Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zpověď otce propuštěné rukojmí Hamásu: Deváté narozeniny strávila Emily útěkem před raketami

Autor: jmr, lig - 
2. prosince 2023
05:00

Zatímco blízcí zbývajících rukojmích čekají, zda bude dohodnuto propuštění zbylých žen a dětí držených Hamásem, Tom Hand už má svou devítiletou dceru Emily opět doma. Nyní promluvil o tom, co jeho dcera v Gaze zažila a jak ji tento prožitek poznamenal, informuje deník Daily Mirror.

Emily, dívka irsko-izraelského původu, byla unesena z kibucu Be’eri při útocích Hamásu 7. října. Toho dne radikálové Hamásu zabili 1 200 Izraelců a dalších 240 unesli. Otec Emily Tom čekal dva dny na zprávy, do které skupiny patří jeho dcera, která byla v kibucu na návštěvě u kamarádky. Když mu mylně sdělili, že se našlo tělo jeho dcery, uvítal tuto zprávu s tvrzením, že je to lepší osud než únos.

Malá Emily ovšem přežila a v uplynulém týdnu byla po padesáti dnech v zajetí jednou z propuštěných rukojmí. Čtyři dny po propuštění dcery se Tom vyjádřil, že „bývala šťastné a hlasité dítě, ale teď šeptá. Teroristi ji v pekle zastrašovali a jako otec mám za úkol to napravit a to udělám.“ Šeptání je podle něj následkem toho, že měla Emily v zajetí zakázáno mluvit nahlas, aby neodhalila pozici ozbrojenců. Také podle něj v zajetí pohubla o více než tři kila. Jejím prvním požadavkem po propuštění byl její telefon, aby se mohla podívat na video své oblíbené popové hvězdy Beyoncé.

Záběry shledání Emily s otcem a starší sestrou obletěly svět. Tom řekl, že se k němu Emily rozeběhla a šokovaná ho objala, protože si myslela, že ho také unesli. Nyní Tom slibuje, že udělá vše pro to, aby se Emily psychicky vrátila do normálu.

Jeho exmanželka Narkis přišla 7. října v Be'eri o život. Tom se svým synem a starší dcerou pak oplakávali ji i Emily, o které si mysleli, že též zemřela. Nadále si také stojí za tím, že pokládá úmrtí za lepší osud než únos Hamásem, ale dodává, že je vděčný, že je dcera naživu.

O podmínkách v zajetí v Gaze, které říká „krabice,“ toho Emily od svého propuštění otci řekla jen málo, ale trvá na tom, že ji nikdo nebil. Také prý nebyla držena v příšerných tunelech Hamásu, jak se předpokládalo. Místo toho ji ozbrojenci za izraelského ostřelování přemisťovali z jednoho úkrytu do druhého.

„Musela být absolutně vyděšená," říká Tom. „Osmiletá holka, kterou skupina cizích lidí tahá uprostřed válečné zóny z jedněch trosek vybombardovaného domu do dalších,“ dodal, že ho děsila myšlenka na to, že jeho dcera tráví deváté narozeniny v tunelech Hamásu, ale realita je ještě mnohem horší. Emily je nadále ve stavu šoku a věnují se jí specialisté z nemocnice u Tel Avivu.

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Propuštění rukojmí se převážně drží v ústraní, nicméně detaily jejich zajetí už vycházejí na světlo. Osmasedmdesátiletá Ruti Munderová v jednom z prvních rozhovorů s propuštěným rukojmím uvedla, že měla na začátku zajetí dostatek stravy, ale podmínky se zhoršily, když začal být v Gaze nedostatek potravin. Také popsala, že ji drželi v „dusivé“ místnosti, kde spala na plastových židlích, přes které hodili prostěradlo.

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

Jindřich Lacina ( 3. prosince 2023 12:53 )

Milá redakce ! Kdy konečně začnete také zveřejňovat příběhy válečných zločinů židáků ?! viz, např.: http­s://tw­itter­.com/i­/sta­tus/17­290592­109971­70624
http­s://tw­itter­.com/i­/sta­tus/17­282658­845217­13717

Zobrazit celou diskusi