Až na jednu výjimku, kterou se v odvolacím řízení zabývá pražský magistrát, jsou všechny případy uzavřené pravomocně, uvedl server. Tisícikorunové pokuty uložené ve správním řízení potvrdila mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová. Podle zákona pokuta mohla být až 10.000 korun.

Incident se odehrál 11. března při demonstraci nazvané Česko proti bídě. Někteří její účastníci se chtěli dostat do budovy muzea ve snaze sundat vlajku Ukrajiny, vyvěšenou na znamení solidarity se zemí čelící ruské agresi. Střetli se při tom s policejními těžkooděnci, jejichž výzvy k odchodu neuposlechli.

Obvodní soud pro Prahu 1 za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky z muzea při březnové demonstraci už dřív potrestal aktivistu Jaroslava Popelku čtyřměsíčním trestem vězení s podmínečným odkladem na 1,5 roku a osmnáctiměsíčním zákazem pobytu na území Prahy. Popelka podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Mezi lidmi v davu před historickou budovou Národního muzea byl v březnu také děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík. O jeho odvolání usiluje rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

Případem střetu u Národního muzea se zabývala také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která zkoumala podněty na přiměřenost zásahu policie. Náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch uvedl, že policisté při zásahu proti demonstrantům nepochybili a nespáchali trestný čin.

Video
Video se připravuje ...

Část demonstrantů se snažia vniknout do budovy Národního muzea. Chtěli strhnout Ukrajinskou vlajku policie ČR