Muž se po svém zadržení ke skutkům postupně přiznal a po propuštění z vazby dobrovolně nastoupil do bohnické léčebny, kde se přes rok léčí s homosexuální pedofilií. Chlapců, které sbormistr znásilnil nebo zneužil, bylo podle rozsudku celkem 16. Do sboru přitom chodili chlapci od 6 do 16 let.

Podle státní zástupkyně Barbory Kvášové skutky ve sboru páchal v letech 2002 až 2012, přičemž jednotlivých dílčích útoků spočívajících v osahávání, masturbaci či orálním sexu byly stovky. Po letech pak v roce 2021 zneužil také svého žáka, kterého učil hře na varhany. Celá mužova trestná činnost vyšla najevo až následně a víceméně náhodou, když jeden z bývalých sboristů vypovídal na policii k jiné trestné věci.

Za znásilnění dítěte hrozí pět až 12 let vězení. Soud uložil trest pod sazbou, protože zohlednil mimo jiné to, že muž skutky kvůli své deviaci spáchal ve stavu zmenšené příčetnosti a že od jejich spáchání uplynula dlouhá doba. „V hlavním líčení projevil upřímnou lítost, která byla nehraná a skutečně evidentní. Má také upřímnou snahu napravit své jednání,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Silvie Slepičková, která z výrokové části rozsudku vyloučila veřejnost, aby ochránila identitu obětí. Ze stejného důvodu nezveřejňujeme totožnost obžalovaného ani název sboru.

Muž se ze středečního jednání omluvil pro nemoc. Na začátku soudního procesu ale přiznal vinu. „Hluboce lituji všech svých činů. Také lituji, že jsem odbornou pomoc nevyhledal dříve. Až díky léčbě jsem si uvědomil, jaké moje jednání zanechalo následky na mých obětech a jak bylo sobecké,“ vzkázal ve středu z Bohnic. Podle jeho advokáta se muž mylně domníval, že svou deviaci zvládne sám.

Překvapivá sebereflexe

Soudkyně zmínila, že soudní senát překvapila mužova sebereflexe. Na rozdíl od podobných pachatelů se nevykrucoval a sám připustil, že za spravedlivý by pro sebe pokládal trest kolem pěti až šesti let vězení. „Jeho přístup je naprosto příkladný. Sám nastoupil na léčení, které má povahu ústavní formy – nejedná se o žádné docházení na desetiminutové konzultace v ambulantní léčbě,“ podotkla. Podle ošetřující lékařky existuje velká naděje, že se v budoucnu bude schopen vyvarovat protiprávního jednání. Se čtyřmi bývalými svěřenci, kteří vznesli nároky na náhradu nemajetkové újmy, uzavřel sbormistr dohody o narovnání a kvůli vyrovnání prodal nemovitost. Každému vyplatí od 300 000 do 500 000 korun.

Jeho činy

Muž podle obžaloby opakovaně znásilňoval v letech 2002 až 2012 šest malých zpěváků, a to na různých místech - přímo v budově farnosti, ve svém domě při hře na počítači nebo v autě cestou ze sborové zkoušky. Deset dětí pak zneužil například na soustředění sboru v Itálii, na hotelovém pokoji v Liberci nebo i při cestě autem na mše v různých kostelech.

Podle státní zástupkyně svěřeným chlapcům rozepínal kalhoty, masturboval je a dráždil. Totéž požadoval po nich, včetně felace. „Na poškozeném realizoval hru, kterou nazýval kanadská muka, která spočívala v lechtání poškozeného na stehnech, břiše, přičemž postupně přecházel v pomalé hlazení a osahávání slabin a rozkroku, kdy se dotýkal i přímo genitálií,“ popisuje obžaloba.   

 

„Na výletě, kde se pod záminkou individuální hlasové zkoušky ocitl o samotě s poškozeným, si vyjmul penis z kalhot, ukazoval a popisoval jej poškozenému a následně masturboval až do vyvrcholení, aby mu názorně ukázal, co je to erekce a spermie,“ pokračuje. Jeden z chlapců vypověděl i to, že sbormistr se na něm pokusil o anální soulož.

Jedním z poškozených má být také úspěšný operní pěvec, právě ten napsal soudu dopis s prosbou o vyloučení veřejnosti s obavou, aby nedošlo k identifikaci. „Byl by to vážný zásah do mých pracovních vztahů, do mého soukromí a úspěšné umělecké kariéry a znamenalo by to vážné poškození mého profesního života,“ uvedl poškozený ve své žádosti, kterou u soudu hned při prvním jednání přečetla soudkyně Silvie Slepičková.

Fotogalerie
6 fotografií