Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinská protiofenzíva začala, tvrdí média. Kyjev to popírá, Moskva mluví o útocích v Záporoží

Aktualizováno -
8. června 2023
00:00
Autor: ČTK, swp - 
8. června 2023
16:35

Dlouho očekávaná ukrajinská protiofenzíva proti ruským invazním silám začala, píše na svém webu americká stanice ABC News a list The Washington Post s odvoláním na nejmenované ukrajinské zdroje. Kyjev zatím protiútok oficiálně nepotvrdil. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu mezitím podle agentury Interfax tvrdil, že ukrajinská armáda se v noci na dnešek pokusila prolomit ruskou obranu v Záporožské oblasti a že Rusové útok odrazili. Takovou informaci nemáme, reagoval podle Reuters mluvčí ukrajinského generálního štábu na zprávu médií o začátku ukrajinské protiofenzívy.  

Ukrajinská protiofenzíva se zřejmě rozbíhala už několik dnů, píše ABC News, která se odvolává na poznatky amerického Institutu pro studium války (ISW). V posledních hodinách podle americké stanice nicméně došlo k významnému vývoji - přicházejí zprávy o velké bitvě jižně od města Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny. Dva ukrajinští představitelé, včetně zdroje blízkého prezidentovi Volodymyru Zelenskému, stanici potvrdili, že se nyní odehrává aktivní fáze protiofenzívy.

Podle listu The Washington Post ukrajinští vojáci - včetně specializovaných útočných sil vyzbrojených západními zbraněmi a vycvičených v taktice NATO - v noci zintenzivnili údery na ruské pozice na jihovýchodě země. Tím podle čtyř zdrojů z ukrajinských ozbrojených sil zahájili významný tlak na ruské síly, píše deník.

O dlouho očekávané ukrajinské protiofenzívě, jejímž cílem je získat zpět Ruskem okupovaná ukrajinská území na východě a jihu země, se hovoří už několik dní. Kyjev odmítal opakovaná tvrzení ruských zdrojů o tom, že protiútok už začal. Ukrajinský generální štáb dnešním v ranním přehledu situace na bojišti jen poznamenal, že ruské jednotky na záporožském a chersonském úseku fronty pokračují v obraně.

Představitel Moskvou dosazené správy okupované části regionu Vladimir Rogov dnes uvedl, že ukrajinské síly v noci podnikly první velký tankový útok na frontě v Záporožské oblasti. Ukrajinci zaútočili u města Orichiv asi 60 kilometrů jihovýchodně od Záporoží, napsal na sociální síti Rogov. Zároveň tvrdil, že se ruským silám podařilo útok odrazit. Podobně se odpoledne vyjádřil šéf ruského resortu obrany.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Video  Zkáza Bachmutu zachycená z dronu 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa