Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izraelští vojáci svlékají zatčené Palestince do slipů. Porušení úmluvy, nebo opatrnost?

Aktualizováno -
8. prosince 2023
16:35
Autor: mav, lig, ČTK - 
8. prosince 2023
12:13

Opatrnost až za hranou lidské důstojnosti? Velké kontroverze budí záběry mužů zadržených v Pásmu Gazy. Izraelští vojáci je totiž nutí, aby se s páskami na očích svlékli do spodního prádla. Vojáci se obávají, aby neskrývali zbraně či výbušniny. Jenže podle některých hlasů to hraničí s válečným zločinem, Ženevské úmluvy takové situace řeší. Mluvčí izraelské vlády dnes uvedl, že muži byli zadrženi na severu Pásma Gazy v místě, odkud se měli na výzvu armády civilisté evakuovat.

Na internetu kolují fotografie a videa, které ukazují desítky svlečených mužů v Pásmu Gazy zadržených izraelskými vojáky.

Stanice BBC dnes uvedla, že se jí podařilo potvrdit pravost záběrů. Podle izraelských médií se jedná o členy Hamásu. Někteří svědci však uvedli, že mezi zadrženými jsou i novináři a lidé, kteří nemají s Hamásem nic společného. Izraelská armáda záběry nekomentovala.

„Izraelská armáda zadržela a surově týrala desítky palestinských civilistů v severní části Pásma Gazy,“ hlásí nevládní organizace dbající na lidská práva ve Středomoří Euro-Med Human Rights Monitor.

Sestra novináře si stěžuje

„Sestra novináře Dijá‘a Al-Kahlúta sdělila Euro-Med Monitoru, že příslušníci izraelské armády přinutili Al-Kahlúta, aby své sedmileté postižené dítě Nadu nechal samotnou. Poté byl pod hrozbou použití zbraně vzat do vazby a stejně jako ostatní zadržení byl po surovém bití svlečen,“ uvádí organizace jeden z příkladů.

„Ve čtvrtek izraelská okupační armáda zatkla novináře a ředitele pobočky serveru Al-Arabí Al-Džadíd v Gaze, našeho kolegu Dijá‘a Al-Kahlúta, spolu se skupinou jeho bratří, příbuzných a dalších civilistů,“ uvedla rovněž jeho redakce.

„Okupace záměrně donutila Gazany svléknout se, prohledala je a ponížila, když je zatkla, načež je odvezla na neznámé místo, jak nám říkají lidé. Šíří se videa a obrázky ukazující vojáky, kterak zatýkají desítky Gazanů kriminální a ponižující metodou,“ dodává Al-Arabí Al-Džadíd. 

Pásky přes oči

Podle stanic CNN a BBC snímky pochází z obce Bajt Lahíja na severu Pásma Gazy. Na záběrech jsou vidět desítky mužů, kteří sedí na ulici pod kontrolou izraelských vojáků.

V drtivé většině jsou svlečení jen do spodního prádla a někteří mají ruce za sklopenou hlavou. Na jiné fotografii jsou vidět další zadržení muži mimo městskou zástavbu, kteří jsou svlečení a mají pásku přes oči. Na dalších záběrech je vidět, jak jedou svlečení muži pryč na vojenských nákladních vozech.

Izraelské obranné síly (IDF) podle Euro-Med Monitoru zatýkaly náhodně vybrané lidi, kteří se evakuovali ze svých domovů, včetně lékařů, akademiků, novinářů a starých mužů.

Mluvčí izraelské armády: Zatýkali jsme podezřelé z terorismu

„Hovoříme o mužích vojenského věku, kteří byli odhaleni v oblastech, odkud se měli civilisté evakuovat už před několika týdny,“ řekl podle BBC dnes vládní mluvčí Ejlon Levy. Podle něj byli zadrženi v Džabáliji na severu Pásma Gazy a ve čtvrti Šidžajáh ve městě Gaza.

Levy dodal, že všichni budou vyslechnuti, aby se zjistilo, kdo je „terorista z Hamásu“ a kdo ne. Řekl také, že muži byli v oblastech, kde izraelská armáda vede boj zblízka s Hamásem, a schválně se převlékli za civilisty a operovali z civilních budov.

Také mluvčí Izraelské armády Daniel Hagari upozornil, že bezpečnostní složky zadržely stovky lidí podezřelých z terorismu a nechaly je převézt do Izraele k výslechu. „Zpravodajské informace, které získáváme při výslechu, nám pomáhají v boji,“ uvedl podle deníku The New York Times mluvčí izraelské armády.

„Vyšetřujeme a kontrolujeme, kdo je napojený na Hamás a kdo není,“ uved dále kontraadmirál Daniel Hagari. „Zatýkáme a vyslýcháme je všechny. Nadále budeme likvidovat každou takovou baštu, dokud nebude hotovo,“ dodal podle CNN.

Podle agentury AP se jedná o první takové snímky zadržených Palestinců v konfliktu mezi Izraelem a Hamásem, který trvá tuž více než dva měsíce. Od začátku odvetných úderů zemřelo podle palestinských úřadů v Pásmu Gazy, které kontroluje Hamás, přes 17 000 lidí. Při útoku palestinských ozbrojenců na jih Izraele zemřelo podle místních úřadů nejméně 1200 lidí.

Vysloužilý plukovník z USA: Armády mají své vnitřní procesy...

„Když se vězni vzdají (podle některých neoficiálních zpráv se Hamás vzdal z tunelů) nebo jsou zadrženi, okamžitě jsou prohledáni. Mnohé armády na to mají vnitřní procesy,“ tweetuje vysloužilý americký plukovník John Spencer, který nyní na akademii americké armády West Point vede katedru městského boje.

„Podle Ženevských úmluv mohou váleční zajatci zahrnovat členy ozbrojených sil, dobrovolnické milice včetně odboje a civilisty doprovázející ozbrojené síly,“ pokračuje.

Dodává, že v Gaze často bojovníci mívají zbraně a výbušniny, například sebevražedné vesty. „Takže taktikou IDF je na dálku nechat zajatce svléci se do spodního prádla, aby se ujistili, že nejsou hrozbou pro zatýkající ani další zajatce,“ napsal na síti X, kde jeho příspěvek sdílel mj. dřívější blízkovýchodní zpravodaj České televize Jakub Szántó.

Svlékání Palestinců při zatýkání v Pásmu Gazy Svlékání Palestinců při zatýkání v Pásmu Gazy | X

Z jedné fotografie je ovšem patrné, že nazí zajatci zůstávají i ve chvíli, kdy je náklaďáky izraelské armády vezou pryč.

„S válečnými zajatci se musí vždy nakládat lidsky,“ praví článek 13 Třetí Ženevské úmluvy (o ochraně obětí války). Zejména zapovídá zabíjení a týrání vězňů, ale řeší i jejich důstojnost. „Váleční zajatci musí rovněž být vždy chráněni zejména před každým násilným činem nebo zastrašováním, před urážkami a před zvědavostí obecenstva.“ A následující článek: „Váleční zajatci mají právo, aby bylo za všech okolností šetřeno jejich osobnosti a jejich cti.“

Sice je prosinec, ale zimou nejspíš zajatci netrpěli - v minulých dnech bylo v Gaze slunečno, přes dvacet stupňů (v neděli i 29) ve stínu. Spíše tu jde o ponižující situaci na veřejnosti a zveřejňování fotek a videí online.

„Těžko si vzpomínám, kdy by se taková praxe používala. Jak určíte rozdíl mezi civilistou a bojovníkem na extrémně zalidněném místě? USA se musely potýkat se stejnou otázkou v Ramádí, Fallúdži, v Afghánistánu… Je to jedna z nejtěžších věcí, pročež vyžaduje extrémní pečlivost,“ komentovala v CNN kongresmanka americké Demokratické strany Elissa Slotkinová, jež sloužila coby analytička CIA tři turnusy v Iráku a rovněž na ministerstvu obrany. „Vidíme teď v USA debaty o taktikách, které se používají - a zda taktické vítězství skutečně znamená strategický úspěch pro Izrael, když si tím zjevně zhoršují reputaci u tolika trpících lidí v Gaze.“

Video  Pozemní operace Izraele v Pásmu Gazy  - IDF
Video se připravuje ...

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

papik81 ( 10. prosince 2023 20:38 )

To, že Hamás vraždí, nedává Izraeli právo zabíjet všechny obyvatele pásma Gazy včetně všech náhodně vybraných civilistů. Nehledě na to, že Palestinci mají na svoji zemi nárok, jelikož dohodu z roku 1948 odmítl Izrael dodržet a USa společně s ČR rozhodně odmítají uznat právo Palestiny na existenci. Zdejší média překrucují a zveličují útoky ze strany Hammásu a dřívě i Fatáhu, zatímco o násilí ze strany izraelských vojáků a izraelských osadníků cudně mlčí, jako by nic takového neexistovalo.

Tom_Pech ( 10. prosince 2023 09:20 )

A co třeba videa zveřejňovaná Palestinci ty ***e?

Tom_Pech ( 10. prosince 2023 09:19 )

Ty chceš popírat to co sami teroristé živě vysílali snad na každé sociální síti? To jsi dobrý odpad. Mimochodem víš že popírání genocidy je trestný čin?

Tom_Pech ( 10. prosince 2023 09:14 )

Koukám ta tvoje přezdívka je pravdivá. Vražděním jsou známí Palestinci a ne naopak. Ty jsi jeden z těch co útok na Izrael oslavovali že?

Marie Ziani ( 9. prosince 2023 17:37 )

Fake

Zobrazit celou diskusi