Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ženu z Ostravy viní z vraždy manžela v Tunisku: Místní úřady ignorují českou nabídku pomoci!

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Reuters/JIHED ABIDELLAOUI)
Autor: ČTK - 
4. prosince 2023
11:27

Tunisko zatím nijak nereagovalo na dopis, v němž Česká republika upozornila africký stát na svou ochotu spolupracovat v kauze české turistky obviněné ze zavraždění manžela. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Bez případné iniciativy tuniských úřadů přitom Česko nemůže trestní řízení převzít.

Žena z Ostravy je v Tunisku obviněná z předem naplánované vraždy svého muže, rovněž českého občana. Pár byl v červenci v Africe na dovolené, muž zemřel v hotelu. Lékaři při pitvě objevili známky škrcení. Tamní policie následně zadržela manželku a soud ji poslal do vazby, kde je doposud. Podle médií se k činu přiznala. Česká strana vyjádřila zájem na rychlém řešení kauzy, především kvůli obtížným podmínkám v tuniské vazbě a kulturní i jazykové bariéře.

„V tuto chvíli dosud nemáme k dispozici odpověď tuniské strany na náš dopis, v němž jsme tuniské úřady upozornili na možnost a ochotu spolupracovat, pokud by tuniská justice případně požádala o předání trestního řízení do ČR,“ uvedl Malý. „Máme pouze potvrzeno, že dopis byl příslušným orgánům prostřednictvím českého velvyslance v Tunisu předán,“ doplnil.

Tunisko by trestní řízení české turistky mohlo předat do ČR na základě existující bilaterální smlouvy, která je účinná od roku 1981. Dokument mimo jiné stanoví, že jeden stát se zavazuje trestně stíhat podle svého právního řádu své občany, kteří na území druhého státu spáchali činy trestné v obou státech, pokud mu druhý stát zašle diplomatickou cestou žádost o převzetí trestního stíhání se spisy, důkazy a informacemi, jež má k dispozici.

V dané kauze zahájili úkony trestního řízení pro podezření z vraždy rovněž moravskoslezští policisté, což jim umožnilo provést pitvu mrtvého muže. Česká policie tak postupuje právě pro případ, že by se vyšetřující tuniská strana rozhodla případ předat k trestnímu řízení do Česka.

 

Faceman ( 5. prosince 2023 12:28 )

Naprostý souhlas👍

Donna ( 4. prosince 2023 14:34 )

Baba do Čech nechce, prej je tu zima... 🤣🤣🤣

Jiří Zvěřina ( 4. prosince 2023 12:46 )

Je zvláštní, že Terezu u nás nestíhali...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání