Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zkáza Kachovky tvrdě zasáhla i Rusy. Přišli o obranné pozice, zaplavená jsou okupovaná území

Autor: ČTK, lig - 
8. června 2023
08:27

Úterní protržení Kachovské přehrady připravilo ruské síly o obranná postavení na levém břehu řeky Dněpr, uvedl ve své pravidelné analýze situace na ukrajinském válčišti americký Institut pro studium války (ISW). Zničení vodního díla podle něj výrazně změní podobu fronty v jihoukrajinské Chersonské oblasti.

Snímky pořízené ve středu ukazují, že záplavy „silně narušují připravené ruské obranné pozice na východním (levém) břehu řeky Dněpr - zejména ovlivňují ruské předsunuté pozice v obcích Hola Prystaň a Olešky“, uvedli američtí analytici.

Povodňová vlna podle nich přinutila ruské síly opustit postavení, ze kterých dříve ostřelovaly Cherson a další obce na pravém břehu pod kontrolou Ukrajiny. Povodeň také zničila ruská minová pole podél břehu Dněpru, přičemž dokládat to mají záběry šířené po sociálních sítích, na nichž údajně po nárazu do břehů vybuchují vodou unášené miny.

ISW cituje mluvčí ukrajinského jižního velitelství Nataliju Humenjukovou, podle níž ruské síly stáhly své vojáky a techniku o pět až patnáct kilometrů od zatopené oblasti. Tím se některé obce v Chersonské oblasti dostaly mimo dostřel Rusů.

Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo naopak tvrdí, že zničení přehrady je pro ruskou obranu výhodné, protože zkomplikuje ukrajinský postup přes řeku. Jeho hodnocení situace však podle institutu pomíjí ztrátu první linie s připravenými ruskými opevněními. Není také jasné, jaké množství ruské těžké techniky bylo ztraceno za prvních 24 hodin povodně.

Hladina v přehradě za den klesla o metr

Gubernátor Chersonské oblasti dnes uvedl, že voda z přehrady zatopila asi 600 kilometrů čtverečních tohoto území. Z toho 68 procent je podle něj na Ruskem okupovaném levém břehu řeky Dněpr.

Podle Prokudina nyní průměrná hladina řeky dosahuje 5,61 metru. Deník Ukrajinska pravda také uvedl, že lidé v záplavové zóně jsou vyčerpáni, ale jsou zásobováni vším potřebným. Mnoho obyvatel podle listu odmítá oblast opustit.

List dále s odvoláním na vyjádření společnosti Ukrenerho uvedl, že hladina v protržené nádrži za poslední den klesla o téměř jeden metr a u města Nikopol momentálně dosahuje 13,05 metru.

Kyjev a Moskva se ze zničení Kachovské přehrady obvinily navzájem. ISW již dříve uvedl, že viníka tohoto činu zatím nelze určit, veškeré indicie ale naznačují, že šlo o úmyslný čin Ruska. Upozorňuje také na vyjádření odborníků oslovených listem The New York Times, podle nichž zničení přehrady nejspíše způsobila exploze výbušnin umístěných uvnitř hráze a vodní elektrárny. Ty mělo v době výbuchu pod kontrolou Rusko.

Video  Hrůza v okolí Kachovky: Armáda lidem dopravuje pitnou vodu drony  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa