Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Traumata a vyčerpání. „Začíná se to tu hroutit,“ varuje reportér před kolapsem v Gaze

Autor: ver - 
10. prosince 2023
05:00

Mladí muži v džínách a žabkách postávají ve frontě před nemocnicí Nasser v Chán Júnisu, jako by sledovali pohřební průvod. Zdravotnický personál je připraven přijmout další zraněné. Hlasy se zvyšují a muži se shlukují kolem. Veřejný pořádek se začíná hroutit, lidé jsou traumatizovaní a vyčerpaní, popisuje aktuální situaci v Gaze reportér BBC.

Přijíždí auto, klakson houká a světla blikají. Zdravotníci vytáhnou mladého muže, položí ho na nosítka a spěchají dovnitř. Pak přijede další zaprášené auto a ven vystupuje čtyřleté nebo pětileté dítě. Ostatní mu pomáhají, ale dítě je schopno chodit samo. 

Nemocnice v Chán Júnis, druhém největším městě Gazy, jsou zahlceny od doby, kdy izraelské letectvo zintenzivnilo bombardování jihu Pásma. Izraelské tanky a jednotky vstoupily do města poté, co byla po konci dočasného příměří s Hamásem rozšířena pozemní ofenzíva. 

Ministerstvo zdravotnictví Gazy řízené Hamásem uvádí, že od obnovení bojů bylo na celém území zabito nejméně 1 200 lidí. To zvýšilo celkový počet lidí zabitých v Pásmu Gazy na více než 16 tisíc. Ozbrojenci Hamásu zabili nejméně 1 200 lidí a více než 240 unesli do Gazy jako rukojmí.

Mnoho z 2,3 milionu obyvatel Gazy hledalo útočiště na jihu poté, co izraelská armáda v prvních dnech války nařídila civilistům opustit sever Pásma. Ale s tím, jak se boje rozšířily i do Chán Júnisu, docházejí místa, kam by Palestinci mohli utéct.

Tisíce vysídlených lidí se tísní v areálu a na chodbách tamní nemocnice. „Když si hrajeme a dojde k bombardování, okamžitě utíkáme do stanů u zdí a předstíráme, že spíme,“ řeklo jedno z dětí. „Bojíme se. Sklo z oken se rozbíjí přímo nad námi,“ dodalo. 

Jedna z žen, která se ukrývá v nemocnici, uvedla, že uprchla do al-Fakhari, oblasti východně od Chán Júnisu poté, co obdržela telefonáty, které jim sdělovaly, že jde o „bezpečnou zónu“. Nyní je ale podle ní oblast bombardována a situace je „velmi špatná“. „Nevidím žádnou oblast, která by byla bezpečná. Pokud jde o nás, žádná oblast není ani obyvatelná,“ dodala. 

Pětasedmdesátiletý muž souhlasí s tím, že nikde není bezpečno. „Situace je nepopsatelná. Jsou tam děti a ženy. My jako starší vydržíme, co se děje,“ řekl.  „Jak by někdo mohl jen sedět a čekat na příležitost opustit bezpečnou zónu? Kde je bezpečí? Necítíme ho. O každém místě, kam jdeme, říkají, že je bezpečné, ale my bezpečí najít nemůžeme,“ dodal. 

V centru Chán Júnisu mává Samah Ilwanová dvěma prázdnými lahvemi ve vzduchu a říká, že jejích šest dětí, pět dívek a jeden chlapec, má žízeň. „Stali jsme se kočkami a psy. Možná, že kočky a psi dostanou úkryt. My žádný nemáme. Zůstali jsme na ulici,“ svěřila se. 

Video  Aner (†22) zahodil 7 granátů pryč od nevinných.  - Twitter
Video se připravuje ...

Uživatel_5689196 ( 12. prosince 2023 09:26 )

Gazané, pokud mají být na někoho naštvaní za danou situaci, tak ať si uklidí před vlastním prahem. Hamás vymést a bude jim lépe. Nebo platí rovnítko, že Gaza je Hamás a Hamás je Gaza ???

Celebrity-chachacha ( 11. prosince 2023 10:09 )

Chudáčci teroristi.

krapotkin ( 11. prosince 2023 09:58 )

A teď hurá - všichni do Evropy.

bullshit ( 10. prosince 2023 11:56 )

Vše se hroutí jen rakety na Izrael stále jsou připraveny a používány.

Celebrity-chachacha ( 10. prosince 2023 08:26 )

Traumatizovaní teroristé.

Zobrazit celou diskusi