Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Piráti unesli tanker napojený na izraelského miliardáře? Loď převážela kyselinu, USA v pozoru

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2023
15:28

Neznámí útočníci se u pobřeží jemenského města Aden zmocnili tankeru napojeného na Izrael. S odkazem na soukromou bezpečnostní společnost Ambrey a provozovatele lodi to dnes uvedla agentura AP. K útoku se sice bezprostředně nepřihlásila žádná skupina, ale v posledních dnech se odehrály nejméně dva další námořním incidenty spojené s válkou mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutí Hamás. Představitel americké obrany, který hovořil pod podmínkou anonymity, útok potvrdil.

Tanker Central Park, který spravuje a vlastní společnost Zodiac Maritime, byl zadržen v Adenském zálivu, uvedla Ambrey. Společnost Zodiac Maritime uvedla, že se „možná“ jedná o „pirátský incident“.

„Naší prioritou je bezpečnost 22 členů posádky,“ uvedla společnost v prohlášení. „Loď s tureckým kapitánem má mnohonárodnostní posádku složenou z ruských, vietnamských, bulharských, indických, gruzínských a filipínských státních příslušníků. Plavidlo převáží plný náklad kyseliny fosforečné,“ dodala.

Společnost Zodiac popsala plavidlo jako vlastněné společností Clumvez Shipping, ačkoli jiné záznamy podle AP uváděly jako vlastníka přímo společnost Zodiac. Ta je součástí skupiny Zodiac Group izraelského miliardáře Ejala Ofera. Britské firemní záznamy také uváděly dva muže s příjmením Ofer jako současného a bývalého ředitele společnosti Clumvez Shipping.

Útoků přibývá

Není jasné, kdo za útokem stojí. Aden drží síly spřízněné s mezinárodně uznávanou jemenskou vládou a koalicí vedenou Saúdskou Arábií, která již několik let bojuje proti jemenským povstalcům Húsíům. Tato část Adenského zálivu je tak podle AP teoreticky pod kontrolou těchto sil a je poměrně vzdálená od území kontrolovaného povstalci, které podporuje Írán. Není také známo, že by v této oblasti operovali somálští piráti, podotkla agentura.

Britská organizace pro bezpečnost v námořní dopravě United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), která poskytuje varování námořníkům na Blízkém východě, již dříve varovala, že v oblasti byla spatřena „dvě černobílá plavidla s osmi osobami ve vojenském stylu“.

Incident se odehrál poté, co na kontejnerovou loď izraelského miliardáře v pátek v Indickém oceánu zaútočil bezpilotní letoun zřejmě íránské výroby.

Světová námořní doprava se stále častěji stává terčem útoků v několik týdnů trvající válce, která hrozí přerůst v širší regionální konflikt i přes nynější klid zbraní, podotkla AP. Plavidla spojovaná s Izraelem plující v oblasti ale čelila útokům dronů i v minulosti.

Během války mezi Izraelem a Hamásem, která začala útokem palestinských ozbrojenců 7. října, se jemenští šíitští povstalci Húsíové zmocnili lodi pro přepravu vozidel v Rudém moři u Jemenu. Íránem podporované milice v Iráku během války rovněž podle AP podnikly útoky na americké jednotky v Iráku i v Sýrii, ačkoli samotný Írán zatím nebyl s útokem přímo spojen.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Izraelci odpálili dům šéfa Hamásu v Gaze: Scházeli se v něm velitelé  - IDF
Video se připravuje ...

Menhira ( 26. listopadu 2023 16:32 )

Jak je vidět, tak Piráti nikde nic dobrého neudělají. Jedno v ale jistě, že naši to nebyli..... 😁

Zobrazit celou diskusi