Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinci zaútočili drony na velký ruský tanker i elitní výsadkovou loď. Rusové hrozí odvetou

Aktualizováno -
5. srpna 2023
19:02
Autor: ČTK, amb - 
5. srpna 2023
09:37

Námořní dron zasáhl v noci na dnešek ruský tanker v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem. Stroj je poškozen a podle některých zdrojů nemůže samostatně dále plout. Podle zdrojů agentury Interfax-Ukrajina, ukrajinské redakce BBC nebo agentur Reuters a AP stojí za útokem ukrajinská tajná služba SBU a námořnictvo. Kyjev se zatím oficiálně k útoku nevyjádřil. Stalo se tak poté, co Ukrajinci v pátek zasáhli ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak.

V noci na dnešek podnikla Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) společně s námořnictvem speciální operaci, při které odpálila tanker Ruské federace SIG přepravující palivo pro ruskou armádu, sdělily agentuře Interfax-Ukrajina zdroje z tajné služby.

Ty zároveň tvrdily, že akci provedly v ukrajinských teritoriálních vodách. Podle zdroje BBC ukrajinská tajná služba a námořnictvo použily námořní dron a 450 kilogramů TNT.

Rusové slibují odvetu

Rusko zásah tankeru označilo za „teroristický útok na civilní plavidlo“ ze strany Ukrajiny a rezolutně ho odsoudilo. „Na útok odpovíme a potrestáme ty, kdo jsou za něj odpovědní,“ uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Ruský exprezident Dmitrij Medveděv, který je nyní zástupcem předsedy bezpečnostní rady, dnes řekl, že Moskva v reakci na napadení ruských lodí v Černém moři podnikne další útoky na ukrajinské přístavy. „Údery na Oděsu, Imajil a další místa jim nestačily,“ podotkl Medveděv, který také Ukrajině pohrozil „ekologickou katastrofou“.

Dodával palivo z Krymu do Sýrie

Ukrinform dříve uvedl, že zasažený tanker SIG údajně dodával letecké palivo z Ruskem anektovaného poloostrova Krym do Sýrie, za což byl zařazen na sankční seznamy USA. Nejedná se o civilní plavidlo, takže spadá pod zákaz ukrajinského ministerstva obrany ohledně přepravy vojenského nákladu, píše ukrajinská tisková agentura. Tanker podle ní v oblasti kotvil po připlutí z Turecka.

Ruská státní agentura TASS s odvoláním na ruské úřady píše, že tanker napadla ukrajinská strana a utrpěl trhlinu v oblasti strojovny. K úniku paliva nedošlo, plavidlo je na hladině, uvádí tato agentura.

K tankeru podle ní připluly dva remorkéry, které se do oblasti přesunuly z ruského černomořského přístavu Novorossijsk. O poškození lodi informuje také ruská agentura Interfax, podle níž bylo na palubě 11 lidí a nikdo nebyl zraněn.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. Agentura Reuters poznamenala, že Spojené státy uvalily sankce na tento tanker a jeho majitele - petrohradskou společnost Transpetročart - v roce 2019 za zásobování ruských sil v Sýrii leteckým palivem.

Na sociálních sítích se objevily fotografie ukazující poškození plavidla, které bylo zčásti zatopeno, a to včetně strojovny.

Reuters dříve informoval o explozích, které bylo slyšet poblíž Krymského mostu, jenž spojuje anektovaný ukrajinský poloostrov s pevninským Ruskem. Zřejmě souvisely s útokem na tanker. Most poškozen není, provoz na něm byl ale na několik hodin přerušen.

Útok na ruskou výsadkovou loď

Ukrajinská tajná služba SBU o den dříve uvedla, že v noci na pátek při speciální operaci u ruského černomořského přístavu Novorossijsk zasáhla ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak, které vážně porušila trup, a plavidlo proto nemůže provádět bojové úkoly.

O útoku dvou ukrajinských námořních dronů na novorossijskou námořní základnu dříve informovalo ruské ministerstvo obrany, o škodách se však nezmínilo a tvrdilo, že se ukrajinský útok podařilo odvrátit.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Britové: Rána pro ruskou Černomořskou flotilu

Britské ministerstvo obrany nicméně ve své dnešní analýze vývoje bojů uvádí, že ruská výsadková loď byla téměř jistě vážně poškozena. Oleněgorskij Gorňak je podle Londýna největším ruským plavidlem vážně poškozeným nebo zničeným od potopení vlajkové lodi ruské Černomořské flotily - křižníku Moskva loni v dubnu.

Výsadkové plavidlo podle něj patří k Severní flotile, nicméně tu Černomořskou posílilo po ruské invazi na Ukrajinu a často zajišťuje vojenskou nebo civilní přepravu mezi Ruskem a Krymem. „Je to významná rána pro Černomořskou flotilu, která před tím kvůli vysokému ohrožení Sevastopolu přemístila většinu svých jednotek do Novorossijsku,“ domnívají se Britové.

Ukrajinci: Legitimní operace v našich vodách

Šéf SBU Vasyl Maljuk dnes prohlásil, že ukrajinské operace prováděné v ukrajinských teritoriálních vodách jsou zcela legitimní. Jakékoliv exploze, které zasahují ruské lodě nebo Krymský most, jsou naprosto logickým a účinným krokem ve vztahu k nepříteli, uvedl na telegramu Maljuk a dodal, že pokud Rusko chce, aby výbuchy ustaly, má jedinou možnost - stáhnout se z ukrajinských vod a pevniny.

Střety v Černém moři nabraly na intenzitě poté, co Moskva v červenci neprodloužila takzvané obilné dohody. Ty umožňovaly vývoz ukrajinských potravin přes Černé moře. Rusko v poslední době zintenzivnilo útoky na ukrajinské černomořské přístavy. Tento týden zaútočilo na ukrajinský přístav Izmajil na Dunaji, kde podle ukrajinských představitelů zničilo tamní sklady obilí.

Video  Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa