Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šílená svědectví, která získala izraelská policie: Hamás znásilňoval a mrzačil ženy, pak je zavraždil

Autor: ver - 
7. prosince 2023
05:00

Několik lidí, kteří se podíleli na shromažďování a identifikaci těl zabitých při útoku Hamásu 7. října, uvedlo, že viděli různé známky sexuálního násilí, včetně zlomené pánve, modřin, řezných ran a slz. Oběti se podle nich pohybovaly od dětí a dospívajících po důchodce. Průkazné video, které na hudebním festivalu Nova pořídil očitý svědek, podrobně zobrazuje skupinové znásilnění, zmrzačení a popravu jedné z obětí. Záběry novinářům poskytla izraelská policie. 

Videa nahých a zkrvavených žen natočená bojovníky Hamásu v den útoku naznačují, že byly terčem sexuálních útoků. Má se za to, že jen málo obětí přežilo, aby mohly vyprávět, co zažily, píše BBC

Izraelská policie ukázala novinářům video, které dokumentuje děsivý osud ženy na hudebním festivalu Nova. Na záběrech je vidět, jak bojovníci Hamásu skupinově znásilňují ženu a mrzačí ji, než ji jeden z útočníků střelí do hlavy a následně pokračuje ve znásilňování. 

„Byla naživu, krvácela ze zad,“ řekla očitá svědkyně a pokračovala v popisu toho, jak muži postupně odřezávali kusy těla oběti a jak si ji předávali mezi sebou. „Uřízli jí prso a vyhodili jej na ulici. Hráli si s ním,“ přiblížila svědkyně. Nakonec ženu předali dalšímu muži v uniformě. „Pronikl do ní, ani si nezvedl kalhoty a střelil ji do hlavy. Až potom ejakuloval,“ popsala svědkyně. 

Další svědek z hudebního festivalu řekl, že slyšel „hluky a křik lidí, kteří byli „vražděni, znásilňováni nebo jim byly useknuty hlavy“. Na otázku, jak si mohl být jistý, že výkřiky, které slyšel, naznačovaly spíše sexuální napadení než jiné druhy násilí, řekl, že při poslechu věřil, že mohlo jít pouze o znásilnění.

„Některé ženy byly znásilněny ještě před smrtí, některé byly znásilněny, když byly zraněny, a některé už byly mrtvé, když teroristé znásilňovali jejich bezvládná těla,“ řekl svědek. „Zoufale jsem chtěl pomoci, ale nemohl jsem nic dělat,“ dodal. 

Většina obětí sexuální útoky nepřežila

Izraelská policie tvrdí, že má více očitých svědků sexuálního násilí, ale více podrobností odmítla sdělit. Několik obětí znásilnění útoky přežilo a v současné době podstupují psychiatrickou léčbu. „Ale je jich velmi, velmi málo. Většina byla brutálně zavražděna,“ řekla izraelská ministryně pro posílení postavení žen May Golanová. „Oběti nejsou schopny mluvit. Ani se mnou nebo s někým z vlády, ani s médii,“ dodala. 

Nachman Dyksztejna, jeden z těch, kdo po útocích sbíral těla zavražděných, poskytl písemné svědectví o tom, že viděl těla dvou žen v kibucu Be'eri s rukama a nohama přivázanýma k posteli. „Jedna měla nůž zapíchnutý do vagíny a byly jí odstraněny všechny vnitřní orgány,“ uvádí se v jeho prohlášení.

Na místě festivalu se pak nacházely „hromady ženských těl“. „Horní části jejich oblečení byly z části roztrhané, spodek těla měly zcela nahý. Každá měla v hlavě jediný výstřel přímo do mozku,“ popsal Dyksztejna. 

Videa, která natočili bojovníci Hamásu, zobrazují unesené ženy, které jsou často zcela nebo částečně svlečeny. Na jednom z takových záběrů je vidět spoutaná žena s řeznými zraněními na pažích a skvrnou od krve mezi nohama.

„Zdá se, že se Hamás naučil, jak během bojů zneužívat ženská těla od Islámského státu nebo na příkladech z ozbrojeného konfliktu v Bosně a Hercegovině,“ řekl právník z Davisova institutu mezinárodních vztahů na Hebrejské univerzitě Cochav Elkayam-Levy. 

„Mluvila jsem s nejméně třemi dívkami, které jsou nyní hospitalizovány na psychiatrickém oddělení kvůli znásilněním, kterých byly svědky,“ řekla Golanová. „Předstíraly, že jsou mrtvé, dívaly se na to a všechno slyšely. A nedokážou se s tím vyrovnat,“ dodala. 

Šéf izraelské policie Yaacov Shabtai řekl, že pro mnoho lidí, kteří útoky přežili, je obtížné o svých prožitcích mluvit a někteří z nich podle něj nikdy nepodají svědectví o tom, co viděli nebo zažili. „Osmnáct mladých mužů a žen bylo hospitalizováno v psychiatrických léčebnách, protože už nemohli dál fungovat,“ řekl. Jiní mají sebevražedné myšlenky a někteří se již zabili, řekl člen týmu, jenž pracuje s přeživšími. 

Video  Únosci z Hamásu v akci: Studentka (25) prosila o život, teroristé unášeli do Gazy i další Izraelce  - Reuters
Video se připravuje ...

Marie Ziani ( 9. prosince 2023 17:49 )

Pokud na to máš, jed se podívat do Betléma.

bullshit ( 8. prosince 2023 08:21 )

👍 👍 Škoda že čeští ochránci hodných Palestinců nebyli na tom hudebním festivalu, aby tu pohodu zažili na vlastní kůži ... Může nastoupit nějaká neziskovka a dotáhnout je i sem 😕

Zobrazit celou diskusi