Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nebezpečné Rudé moře: Za útokem na norský tanker stojí povstalci z Jemenu, vezl palivo pro Izrael

Autor: ČTK - 
12. prosince 2023
09:32

Norský tanker Strinda v pondělí pozdě večer zasáhla v Rudém moři řízená střela vypálená z Jemenu, uvedlo na síti X regionální velitelství americké armády CENTCOM. Plavidlo začalo hořet, ale nikdo z posádky, kterou tvořilo 22 Indů, nebyl zraněn, uvedl vlastník tankeru. K útoku se dnes podle agentury Reuters přihlásili jemenští povstalci, kteří tvrdí, že posádka nereagovala na jejich varování.

Mluvčí povstalců v televizním prohlášení podle Reuters také uvedl, že v předchozích dnech zabránil i dalším lodím proplout Rudým mořem. Povstalci to podle něj dělají v solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy. Varoval také, že budou dál útočit na lodě v oblasti směřující do izraelských přístavů, dokud Izrael neumožní větší dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy.

Podle mluvčího povstalců vezl tanker Strinda palivo pro Izrael. Podle majitele lodi, jímž je norská společnost Mowinckel Chemical Tankers, plavidlo vezlo z Malajsie do Itálie suroviny pro biopalivo, uvedla agentura AFP.

Šíitští povstalci Húsíové, kteří ovládají severozápad Jemenu, už v sobotu uvedli, že budou útočit na všechny lodě zemí a společností, které spolupracují s Izraelem.

Raketa loď zasáhla přibližně ve 22:00 SEČ severně od průlivu Báb al-Mandab mezi Jemenem a africkým Džibutskem, uvedl Reuters. Tankeru poskytl pomoc torpédoborec amerického námořnictva USS Mason, který byl v oblasti.

Húsíové jsou spojenci Íránu, úhlavního nepřítele Izraele, a lodě v Rudém moři napadají v souvislosti s válkou v Pásmu Gazy, kde se Izrael snaží zničit palestinské hnutí Hamás. Válka začala útokem Hamásu na Izrael 7. října. Od té doby se v Jemenu rovněž konaly velké demonstrace na podporu Palestinců.

Jemenští povstalci od října podnikli už několik útoků drony a raketami v oblasti Rudého moře. V neděli vyslali drony k francouzské fregatě, která je sestřelila. O týden dříve zaútočili na americký torpédoborec a několik obchodních plavidel v Rudém moři. Skupina také v listopadu uskutečnila několik raketových a dronových útoků zacílených na Izrael.

Povstalci, kteří v Jemenu od roku 2015 válčí proti mezinárodně uznávané vládě a koalici vedené Saúdskou Arábií, se podle Reuters stali významnou vojenskou silou v regionu. Mají desetitisíce bojovníků a velký arzenál raket a útočných dronů.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Pozemní operace Izraele v Pásmu Gazy  - IDF
Video se připravuje ...

bullshit ( 12. prosince 2023 12:41 )

Norský tanker řídí 22 Indů. Hlavně nezapomenout Jemencům, Palestincům, na Haiti zaslat humanitární pomoc, když mají jen na zbraně a střelivo.

Zobrazit celou diskusi