Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Skandál na prestižních univerzitách v USA: Výzvy ke genocidě Židů?! Šéfka v Pensylvánii skončila

Autor: ČTK, man - 
10. prosince 2023
10:48

Antisemitismus zalil americké prestižní univerzity. Židovští studenti se bojí spolužáků, kteří skandují nenávistná hesla. Kritika se snesla třeba na vedení Harvardu, když jasně neodsoudil volání po genocidě v kampusu. Prezidentka prestižní Pensylvánské státní univerzity Liz Magillová v sobotu rezignovala na svou funkci. V posledních dnech čelila sílícímu tlaku kvůli svým slovům při úterním slyšení v Kongresu, kde se podle kritiků zcela nedostatečně postavila k protižidovským výrokům. 

Šéfky prestižní Pensylvánské univerzity Magillové a dvou dalších rektorek prestižních amerických univerzit se na slyšení dotazovala republikánská kongresmanka Elise Stefaniková. Všech se zeptala, jestli jsou výzvy ke genocidě Židů v rozporu s etickými kodexy univerzity a nařízeními proti obtěžování.

Navzdory opakovaným dotazům nebyla Magillová schopná jasně říci, zda výzvy ke genocidě Židů porušují pravidla univerzity, připomíná agentura AP.

Magillová odpověděla mimo jiné slovy o tom, že záleží na kontextu. Stefaniková reagovala otázkou, jestli to je skutečně její výpověď, že výzva ke genocidě Židů záleží na kontextu. „Pokud se ze slov stanou činy, může jít o obtěžování, ano,“ poznamenala pak Magillová. „Činy myslíte spáchání genocidy?“ ptala se nevěřícně Stefaniková.

Dárce pohrozil stažením 2,3 miliardy

Slovní výměna obou žen se stala velmi sledovanou na sociálních sítích a na univerzitě i mimo ni začaly rychle přibývat výzvy k rezignaci Magillové. Jeden z velkých dárců dokonce pohrozil, že stáhne dar ve výši 100 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč), pokud nebude šéfka univerzity nahrazena.

O rezignaci nakonec škola informovala v sobotu vpodvečer. Magillová na Pensylvánské státní univerzitě bude nadále učit, její nástupce se ještě bude vybírat.

Kritice čelí i šéfky Harvardu a MIT

Kritice, včetně té z Bílého domu, po svém vystoupení před Kongresem čelily i šéfky Harvardovy univerzity a Massachusettského technologického institutu (MIT). Ani ony totiž jednoznačně neřekly, jestli by výzva ke genocidě Židů byla porušením pravidel jejich institucí.

Jak podotýká AP, situace se vyhrotila v době války mezi Izraelem a Hamásem, kdy panují obavy, zda americké univerzity dostatečně reagují na projevy antisemitismu.

„Harvard se stal nebezpečným pro Židy a jedná se o inkubátor příznivců teroru,“ opřel se do Harvardu izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan.

Ředitelka školy Claudine Gayová mu podle kritiků dala za pravdu, když při slyšení v Kongresu řekla, že volání po genocidě Židů v kampusech je v rozporu s pravidly až ve chvíli, kdy je namířeno proti jednotlivcům.„Harvard musí být vzorem svobody projevu, ale zároveň musí umět bojovat proti předsudkům,“ uvedla Gayová.

„Monstrózní výzvy ke genocidě“

Právě vystoupení rektorek naštvalo velkou část politiků i veřejnosti. „Výzvy ke genocidě jsou monstrózní a v rozporu se vším, co jako země reprezentujeme,“ řekl mluvčí Bílého domu Andrew Bates.

„Bizarně vyhýbavé odpovědi Gayové mě, kolegy a studenty hluboce znepokojily,“ napsal profesor práva na Harvardu Laurence Tribe. Rektorka poté vydala prohlášení, že kdo bude ohrožovat židovské studenty, bude hnán k odpovědnosti.

Strhávali plakáty rukojmích

Na univerzitách napříč USA strhávali studenti plakáty Hamásem unesených dětí či před židovskými spolužáky skandovali třeba heslo „Je jenom jedno řešení – intifádská revoluce“.

Intifáda označuje několik protestních a ozbrojených povstání Palestinců proti Izraeli. Ta poslední mezi lety 2000 a 2005 stála životy stovky izraelských civilistů. Výjimkou v USA nejsou ani davy studentů, kteří chodí po kampusech, hledají židovské studenty a zastrašují je. „Je to stejná atmosféra antisemitismu, která vedla k masakrům Židů v průběhu staletí,“ řekla studentka Massachusettského institutu Talia Khanová.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Lékařka bez hranic: Situace v Gaze je kritická, kolegové jsou vyčerpaní, bojí se o svůj život  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 11. prosince 2023 09:53 )

Pozemky, které po celém světě okupují (i v Česku) ukradli. Vím to z vlastní zkušenosti.

krapotkin ( 11. prosince 2023 09:52 )

Tak jsem myslel, že v USA si můžou lidi svobodně myslet co chtějí a ejhle je to stejná totalita jako v komunistickém Česku. Kdo neskáče není Amík ?

yokky ( 10. prosince 2023 16:12 )

😂😂😂😂­😂😂😂😂😂👍­👍👍👍👍👍👍­👍👍👍👍👍👍­🐷🐷🐷🐷🐷🐷

yokky ( 10. prosince 2023 16:11 )

👎👎👎👎­👎👎👎👎👎😨­😨😨😨😨😨😨­☹☹☹☹☹☹

yokky ( 10. prosince 2023 16:10 )

🆒🆒🆒👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi