Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Protestující Česko: „Budeme stávkovat dál,“ hrozí Středula. Špidla přišel ve zmijovce, Maláčová se synem

  • Autor: M. Nový,A. Hechtová,simao - 
    28. 11. 2023
    05:00

    Zavřené školy, přerušené provozy, manifestace v Praze. A protesty, protivládní hesla a pískot, které se v pondělí nesly (nejen) pražskými ulicemi. Tak vypadaly pondělní demonstrace, na kterých se sešly tisíce odborářů, kterým vadí kroky vlády Petra Fialy (ODS). Stávkovaly školy, část podniků a provozů i největší firma u nás – mladoboleslavská automobilka Škoda. A stávkovat se bude dál, hrozí šéf ČMKOS Josef Středula. Protesty si nenechali ujít ani expremiér Vladimír Špidla, který přišel ve své oblíbené zmijovce, či exministryně Jana Maláčová, jež vytáhla do davu i syna Gustíka.

  • 1.Pochod za budoucnost

    Protestní akce se včera pořádaly po celém Česku. Ta největší proběhla v centru Prahy, kam se sjely odhadem tisíce odborářů. Ti se sešli na Palachově náměstí a na Letné, odtud pak průvodem došli až na Malostranské náměstí, kde proběhla manifestace. Odboráři protestovali proti úspornému balíčku i důchodové reformě.

    „Jsme připraveni s vládou jednat,“ vzkázal předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula (56). Pokud ale nebudou požadavky vyslyšeny, další stávky a protesty vyloučeny nejsou. „Odbory jsou připravené v protestních akcích pokračovat, pokud vláda nebude chtít jednat,“ hřímal Středula.

    Tomu vadí nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahé energie, vysoká inflace či nevyjasnění růstu minimální mzdy. Podle něj navíc vláda konsolidačním balíčkem přenáší náklady krize na zaměstnance.

    Stávka v ČR (27. 11. 2023) Stávka v ČR (27. 11. 2023) | Blesk:RENATA MATEJKOVA

  • 2.Demonstrující Špidla, Maláčová či Zaorálek

    Mezi demonstranty se přitom objevila i řada známých tváří. Expremiér Vladimír Špidla dorazil ve své oblíbené zmijovce.

    Stávka v ČR: Vladimír Špidla (27. 11. 2023) Stávka v ČR: Vladimír Špidla (27. 11. 2023) | Blesk

  • 3.Zastavená Škodovka

    Největší firma v zemi mladoboleslavská Škoda Auto včera zastavila provoz na dvě hodiny. Mezi 13. a 15. hodinou tisíce zaměstnanců mohly jít vyjádřit svůj nesouhlas s kroky vlády. Provoz byl přerušen nejen v Mladé Boleslavi, ale také v závodech v Kvasinách na Rychnovsku i ve Vrchlabí.

    Venkovního happeningu v Mladé Boleslavi se mělo podle odborů zúčastnit 10 až 11 tisíc lidí. Navíc zaměstnanci mají podporu vedení automobilky. K protestům se připojily i další firmy napříč Českem, třeba automobilka Toyota, holding Agrofert či Třinecké železárny.

    Stávka v ČR: Mladá Boleslav (27. 11. 2023) Stávka v ČR: Mladá Boleslav (27. 11. 2023) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 4.Prázdné třídy

    Okolo 7 200 škol – tedy asi tři čtvrtiny – se včera podle odborářů nějakou formou zapojilo do stávky. Učitelům vadí zásahy ministerstva školství, které podle nich zhorší kvalitu vzdělávání. Konkrétně jde třeba o rezortem určený maximální počet hodin učitelské činnosti, které jsou financované ze státního rozpočtu. Tento přepočet s názvem PHmax chce nyní ministr školství Mikuláš Bek (59, STAN) snížit. To by mohlo způsobit omezení volitelných předmětů, ohrozit existenci malotřídek nebo zvýšit počty žáků ve třídách.

    Školy zároveň vyjádřily obavu, že původně slíbené peníze na zvýšení platů učitelů pro příští rok budou muset použít třeba na dávky v nemoci. To proto, že peníze se mají přidělovat jen jako bonusy ke mzdě. V neposlední řadě pak školám vadí nízké platy nepedagogických pracovníků. Třeba školní kuchařky si často vydělávají pod 19 tisíc korun čistého měsíčně.

    Stávka škol: ZŠ Luh (27. 11. 2023) Stávka škol: ZŠ Luh (27. 11. 2023) | ČTK / Glück Dalibor

  • 5.Dobšík: Vzdělání nemá být na dluh

    Jak vnímá slova vládních politiků a hrozí další stávky ve školách? I o tom mluvil v pořadu Blesku Epicentrum předák školských odborů František Dobšík.

    Blesk: Ministr školství Bek se omlouval rodičům, premiér Fiala zase naznačil, že odbory nemají chuť vyjednávat a řekl, že držíte celou republiku jako rukojmí. Co vy na to?

    Dobšík: „Pan premiér na našem sjezdu v květnu nebyl, omluvil se. Poslal dopis, že konsolidační balíček se vzdělávání nedotkne. V červnu vláda schválila první nástřel rozpočtu, kde bylo zhruba minus 30 miliard, co se týká školství. A my vyhlásili, aby školy začaly zakládat stávkové výbory, že chceme jednat, ale musíme se připravit na nejtvrdší variantu, tedy přerušení práce. Vzhledem k tomu, že pan ministr, i když se do poslední chvíle snažil doplnit chybějící peníze, neuspěl, nezbylo nám nic jiného, než dát najevo, že s tím, jak je financováno školství a jak ministerstvo připravilo úsporná opatření, máme obavu o budoucnost.“

    Blesk: Vládní představitelé opakují, že stávce vlastně nerozumí a přijde jim až zbytečná. Máte pocit, že se můžete domluvit?

    „Určitě, jde nám o kvalitu vzdělávání, aby byla dostatečně zajištěna, a to je myslím společný zájem. Takže někde by se vládní priorita měla potkat s finančním zabezpečením, což tak v tuto chvíli nevnímáme. Vláda mluví o konsolidaci, ale my bychom chtěli, aby bylo vnímáno, že vzdělávání je investice, ne že je na dluh.“

    Jaké další kroky plánujete?

    „Předpokládám, že se potkáme s panem ministrem. Je naplánovaná školská tripartita, tak se určitě dozvíme, jak to ministerstvo zamýšlí s počty maximálně odučených hodin, které stát platí. Jaký má časový plán na to předložit zákon, aby do toho ministerstvo mohlo vstupovat, jak teď nemůže. A mě by zajímaly ty slíbené čtyři miliardy, jestli to opravdu není jen příslib, jak konkrétně se to promítne do rozpočtu škol a školských zařízení pro příští rok. Protože to musí školy vědět během ledna a února.“

    Jste připraveni přitvrdit, pokud vám vláda nevyjde vstříc?

    „Já bych teď nechtěl hovořit o nějakých formách, i když už jsem se vyjádřil, že to tím nemusí skončit. Ale záleží vždy i na druhé straně, jestli je ochotna naslouchat. Samozřejmě vláda vládne a rozhoduje, my jsme součást sociálního dialogu, ale měl by to být dialog, a ne jednostranný monolog.“

    Video  Epicentrum - Protesty proti vládě  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 6.Nespokojenost zdravotníků

    Zdravotnické odbory se včera přidaly ke stávce jen symbolicky, jelikož hlavní forma protestů má začít od 1. prosince. To vypoví přesčasovou práci tisíce zdravotníků a lékařů napříč Českem. A ti žádají zlepšení pracovních podmínek včetně platů i zachování současných zaměstnaneckých benefitů.

  • 7.Kritika protestu

    Na šéfa odborů Středulu se snesla kritika za demonstraci na Malostranském náměstí. Akce, která měla být za lepší podmínky pracujících, podle kritiků změnila svůj účel. Na pódiu byl třeba kontroverzní blogger Daniel Sterzik známý jako Vidlák, který se účastní politických akcí dezinformátora Jindřicha Rajchla (47) z hnutí PRO. Třeba část učitelů se od Středulovy akce na Malostranském náměstí distancovala.

    Stávka v ČR: Praha (27. 11. 2023) Stávka v ČR: Praha (27. 11. 2023) | Blesk:RENATA MATEJKOVA

MAMKA2316 ( 28. listopadu 2023 14:04 )

Hlavně že se mají Němci a Rakušané s České dřiny pracujících !§Vyhrožování, že když „nepojedeme“ podle německých cen elektřiny, nikdo nám neprodá ropu, odsoudil pro ParlamentníListy.cz energetický expert Milan Smutný. Podpořil tak někdejšího ředitele ČEZu Jaroslava Míla, který v televizní diskusi řekl, že na lipské burze nemusíme působit a nic nám nebrání v odchodu. „Francie si pohodlně hoví v dostatku elektřiny z jádra, kterou spotřebitelům prodávají za 42 eur za MWh, tedy asi za 1 Kč/kWh. My máme 10násobné ceny a po lednu s novými tarify ERÚ vinou právě obnovitelných zdrojů to bude nadále stoupat s astronomickými náklady na distribuci,“ říká odborný mluvčí think-tanku Realistická energetika a ekologie.

Od vlády Petra Fialy občané právem očekávají, že bude pracovat a rozhodovat v jejich prospěch. Proto by měla otevřeně vystoupit a vysvětlit, proč mají spotřebitelé v České republice platit německé vysoké ceny elektřiny, přestože český energetický mix produkuje elektřinu levně a v dostatečných objemech. Stejně tak by měla zdůvodnit, proč nevyužije výnosů z velmi drahých a spekulativních emisních povolenek ke snížení drahoty elektřiny v důsledku růstu cen regulovaných složek (formou dotování nákladů na síť a pomoci domácnostem), když to příslušná směrnice EU nevylučuje. Navíc bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS, že nemáme povinnost být na lipské burze, ani nemáme povinnost mít burzovní cenu jako referenční.

Už dříve také bývalý generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl uvedl, že je absurdní, aby se ceny elektřiny u nás odvíjely od pseudotrhu na lipské burze a lidé za to platili extrémní peníze. Jeho úvahy ale odmítl programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák s tím, že Evropa díky tomu, že je volný trh, v minulém desetiletí ročně ušetřila 34 miliard eur zejména právě díky tomu, že jsme mohli obchodovat. „Odstřihnout se od evropského trhu by pro Českou republiku byl krok úplně vedle, potřebujeme

verka1 ( 28. listopadu 2023 13:15 )

No co, většinou uklízečky mají výuční list, nebo dokonce základku. Někteří jedinci se k ním chovají hnusně. Jsou to podřadné práce.
Včera premiér také frnak nahoře, a to i před učiteli VŠ. Jsem zvědavá jak dopadnou lékaři.

Uživatel_5631553 ( 28. listopadu 2023 13:10 )

A mělo by to dopadnout jako v roce 89, 17 listopadu. ! ! !

verka1 ( 28. listopadu 2023 12:29 )

Říkají jak máme byt solidární, solidarita, učitele jsou a podpořili včera ve výstražné stávce kuchařky, uklízečky 👍

jajas ( 28. listopadu 2023 12:29 )

Teď má "nakročeno" i zdravotictví. Plantala Válek se na ně vyprdnul a už se zdravotníci a jejich odbory začínají ozývat. To bude zase keců, že si berou jako rukojmí žáky a jejich rodiče,když stávkovali školské odbory, tak až vejdou do stávky zdravotníci, tak si budou brát jako rukojmí pacenty....Ale v podstatě si vláda bere jako rukojmí všechny občany, kteří nemají žádnou jinou páku sdělit vládě, co si o ní myslí. Nic tyto malé stávky nevyřeší, možná by zabrala generální stávka, ale to by musely být odbory jednotné s centrálním vedením a ne že si to jednotlivé odborové organizace šušní u svých profesí. Takže nejdříve se musí sjednotit odbory a pak s pomocí nespokojených občanů mohou něčeho dosáhnout....i kdyby to byla třeba demise vlády........ 🙂 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa