„Na platformě X jsme zaznamenali tento výrok, kterým se nyní zabýváme a věc prověřujeme,“ řekl serveru mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Novotný napsal: „Záběry ranní střelby v Jeruzalémě jsou jednoznačné: Palestinci jsou opice. Regulérní opice. Nic víc.“ Reagoval tak na zprávu o teroristickém útoku na autobusové zastávce v Jeruzalémě, k němuž se přihlásilo hnutí Hamás. Na kritiku, kterou pod příspěvkem přidali jiné uživatelé sítě, reagoval v několika případech vzkazem „vybombardovat“. Později se za výroky omluvil a příspěvek smazal, uvedly Seznam Zprávy.

Video
Video se připravuje ...

Jak se vidí Novotný: Rychlošípák, kometa z Řeporyjí a zdatný marketér. Kam zamíří po rozchodu s ODS? Markéta Volfová, Lukáš Červený

„Tatínek je Žid a souvislost s tím výrokem to samozřejmě má. Od druhého dne po tom útoku (ze 7. října) mám na domě pověšenou izraelskou vlajku,“ sdělil Novotný serveru. „V Občanské demokratické straně odmítáme jakékoliv projevy výzev k násilí a rasismu. Pan starosta Pavel Novotný se za nevhodný tweet omluvil,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí ODS Jakub Skyva.

Řeporyjský starosta je nyní ve zkušební době podmíněného trestu. Justice ho potrestala za nebezpečné pronásledování na sociálních sítích. V minulosti čelil i dalším stíháním.

K právnímu posouzení nenávistných projevů souvisejících s aktuálním izraelsko-palestinským konfliktem vydalo minulý týden stanovisko Nejvyšší státní zastupitelství. Obsahuje výčet skutkových podstat zejména takzvaných předsudečných trestných činů, jejichž naplnění může připadat v úvahu u slovních nebo násilných projevů sympatií či antipatií k jedné ze stran konfliktu anebo u vyjadřování podpory teroristického útoku. Zároveň ale upozornilo na to, že každý případ je potřeba posuzovat individuálně na základě konkrétních okolností a s přihlédnutím ke svobodě projevu, která má ale v demokratickém státě limity.

Za podněcování k nenávisti proti některému národu, rase, etnické skupině či náboženství hrozí podle trestního zákoníku až dva roky vězení. Za spáchání tohoto trestného činu prostřednictvím počítačové sítě se sazba zvyšuje až na tři roky.

Fotogalerie
16 fotografií