Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Humanitární bezpečná zóna v Gaze: Víc než milionu lidí má stačit rozloha menší než letiště Ruzyně?

Autor: mav, lig - 
16. prosince 2023
05:00

Jak Izrael pokračuje ve vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy, armáda opakovaně doporučuje nějakým dvěma milionům civilistů přesunout se do „humanitární zóny" menší než ruzyňské letiště. Podmínky tam jsou bídné, nebezpečí je blízko – a jisté ani není, kde vlastně Izraelci Palestincům slibují bezpečí.

Al-Mavásí (Mawasi, Muwasi) je vesnicí palestinských beduínů, v roce 2006 se uvádělo 1 400 obyvatel. Kolem jsou převážně písečné duny a zemědělská půda. Tento úzký pás země u Středozemního moře nyní má sloužit jako útočiště pro lidi z celého Pásmy Gazy, ježpatří k nejhustěji zabydleným oblastem světa. Velká většina obyvatel této části Palestiny, asi 1,8 milionu lidí, kvůli bojům uprchla ze svých domovů. Zóna, kterou Izraelské obranné síly (IDF) označily za bezpečnou, má rozlohu pouhých 8,5 km². Jako by letiště v Praze-Ruzyni s 9,2 km² mělo ubytovat všechny Pražany a i lidi z aglomerace.

„Důvodem, proč Pásmo Gazy není bezpečné, nejsou jen letecké údery, ale také podmínky vytvořené masivním přesunem obyvatelstva do stále menších oblastí,“ prohlásila ve středu humanitární koordinátorka OSN pro okupovaná palestinská území Lynn Hastingsová. Na milion lidí se podle ní tísní na samém jihu, v okolí Rafahu.

Rím Abd Rabú spala posledních několik týdnů na zemi, ve stanu, který sdílela s dalšími čtyřmi rodinami. Po útěku ze severu Pásma se vydala do Chán Júnisu uprostřed, ale i tam pak přišlo bombardování. Poslechla tedy izraelskou armádu a zamířila na samý jih do Al-Mavásí. Myslela si, že bude v bezpečí před intenzivním bombardováním a boji, avšak našla jen málo základních služeb. „Jeden den vodu přivezou, dalších deset ne, není ani v koupelnách. A stejné je to s elektřinou,“ popsala pro BBC.

Do údajně bezpečné zóny dorazila i lékařka Mona Al-Astalová poté, co bombardování zničilo dům jejích sousedů v Chán Júnisu. O moc bezpečněji se teď ale necítí. „S každým dnem tady nebezpečí vzrůstá,“ vyjádřila své obavy pro BBC. V Al-Mavásí se nedostává vody, elektřiny i zásob. Stan a další věci si prý musela koupit v přepočtu za 7.000 Kč.

První zmínka o humanitární zóně se objevila 18. října, kdy arabskojazyčný mluvčí IDF napsal na síť X: „IDF nařizují obyvatelům Gazy, aby se přesunuli do humanitární zóny v oblasti Al-Mavásí, kam bude v případě potřeby směřovat mezinárodní humanitární pomoc.“ V dalším příspěvku z 21. října se uvádělo: „Pokud vám záleží na vašem životě a na životech vašich milovaných, vydejte se na jih od Vádí Gaza. Doporučujeme vám, abyste se dostavili do humanitární oblasti v Mavásí podle našich pokynů.“

Jenže instrukce ohledně Al-Mavásí se několikrát měnily, mapky ukazovaly v různých dnech trochu něco jiného. Civilisté říkají, že je pak pro ně obtížné vědět, kde přesně mají najít bezpečí. Aktuální informace se navíc v Pásmu hledají obtížně, na internetové připojení není spolehnutí.

„Izraelské bezpečné zóny v Gaze jsou přelud,“ kritizuje Bushra Khalidiová z  charitativní organizace Oxfam. „Jsou nechráněné, nejsou zásobované a jsou nepřístupné,“ cituje ji deník Guardian.

„Pokoušet se nacpat tolik lidí do tak malého území s tak minimální infrastrukturou a službami významně zhorší zdravotní rizika pro lidi, kteří už jsou na pokraji,“ varoval též Tedros Adhanom Ghebreyesus, šéf Světové zdravotnické organizace (WHO), před „receptem na pohromu“.

Video  Hamás zaútočil na evakuační koridor v Gaze.  - IDF
Video se připravuje ...

krapotkin ( 16. prosince 2023 07:26 )

To se ještě nenašla nějaké "neziskovka", která by pár set tisíc islámských teroristů nevyvezla na pomoc kámošům do Německa ?

Zobrazit celou diskusi