Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Na krysy je třeba jed.“ Ukrajinští partyzáni v Mariupolu otrávili a zabili ruské vojáky

Autor: Darina Jíchová, swp - 
4. srpna 2023
17:29

V okupovaném Mariupolu se Rusům extrémně nedaří, například katastrofou skončila jejich vojenská slavnost. Poradce starosty města Mariupolu loajální Kyjevu Petro Andrjuščenko oznámil, že dva ruští vojáci podlehli otravě a dalších 15 mužů skončilo v nemocnici, uvedl server Newsweek.

Za útokem by podle všeho měli být ukrajinští partyzáni, kteří si pro svůj úder vybrali oslavy Dne ruského námořnictva, tedy 30. července. To je populární vojenský svátek všech Rusů, který je většinou plný přehlídek. Ruský prezident Vladimir Putin například osobně dorazil do Petrohradu, kde si prohlédl válečné lodě i jaderné ponorky a přislíbil, že námořnictvo dostane ještě letos několik desítek nových plavidel.

„Během oslav v jednom vojenském středisku zbudovaném v Mariupolu došlo k masové otravě vojáků,“ upřesnil Andrjuščenko. Podle něj správa dosazená Kremlem věří, že k útoku byl použit kyanid a kombinace pesticidů. To zapříčinilo, že 17 mužů muselo být hospitalizováno, jejich stav byl velmi vážný, dva vojáci nakonec otravě podlehli.

Aktivita partyzánů

„Naši lidé s úsměvem říkají, že na krysy je vždycky třeba jed,“ dodal Andrjuščenko ve svém komentáři. „Tento den začíná dobrými zprávy, sabotáž zní tak krásně, co myslíte?“ pokračoval. Ruské ministerstvo obrany zatím záležitost nekomentovalo. Andrjuščenko věří, že otravu připravilo proukrajinské rezistentní uskupení známé jako Skupina-Y.

Partyzáni jsou na Ukrajině velmi aktivní od počátku války, na svědomí mají například i útoky na ruské město Bělgorod. Odbojné skupiny jsou podle listu Kyiv Post i za odhalením okupantských výcvikových center na chersonském ostrově Džarylhač. Pozici táborů partyzáni prozradili ukrajinským silám, které je zlikvidovaly pomocí raket HIMARS. Mluvilo se až o 200 padlých Rusech, počet obětí však nelze ověřit.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa