Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruská politická smetánka na Putinově projevu: Zívání, pospávání i (nucené?) ovace

Autor: Darina Jíchová, swp - 
22. února 2023
11:00

„Třetí světová zívačka“, i tak se v některých západních médiích píše o proslovu ruského prezidenta Vladimira Putina, který v úterý promluvil k domácí politické elitě. Okolo dvou hodin trvala jeho místy poněkud absurdní řeč, kde ruský lídr neopomněl zopakovat svoje obvyklé stížnosti: Za všechno může Západ, Rusko se brání, země je na tom dobře, dělají to všechno pro děti atd. Z rozpoutání války navíc obvinil nejen Západ, ale de facto samotnou Ukrajinu. Z předních řad mu na rtech viseli expremiér Dmitrij Medveděv, patriarcha Kirill, současný premiér Michail Mišustin či ministři obrany a zahraničí Sergej Šojgu a Sergej Lavrov. V zadních řadách se místy pozornost od Putina vzdalovala, zákonodárci zívali, pospávali, povídali si, nebo koukali do mobilů.

Nad Putinovými slovy mnohdy zůstával rozum stát. Poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak to vyjádřil slovy, že „Putin ztratil kontakt s realitou“. Jeho vláda ho však během projevu odměňovala potleskem, někdy dokonce i ovacemi vestoje. Nicméně i mezi přítomnými zákonodárci se našli tací, kteří ne vždy po celých 115 minut proslovu dávali pozor. Na záběrech bylo jasně patrné zívání přítomných a vypadalo to, že někteří si i zdřímli, poukázal list Daily Mail.

Putin sice mluvil zaníceně a dštil síru, jeho slova však neměla takový dopad, jak si asi představoval. Působil, že by se rozvášněně strefovat do Ukrajiny a jejích spojenců mohl celý den, jeho publikum však po první půl hodině už tak „čerstvě“ nevypadalo. Jejich únavu samozřejmě zachytily kamery. Byli i tací, kteří si během prezidentova výstupu špitali se svým sousedem, je otázkou, zda to byly projevy souhlasu či nesouhlasu s Putinovými slovy. Jeho řeč zakončil zvuk ruské hymny, mnozí s nadšením zpívali, našli se i ti, kdo s kamenným výrazem zpívat odmítli.

Ruský lídr byl vždy považován za vynikajícího řečníka, který dokáže zaujmout publikum, zdá se však, že o tuto svou schopnost přišel, znuděné posluchače měl třeba i na svém projevu v září. V úterním projevu kromě „speciální vojenské operace“, jak Kreml válku na Ukrajině nazývá, mluvil Putin i o domácí situaci. Do jeho řeči se dostalo právě i slovo válka, kterému se obvykle vyhýbá. „Válku začali oni,“ opakoval. Pod „oni“ zamýšlel Ukrajinu a Západ.

20:15
Dnes

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

19:45
Dnes

Přes různé pohledy na ruskou hrozbu je důležité o tom s partnery upřímně mluvit. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl novinářům před dnešním odletem do Budapešti, kde se mimo jiné v pátek setká se svým protějškem Péterem Szijjártóem.

„Budeme se bavit o česko-maďarských vztazích, ale také bezpečnosti, ruské agresi proti Ukrajině a celkově o situaci v Evropě,“ řekl Lipavský. „Pohledy na ruskou hrozbu se liší, přesto si myslím, že je potřeba se státy, jako je Maďarsko, velmi pečlivě a upřímně o ruské hrozbě hovořit,“ poznamenal. Celá Evropa podle něj čelí ruské hybridní válce.

19:23
Dnes

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění dvou lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za persona non grata jednoho ruského diplomata.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa