Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Milion rublů za zneškodnění tanku Leopard: Moskva motivuje vojáky ke „snaze“ na Ukrajině

Autor: ČTK, swp - 
20. června 2023
21:13

Ruský voják Andrej Kravcov získal odměnu ve výši jednoho milionu rublů (asi 263.000 Kč) za to, že během války proti Ukrajině zničil tank Leopard. Napsala to dnes agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Podle něj prémii vojákovi vyplatilo sdružení podnikatelů. Ministerstvo neupřesnilo, kdy a kde ruský voják tank Leopard zničil ani zda šlo o zastaralý typ Leopard 1, či moderní Leopard 2.

Kravcovovi, který byl v boji vážně zraněn a nyní podstupuje rehabilitaci, certifikát na milion rublů předal ruský senátor Alexandr Karelin, který je současně trojnásobný olympijský vítěz v řeckořímském zápase z přelomu 80. a 90. let minulého století.

„V Národním zdravotnickém výzkumném centru vyspělých medicínských technologií byla ruskému vojákovi Andreji Kravcovovi, který během boje zničil tank Leopard, předána odměna jeden milion rublů. Tuto odměnu zřídil podnikatelský fond Zabota Sibiri (Péče Sibiře),“ citoval TASS z komuniké. Ministerstvo dodalo, že odměna od podnikatelů je doplňkem, a ne náhražkou odměn, které vyplácí vojákům za ukořistění nepřátelské techniky.

Minulý týden ruské ministerstvo obrany informovalo, že ruští vojáci, kteří v bojích na Ukrajině zničí tanky Leopard německé výroby nebo obrněná vozidla dodávaná Spojenými státy, dostanou finanční odměnu. Podle ministerstva jde o součást širšího systému odměn, v rámci kterého prémie během invaze na Ukrajinu dostalo více než 10.000 vojáků.

Na základě informací od ruských polních velitelů „jsou vypláceny přídavky příslušníkům ruské armády, kteří během válečných operací zničili tanky Leopard nebo obrněná vozidla vyráběná ve Spojených státech a dalších zemích Severoatlantické aliance,“ uvedlo ministerstvo.

Ministr obrany Sergej Šojgu předminulou neděli udělil vyznamenání Zlatá hvězda hrdiny Ruské federace vojákům, kteří podle Moskvy zničili tanky Leopard a ve Spojených státech vyráběná bojová vozidla pěchoty Bradley. Tuto techniku používá ukrajinská armáda během své dlouho očekávané ofenzivy.

Ruské ministerstvo obrany také informovalo, že do konce května odměnilo 10.257 vojáků za zničení 16.000 kusů ukrajinské a západní vojenské techniky. Vojenští piloti a vojáci obsluhující systémy protiletecké obrany dostávají 300.000 rublů (asi 78.000 korun) za každé zničené ukrajinské letadlo. Stejnou odměnu resort vyplácí vojákům, kterým se podařilo zasáhnout systémy Točka a HIMARS. Za zničení ukrajinského vrtulníku nebo člunu platí 200.000 rublů, za tank 100.000 rublů a za sestřelení raket nebo bezpilotního letounu 50.000 rublů, napsal portál Meduza.

Ruský vojenský pilot Dmitrij Mišov, který dezertoval a odešel do Litvy, nedávno v rozhovoru s ruskojazyčným servisem BBC popsal, že se na bojišti na Ukrajině stávalo, že například k jednomu poškozenému tanku se hlásilo hned několik posádek bitevních vrtulníků, aby měly nárok na odměny. Letecký návodčí byl podle něho ochoten za malý úplatek dosvědčit každé posádce, že tank zničila, a tak prémie dostali všichni. V důsledku takové praxe ale údaje o zničené ukrajinské výzbroji, ohlašované mluvčím ruského ministerstva obrany, násobně převyšují skutečné počty a postrádají jakoukoliv hodnověrnost, upozornil dezertér.

17:51
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Stoltenberg řekl novinářům, že ještě není pozdě, aby Ukrajina zvítězila.

17:37
Dnes

Ministerstvo zahraničí Tádžikistánu si dnes předvolalo ruského velvyslance, aby mu předalo protestní nótu kvůli nespravedlivému zacházení s občany středoasijské země na území Ruska a kvůli „běžnému porušování práv a svod“ Tádžiků v Rusku. Protest označila agentura Reuters za vzácnou roztržku mezi postsovětskými spojenci.

16:57
Dnes

Podle Zelenského začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, ale dodávky musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se snaží využít nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj. Opět zdůraznil, že na rychlosti západní vojenské pomoci závisí stabilizace situace na frontě ve chvíli, kdy Rusové připravují další ofenzívu. Za nejnaléhavější označil dodávky dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů a protileteckých zbraní, jako je systém Patriot.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa