Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman lituje porušení tradice za Pavla. Sepsul „palestinskou spojku“ Lipavského i kiks v Izraeli

Autor: simao - 
5. listopadu 2023
13:37

Exprezident Miloš Zeman po obsáhlém rozhovoru pro časopis Reflex vystoupil tentokrát na TV Nova v novém pořadu Za pět minut dvanáct. Vyjádřil se krátce ke svému nástupci Petru Pavlovi, o kterém prý nemůže mluvit dobře a špatně o něm mluvit nechce, lítost ale projevil nad porušením tradice během oslav 28. října ve Vladislavském sále. Kritický byl opět k vládě Petra Fialy (ODS) na mušku si vzal obzvlášť ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), kterého označil za palestinskou spojku a míní, že jeho současný postoj ke konfliktu na Blízkém východě zavání pokrytectvím. Pozastavil se však také nad kiksem tajných služeb v Izraeli.

„Víte, já chci být opatrný, protože několikrát, neboť jsem by o tom přesvědčen, jsem říkal, že odcházím z politiky, situace se změnila a z politiky jsem nakonec neodešel. Ale položte si, pane redaktore jednoduchou otázku. Je mi 79 let, těším se na oslavu svých 80. narozenin, ale na rozdíl od Šimona Peréze, který dělal prezidenta ještě v 90 letech, já už na tom nejsem zdaleka tak dobře, abych si to mohl dovolit,“ uvedl Zeman v pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova.

Má nyní více volného času, který věnuje knížkám. „Vzhledem k tomu, že jsem řadový občan, nemám profesionální povinnost diskutovat ať už s propalestinským politikem, nebo s klimatickou aktivistkou. Takže mohu je s úsměvem vyslechnout, ale nejsem nucen s nimi debatovat,“ poznamenal Zeman.

Zeman sepsul řadu ministrů Fialovy vlády

„Ano, nelíbí se mi amatérismus současné politiky,“ zopakoval Zeman svá slova z rozhovoru pro čtvrteční Reflex, kde za amatérskou označil celou vládu Petra Fialy (ODS).

„Nelíbí se mi, že ministr zemědělství je teolog, ministr školství muzikolog, ministr průmyslu bankéř, ministr financí nemá ekonomické vzdělání, ministr zahraničí je bakalář, zatímco velvyslanci mají povinné magisterské vzdělání, že ministr práce a sociálních věcí je zemědělec (...) Ano, nelíbí se mi to, ale nejsem kvůli tomu vzteklý a přijímám to s úsměvem,“ rýpl si do členů vlády.

„Vláda především nešetří sama na sobě. Já jsem uváděl ten příklad těch stíhaček předražených a pro nás vcelku zbytečných, nám opravdu stačí gripeny, ale těch příkladů bysme našli desítky,“ míní Zeman.

Opozice podle něj předkládá „tříšť pozměňovacích návrhů místo jednoho opravdu komplexního“. „Opozice má být razantní, ale má být taky aktivní, má kritizovat, ale má mít pozitivní alternativu,“ pokračoval na Nově Zeman.

Lítost nad porušením tradice

„O Petru Pavlovi dobře mluvit nemohu a špatně mluvit nechci,“ zopakoval své přesvědčení Zeman.

Za svaté právo prezidenta považuje, aby vyznamenal, koho chce. Přesto k ceremoniálu během státního svátku 28. října, na který na rozdíl od jiného exprezidenta Václava Klause sám nedorazil, měl jednu výtku: „Drobný detail je, že mi bylo trochu líto, že byla tradice, podle níž ti, kdo byli vyznamenání minulý rok, jsou hosty ve Vladislavském sále. Tato tradice byla poprvé porušena.“

Lipavský jako palestinská spojka a Hamás jako Hitler

Zeman dlouhodobě zastává jasně proizraelské postoje. Ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) proto kritizoval ještě jednou. „Vzpomínám si na to, jak usiloval o vytvoření meziparlamentního sdružení přátel s Palestinou, jak se mu dokonce kvůli tomu říkalo palestinská spojka a jeho názory pokládám za poněkud pokrytecké,“ uvedl exprezident.

K situaci na Blízkém východě poznamenal: „Panebože, s teroristy se nikdy nemá vyjednávat, ať je to Hitler, nebo Hamás (...) Dobrý terorista, mrtvý terorista.“

I Zeman si však povšiml toho, že při teroru 7. října zaspaly izraelské tajné služby. „Takový kiks tajné služby se nemá stát, izraelská armáda za nic nemůže, ale být izraelským premiérem, nebo prezidentem, tak vymlátím šéfy tajných služeb, protože oni způsobili zavraždění minimálně těch 1400 Izraelců. Být nepřipraven je prostě hrubá politická chyba,“ dodal Zeman na Nově.

Video  Zeman exkluzivně pro Blesk: Na ceremoniál k vyznamenáním už na Hrad nepůjde. Jak si užívá důchod a co říká na soud s Nečasovou?  - Jan Jedlička/ Vera Renovica
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 6. listopadu 2023 20:32 )

votomtoje ( 6. listopadu 2023 13:47 )

Byl jsem akorát v pionýru, ale do SSM mě už nedostali. A to mě tlačili na střední i v naší obci a pak i na vojně. A vojákem ani velitelem jsem opravdu v dětsví být nechtěl. Možná tak fotbalovýcm kapitánem. A k té narážce na divnou rodinu? Bydlím v dvoutisícové obci, kde byla do roku 1993 posádka. To znamená, že u nás žije velké množství bývalých vojáků z povolání, kteří tady prostě zůstali, samozřejmě dnes všichni v důchodu a neznám žádného potomka těchto lampásáků, kteří by pokračovali ve šlépějích otců. Dokonce jsme se o tom několikrát bavili (i s těmi bývalými vojáky) a všichni mi řekli, by nic takového nedělali, když to viděli doma. A ještě jednu věc, byl jsem na vojně právě na konci osmdesátek a takoví jako Pavel (věkově a funkčně) byli ti největší kariéristi a hajzlové. Prostě takovému člověku nevěřím!

Miroslav Miki ( 6. listopadu 2023 13:30 )

Od kdy se palírně říká knihovna?

Miroslav Miki ( 6. listopadu 2023 13:29 )

A z Hradu by se neztratilo tolik destilátu

Uživatel_5576366 ( 6. listopadu 2023 13:11 )

Panu expresidentovi se evidentně udělalo dobře a tak se zase rozjel. Bylo by lepší, kdyby zůstal v Lánech a moc nemluvil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa