Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Betlémě zrušili vánoční slavnosti: „Nemůžeme slavit, když umírají naši bratři a sestry“

Autor: ČTK - 
11. prosince 2023
21:41

Palestinské město Betlém, které leží na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu a kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus, letos nepostavilo vánoční strom na náměstí, neotevřelo vánoční trhy ani neozdobilo ulice světelnými vánočními dekoracemi. To vše bylo zrušeno kvůli solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy, kteří už dva měsíce čelí izraelskému bombardování a blokádě, jež je odvetou za útok hnutí Hamás na Izrael z počátku října. Informovala o tom dnes agentura EFE.

„Nemůžeme slavit, když naši bratři a sestry ve Svaté zemi trpí hladem a umírají kvůli válce,“ řekl agentuře EFE katolický farář Ramí Asakríja, který do Betléma přijel před více než 20 lety z Jordánska a který působí v kostele svaté Kateřiny poblíž baziliky Narození Páně. Právě kvůli ní do tohoto města během vánočních svátků každoročně jezdí tisíce lidí z celého světa.

Bez turistů

Město Betlém žije z cestovního ruchu a ještě se nevzpamatovalo z omezení z dob pandemie covidu-19. Podle EFE je na příjmech z turistiky přímo či nepřímo závislých na 90 procent z jeho 30.000 obyvatel.

Loni během Vánoc přijelo do Betléma na 120 000 poutníků, rekord je podle EFE z roku 2019, kdy to bylo 150 000. Za celý rok toto město navštíví na dva miliony turistů či poutníků.

Místo průvodu modlitba za mrtvé

Také tradiční průvod 24. prosince, obvykle provázený zvuky píšťal, bubnů a dud, se letos změní jen v tichou vzpomínku a modlitbu za mrtvé. Farář Asakríja doufá, že Izrael otevře alespoň 24. a 25. prosince kontrolní stanoviště a pustí do města křesťany z Jeruzaléma, Jaffy či Ramalláhu. Po vypuknutí války 7. října Izrael kvůli bezpečnosti omezil přístup do některých měst na Západním břehu Jordánu, včetně Betléma.

Betlémská radnice se připojila k listopadové výzvě představitelů různých církví v Izraeli a Palestině, aby se o letošních Vánocích kvůli válce v Pásmu Gazy konaly jen nejnutnější církevní obřady bez velkých oslav.

Poslankyně: Masakry každý den

„Máme smutek. Nemůžeme slavit, když palestinský lid každý den zažívá masakry. A to nejen v Gaze, ale také na Západním břehu Jordánu,“ připomněla palestinská exministryně cestovního ruchu Chulúd Dajbasová každodenní razie izraelské armády.

„V Betlémě se už dlouho každý den dozvídáme o mladých lidech zraněných či zadržených Izraelem,“ dodala k zásahům, které jsou intenzivnější od loňského jara a které ještě zesílily po útoku Hamásu ze 7. října. Armáda akce zdůvodňuje zatýkáním palestinských radikálů, při raziích ale umírají i nevinní lidé, včetně dětí.

Podle agentury EFE zemřelo letos na Západním břehu při střetech s izraelskou armádou přes 480 Palestinců, což je nejvíce za 20 let. Z toho 275 zemřelo od 7. října, od kdy také izraelská armáda na tomto území zatkla přes 2000 Palestinců.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Kraus v Hráčích: Proč nevěří Palestincům a mluví o fingování se smrtí?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi