Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Děsivé detaily zabití trojice rukojmích: Mávali bílou vlajkou, izraelští vojáci se báli pasti

Autor: ČTK - 
16. prosince 2023
15:12

Tři izraelští rukojmí zabití v Pásmu Gazy vojáky své země podle předběžného vyšetřování armády mávali bílou vlajkou, píší server Times of Israel (ToI) a agentura Reuters. Dvojice izraelských vojáků se domnívala, že jde o lest, a muže, které měla za členy hnutí Hamás, zastřelila.

Tragický incident ve čtvrti Šudžája města Gaza započal poté, co izraelský voják spatřil tři „neoznačené podezřelé osoby“ opouštět budovu několik desítek metrů daleko. Všichni byli oblečení jen do půl těla a jeden z nich třímal improvizovanou bílou vlajkou na tyči nebo klacku, píše ToI s odvoláním na nejmenovaného armádního představitele obeznámeného s vyšetřováním.

Izraelský voják se domníval, že jde o pokus Hamásu nalákat izraelskou jednotku do pasti, a tak okamžitě zahájil palbu a zakřičel: „Teroristé!“.

Voják zabil dva ze tří mužů, zatímco se třetímu podařilo utéct zpět do budovy, ze které trojice vyšla. Velící důstojník izraelského praporu nařídil zastavit palbu a vyšel ven na ulici z domu, kde jednotka držela pozici. „Mezitím jednotky v oblasti zaslechly hlas, jak hebrejsky křičí 'pomoc',“ píše ToI. Server neupřesňuje, zda volání o pomoc v hebrejštině zaslechla dotyčná jednotka, nebo jiní izraelští vojáci v oblasti, se kterými mohli vyšetřovatelé také hovořit. Třetí muž o několik momentů později z budovy opět vyšel ven a jiný izraelský voják jej okamžitě zastřelil.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Veliteli praporu po incidentu přišlo podezřelé vzezření třetího muže a později vyšlo najevo, že šlo o izraelského rukojmího. Armáda trojici těl sebrala a nechala odvézt do Izraele k identifikaci.

„Voják, který začal pálit ve chvíli, kdy si trojice všimnul, jednal proti pravidlům, stejně jako druhý voják, jenž zabil třetího muže,“ cituje ToI armádního zástupce. Izraelská armáda prý přesto chápe, co vojáky vedlo k takovému jednání - armáda ve čtvrti Šudžája v posledních dnech nezaznamenala žádný pohyb palestinských civilistů, a naopak tam za poslední dny zabila 38 příslušníků Hamásu.

„Jediní lidé v civilním oblečení v té oblasti byli pracovníci Hamásu, často neozbrojení, kteří sbírají zbraně zapomenuté v nějakých budovách, ze kterých střílí na izraelské vojáky, a pak opět neozbrojení prchnou do jiné budovy,“ píše ToI.

Zabitými rukojmími jsou podle armádního mluvčího Daniela Hagariho Jotam Haim, kterého Hamás unesl z kibucu Kfar Aza, a Samar Talalka unesený z kibucu Nir Am. Třetím zastřeleným rukojmím byl student a syn íránských rodičů Alon Lulu Šamriz z kibucu Kfar Aza, uvedly místní úřady.

Hagari řekl, že jde o „tragický incident“, za který nesou izraelské ozbrojené síly odpovědnost. Premiér Benjamin Netanjahu v prohlášení vyjádřil hluboký smutek ze smrti tří rukojmích a kondoloval pozůstalým.

Izrael zahájil válku proti hnutí Hamás, jež vládne v Pásmu Gazy, poté, co tato skupina 7. října zaútočila na Izrael, zabila asi 1200 lidí a dalších více než 200 jich unesla do Pásma Gazy. Část rukojmích byla propuštěna výměnou za palestinské vězně v rámci týdenního příměří na konci listopadu. Deník The Wall Street Journal (WSJ) dnes informoval, že vyjednavači z Izraele a Kataru by se dnes měli v Norsku setkat k rozhovorům, které by mohly obnovit další jednání o klidu zbraní a propuštění rukojmích. Izraelský server Walla naopak uvádí, že jednání už se konalo.

Od začátku izraelské válečné kampaně v Pásmu Gazy zemřelo podle palestinských úřadů bezmála 19.000 lidí.

Video  Izraelské obranné síly našly ve školní třídě v Pásmu Gazy uvnitř plyšové medvídka pušku a munici.  - Telegram
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 17. prosince 2023 07:57 )

Takto se židé chovají po celém světě 🙁

ivan rehak ( 17. prosince 2023 06:55 )

no ten zrzavej to je klasickej terrorista Hamásu, ano stávají se takové věci, jen udělat to Rusáci články by zněli jinak.

levice-je-smegma ( 16. prosince 2023 20:50 )

Ve válce se stává mnoho omylů. Třeba když u nás v 1945 oslavovali osvobození Rudou armádou s ruským generálem a ruské letadlo do nich shodilo německou bombu a generála (a další) to zabilo, protože si pilot myslel, že to jsou Němci. Po válce komouši dlouho lhali, že to bylo německé letadlo.

Zobrazit celou diskusi