Městský soud v Praze začal ve středu rozplétat rozsáhlý případ pohlavního zneužívání v chlapeckém pěveckém sboru. Dopustit se jej měl pětačtyřicetiletý sbormistr. Státní zástupkyně Barbora Kvášová jej obžalovala ze znásilnění a pohlavního zneužívání, které se mělo dokonce opakovat. Do sboru chodí chlapci od šesti do šestnácti let, jedním z poškozených má být také úspěšný operní pěvec.

Soud případ projedná za zavřenými dveřmi. Jeden z poškozených soudní senát požádal, aby z jednání po celou dobu byla vyloučena veřejnost z obavy, že dojde k jeho identifikaci. „Byl by to vážný zásah do mých pracovních vztahů, do mého soukromí a úspěšné umělecké kariéry a znamenalo by to vážné poškození mého profesního života,“ uvedl poškozený ve své žádosti, kterou u soudu ve středu přečetla soudkyně Silvie Slepičková.

Nenápadný úsměv

Obžalovaný sbormistr u soudu působil vyrovnaně, neprojevil žádné výraznější emoce. Před zahájením jednání šeptem hovořil se svou obhájkyní a před objektivy fotoaparátů se skrýval. Na fotografiích, které zachycují jeho vstup do soudní síně, si dlaní přikrývá obličej a ve tváři mu jde vidět mírný nenápadný úsměv.

Na procesní otázky od předsedkyně soudního senátu odpovídal zřetelně a jasně. Za neveřejný proces se přimluvila i jeho obhájkyně: „S vyloučením veřejnosti souhlasila, ani ne tak kvůli mému klientovi, ale spíše kvůli poškozeným, které jsem měla osobně možnost vidět při jednotlivých výsleších a jejichž největší obavou byla právě naprosto nežádoucí medializace případu,“ uvedla obhájkyně obžalovaného.

Naopak podle názoru státní zástupkyně by hlavní líčení za účasti veřejnosti bylo možné za předpokladu, že veškeré osobní údaje nebudou zveřejňovány: „Nepovažuji za nutné, aby veřejnost byla vyloučena, chápu tu obavu, nicméně mám za to, že je možné skrýt totožnost poškozených do té míry, že nebudou zveřejněná jejich jména, nebudou podávány ani žádné informace, které se týkají jména pěveckého sboru, ani farnosti, kde k trestné činnosti došlo,“ uvedla státní zástupkyně Barbora Kvášová. Z poškozených se k soudu nikdo osobně nedostavil. Zda obžalovaný sbormistr svou vinu odmítá, či připouští, z veřejné části středečního líčení nevyplynulo.

Nebyl by to první případ

V případě, že by soud sbormistra shledal vinným ve všech bodech obžaloby, hrozilo by mu až dvanáct let za mřížemi. V Česku by to nebyl první případ, kdy se sbormistr rozhodl zneužívat své nadřazené pozice ve prospěch vlastního uspokojení. V roce 2010 nejvyšší soud potvrdil pětiletý trest pro sbormistra Bohumila Kulínského.

Ten se podle rozsudku provinil tím, že ve slavném pěveckém sboru Bambini di Praga osahával celkem 19 dívek a se šesti z nich také souložil. Osmi z nich přitom v té době nebylo ani 15 let. Kulínský po celou dobu procesu svou vinu odmítal. V roce 2015 zase brněnský městský soud na 33 měsíců poslal za mříže sbormistra Františka P. za zneužívání nezletilé studentky. 

Fotogalerie
15 fotografií