Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Policie obvinila desítky lidí z Česka a Ukrajiny: Přes cizí bankovní identity ukradly miliony!

Autor: ČTK - 
6. prosince 2023
11:36

Policie obvinila desítky lidí z ČR a Ukrajiny za podvody vůči prodávajícím na internetových bazarech. Podle vyšetřovatelů získaly dva gangy trestnou činností zhruba 123 milionů korun tak, že svým obětem ukradly bankovní identitu. Na tiskové konferenci to ve středu uvedl šéf Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK) Břetislav Brejcha. Hlavou jednoho z gangů byla žena, která už v Česku uzavřela dohodu o vině a trestu, v níž souhlasila s 5,5 roku vězení a peněžitým trestem šesti milionů korun.

„K zásadním zásahům proti pachatelům došlo na území Ukrajiny,“ popsal Brejcha s tím, že zákroky nebyly jednoduché. Pachatelé si vytvořili opevněné call centrum. Při domovních prohlídkách zajistili policisté počítače, telefony, auta a peníze v celkové výši zhruba pěti milionů korun.

Organizované skupiny vytvářely podle kriminalistů napodobeniny webových stránek existujících přepravních společností - zejména DPD, Zásilkovny a České pošty - a také bank. Cílem bylo zmocnit se přístupových údajů do internetového bankovnictví. Oběti podvodů si pachatelé tipovali na inzertních portálech typu Bazoš, Vinted, Sbazar či Facebook Marketplace. Pachatelům hrozí sedm až 12 let vězení.

Gangy svým obětem přezdívaly „mamuti“. „Byli to běžní lidé, kteří chtějí prodat kočárek nebo brusle,“ popsal poškozené Brejcha. Na zveřejněné inzeráty reagovali pachatelé obratem, zejména prostřednictvím aplikace WhatsApp. Slibovali platbu za inzerované zboží a hlavně zajištění jeho přepravy. Prodávajícím zasílali falešné odkazy na přepravní společnosti a banky. Když oslovený člověk zadal příslušné údaje - jméno, heslo, ověřovací kódy či údaje z platebních karet - pachatelé fakticky převzali kontrolu nad jejich internetovým bankovnictvím. Následně vybrali peníze z účtů.

Vrchní státní zástupce v Olomouci Radim Dragoun doplnil, že žena zadržená v ČR má postavení spolupracující obviněné a pomáhá rozkrývat trestnou činnost dalších pachatelů. Uvedl, že uhradila poškozeným lidem způsobenou škodu ve výši dvou milionů korun.

Video  Svatební hostina v Popradě skončila zásahem policie.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 6. prosince 2023 12:48 )

A to teprve asi začne až Ukrajina padne ?,Ukrajinská armáda podle něj potřebuje tanky, obrněná vozidla, bojová letadla, drony a zbraně dlouhého doletu – a USA jsou jedinou zemí, která může potřebné zbraně dodat dostatečně rychle.

Je tu ale ještě jeden problém. „Spojené státy letos překročí deficit 2,5 bilionu dolarů,“ řekl v úterý republikánský kongresman Matt Rosendale z Montany pro BBC World Tonight James Coomarasamy. „Tak proč by si lidé Spojených států měli půjčovat peníze od Číny, aby je odevzdali Ukrajině? To není v našem nejlepším zájmu,“ dodal.

Server amerického listu New York Times napsal, že prezident Joe Biden sice tlačí na poskytnutí další finanční pomoci Ukrajině a pomoc Izraeli, ale v horní komoře Kongresu tvrdě naráží. Naráží např. na požadavek republikánů. Aby Spojené státy důsledněji střežily svou jižní hranici a omezily příval migrantů z Mexika
„Republikáni jsou ve středu připraveni zablokovat financování, pokud demokraté nebudou souhlasit s přidáním přísných opatření k potlačení migrace na hranici USA s Mexikem,“ napsal server listu. „Až Vladimir Putin vpochoduje do země NATO, budou litovat dne, kdy se rozhodli hrát politiku s budoucností bezpečnosti Ukrajiny,“ řekl o republikánech.

„Chtějí desítky miliard dolarů na pomoc našim přátelům a spojencům v zámoří, ale nejsou ochotni udělat to, co je nutné, aby zabránili potenciální krizi na hranicích,“ kontroval senátor John Cornyn, republikán z Texasu. „Zdá se, že Bidenovu administrativu to nezajímá.“

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že v této situaci Rusové nad Ukrajinu posílají další a další drony. „Ruské síly údajně rychle posílají špatně vycvičené rekruty odsouzených k posílení útočných jednotek na Ukrajině,“ napsal ISW.

Ale také Ukrajinci s pomocí dronů zasáhli některé vojenské cíle, konkrétně na okupovaném Krymu.

kukuku ( 6. prosince 2023 12:31 )

Ještě je vzít do EU, ať se jim překážky v práci odstraní.

AHel ( 6. prosince 2023 11:39 )

Naši milí Ukrajinci... ještě že je máme... hnus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání