Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajinci zaútočili obávanými raketami na „bránu na Krym“: Oprava mostu potrvá týdny

Aktualizováno -
22. června 2023
13:01
Autor: ČTK, swp - 
22. června 2023
08:10

Ukrajinské síly podnikly v noci na dnešek raketový útok na most spojující Chersonskou oblast s Krymem, uvedli Ruskem dosazení činitelé v obou okupovaných regionech. Oběti hlášeny nebyly a doprava byla odkloněna, píše agentura Reuters. Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo řekl, že most zřejmě zasáhly britsko-francouzské střely Storm Shadow, které poškodily vozovku. Podle okupačních úřadů může oprava trvat i týdny.

Šéf okupovaného ukrajinského poloostrova Krym Sergej Aksjonov zasažení mostu rovněž potvrdil. „V noci byl zasažen Čonharský most. Nedošlo k žádným ztrátám na životech. V současné době pyrotechnici provádějí průzkum, aby posoudili typ munice,“ řekl podle ruské agentury TASS.

Čonharský most, známý jako „brána na Krym“, je jedním z několika mostů spojujících Krym s pevninou a leží na nejkratší trase mezi poloostrovem a místy současné ukrajinské protiofenzivy na jihovýchodě země. Silnice, jejíž je most součástí, vede z Krymu přes Chersonskou oblast dál do Melitopolu v Záporožské oblasti. Moskva v rozporu s mezinárodním právem Krym anektovala v roce 2014.

Saldo k útoku z dnešní noci dále uvedl, že „na mostech došlo k určitému poškození vozovky“. Příspěvek doprovodil snímky, z nichž jeden ukazuje díru zející v povrchu mostu. Podle něj bude průjezd vozidel brzy obnoven, nyní mezi Krymem a Chersonskou oblastí funguje objízdná trasa. Aksjonov ve svém prohlášení potvrdil pouze zásah jednoho mostu.

Ruskem dosazené ministerstvo dopravy na Krymu podle agentury RIA Novosti uvedlo, že oprava si může vyžádat až několik týdnů. Agentura s odvoláním na nejmenovaného představitele ruského vyšetřovacího výboru také napsala, že podle předběžných informací byly vypáleny na most čtyři střely Storm Shadow. Trosky jedné z nich podle něj ukazují, že byla vyrobena ve Francii.

Loni v říjnu poničil mohutný výbuch Kerčský most, jenž spojuje Krym s ruskou pevninou. Ruské úřady z tohoto útoku obvinili Ukrajince. Kyjev se k zodpovědnosti nepřihlásil, řada vysoce postavených ukrajinských představitelů nicméně útok uvítala.

Video  Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě  - Reuters
Video se připravuje ...

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa