Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izrael má novou strategii. Vůdce Hamásu loví s pomocí umělé inteligence

Autor: jmr, lig - 
5. prosince 2023
05:00

Izraelská ofenziva na jihu Pásma Gazy je založená na informacích získaných od stovek ozbrojenců zajatých během bojů na severu a důvěře Izraelských obranných sil (IDF), že povedou k zabití lídrů Hamásu. To je hlavní cíl strategie přijaté IDF od ukončení klidu zbraní mezi oběma stranami, informuje deník The Guardian.

Izraelští politici a generálové věří, že odstranění vrchních velitelů Hamásu a vůdce Jahjy Sinvára je nejlepší možností, jak způsobit rozpad organizace s hlubokými kořeny v Gaze, kterou již téměř dvacet let ovládají. Kritici ovšem tvrdí, že ani tato nová strategie nesníží počet civilních obětí, které má izraelské tažení na svědomí.

Jednání o příměří váznou

Naděje na nové příměří, které ze začátku udržovali naživu vyjednavači z Kataru a Egypta, se přes víkend rozplynuly. Nepomohlo ani prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že se osobně vydává do Dauhá, aby dojednal novou dohodu. Obě strany, které se navzájem obviňují z porušení původní dohody, veřejně potvrdily své pozice.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přikázal delegaci Mosadu, aby přerušila jednání o druhém příměří a vrátila se z Kataru do Izraele, protože Hamás „nedodržel svou část dohody, jejíž součástí bylo propuštění všech dětí a žen na základě seznamu předloženého Hamásu a jím odsouhlaseného.“

Vysoko postavený člen Hamásu pak poskytl vyjádření Al-Džazíře, ve kterém uvedl, že žádní další rukojmí propuštěni nebudou, pokud se nedojedná příměří a nebudou propuštěni všichni Palestinci držení Izraelem. „Ať rozhodne válka. Toto rozhodnutí je konečné. Nebudeme dělat kompromisy,“ dodal zástupce vůdce Hamásu Saleh al-Arouri.  

Prospekt vojenské ofenzivy na jihu budí v Gaze hrůzu. Čtyři pětiny jejích obyvatel už opustily své domovy a uchýlily se do přecpaných úkrytů, škol, stanů a nemocničních chodeb. Od ukončení příměří čelí jižní Gaza sílícímu bombardování. 1,5 milionu civilistů tak hrozí již druhý odsun. Tentokrát z míst, o kterých Izrael tvrdil, že budou bezpečná, do ještě menšího kousku Gazy.

I nejbližší spojenec Izraele, USA, jej varoval, že se musí více snažit při svém pronásledování Hamásu chránit civilisty. Viceprezidentka Spojených států Kamala Harrisová během summitu Cop28 uvedla, že Izrael má právo se bránit, ale ne za každou cenu. „Když se Izrael brání, záleží na tom jak. Spojené státy říkají jasně, že mezinárodní humanitární zákony musí být respektovány. Zemřelo příliš mnoho nevinných Palestinců,“ řekla.

V Británii pak lídr opozice Keir Starmer varoval Izrael, aby v jižní Gaze nevedl stejně krvavou válku, jako při svém tažení na severu. „Nemůžeme se vrátit k tomu, jak byla vedena první fáze této války. Příliš mnoho lidí, nevinných jedinců, přišlo v Izraeli a napříč Gazou o život… Musíme vidět jinou fázi,“ uvedl.

Pod nátlakem USA ohledně úmrtí civilistů tak IDF vnímá orientaci tažení na odstranění vedení Hamásu jako svou největší naději k dosažení svých cílů. Těmi je rozpad radikální organizace, vynucení navrácení rukojmích za přijatelných podmínek a ukončení války v době přijatelné pro Washington.

Hlavní cíl Izraele: Likvidace Sinvára

„Čelíme sílícímu americkému tlaku,“ říká analytik a bývalý představitel Mosadu Jossi Alpher. „Američané požadují, abychom se zbavili Hamásu, ale přestali zabíjet civilisty. Infrastrukturu bez zabití spousty lidí nerozbijete, ale mohlo by jít zaútočit přímo na vedení, a tak Hamás rozložit bez velkých ztrát na životech.“  

Izraelská vláda učinila Sinvára svým hlavním cílem hned po útocích ze 7. října, kdy Hamás zabil 1200 lidí, převážně civilistů. Přesto v první fázi bojů izraelské jednotky hlavně zabíraly území a útočily na infrastrukturu. Jejich velitelé také přiznali, že ačkoliv se jim podařilo zabít značné množství níž postavených velitelů, k žádným z ústředního velení se ještě nedostaly.

Sinvár a ostatní vysoko postavení vůdci vedou celé hnutí ze sítě tunelů pod Pásmem Gazy a izraelská armáda se nyní domnívá, že by se mohli ukrývat pod městem, Chán Júnis. To se od konce příměří stalo hlavním terčem útoků. V sobotu za jediný den dopadlo na město a cíle v jeho okolí 50 izraelských raket. Tentýž den ovšem IDF ukončily dalších devět civilních životů, včetně tří dětí, při útoku na dům v Dajr al-Balahu. Oznámila to nemocnice, kam byla jejich těla odvezena.

Zároveň pokračovaly útoky na severní Gazu, kde byl mezi oběťmi prominentní akademik, prezident Islámské univerzity v Gaze, fyzik a odborník na aplikovanou matematiku Sufjan Tajeh. Agentura Reuters informovala, že zahynul spolu s celou rodinou.  

Mluvčí izraelské armády následně tyto útoky vysvětlil tak, že byly cíleny na „těžiště“ Hamásu. Expert Institutu studií mezinárodní bezpečnosti v Tel Avivu Kobi Michael uvedl, že se „IDF poučily. Jejich cílem bude přenést válku mnohem blíže k vůdcům, aby dostaly lepší podmínky propuštění rukojmích.“ Jakékoliv informace o jejich výskytu nejspíš předají systému umělé inteligence Habsora (hebrejsky „Svatá pravda“) a ten jim urychleně poskytne cíle.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Mnoho expertů je skeptických ohledně tvrzení, že systém umělé inteligence snižuje civilní škody přesnějším cílením. Jako důkaz o opaku poukazují na destrukci celých sousedství a počet zabitých v Gaze.

Britské ministerstvo obrany zase oznámilo, že bude Izraeli pomáhat s lokací rukojmích. Začne totiž na východním pobřeží Středozemního moře provádět průzkumné lety. Tyto letouny budou neozbrojené a Izraelcům budou předávat jen informace týkající se rukojmích.

Dále Izrael čelí kritice svých oponentů i spojenců, že nemá téměř žádné plány pro poválečnou budoucnost Gazy. Rekonstrukce a správa Gazy bude obrovskou výzvou, protože již nyní bylo podle OSN poničeno 60% obydlí na jejím území. Míru znepokojení navíc nejspíš jen zvýší plány Izraele na palestinské straně hranic s Gazou vyměřit nárazníkovou zónu. Ty již byly sdíleny s místními autoritami a jeden z Netanjahuových klíčových poradců je potvrdil agentuře Reuters. Prospekt trvalého vylidnění části už tak malé enklávy nejspíš rozzuří nejen obyvatele Gazy.

Video  Izraelci odpálili dům šéfa Hamásu v Gaze: Scházeli se v něm velitelé.  - IDF
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi