Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvrat v případu vraždy v Tunisku: Nad Češkou (50) visí trest smrti!

Aktualizováno -
2. srpna 2023
19:42
Autor: A. Vetkovská, M. Nový, inf - 
2. srpna 2023
05:00

Budoucnost Češky Martiny (50) obviněné v Tunisku z vraždy manžela Mirka (†60) je značně nejistá. Bude-li souzena tam, hrozí jí i doživotí, nebo dokonce trest smrti.

Tuniští vyšetřovatelé podle mluvčího soudu v Monastiru a Mahdii Farida Ben Jahha pracují s možností, že žena z Ostravy vraždu chotě plánovala ještě před cestou na dovolenou. A to je zlé. „Jakmile je jasné, že jde o plánovanou vraždu, pak platí článek 201, a to je trest smrti. Když je to ale obyčejná vražda, je to článek 205 a tam je to doživotí,“ citovala mluvčího televize CNN Prima NEWS. 

Ať už to bylo jakkoliv, bylo by pro obviněnou lepší, kdyby byla souzena a potrestána v Česku. Podle bilaterální smlouvy o právní pomoci z roku 1981 to možné je, má to ale háček. Protože se trestný čin stal na území Tuniska, musely by o převzetí stíhání Češky k nám požádat tamní justiční instituce nás, nikoliv my je. Televize také uvedla, že kvůli dovoleným soudcům se Češka do síně jen tak nepodívá. „Soudci teď mají dovolenou, o nějakém aktuální státní nemůžu být řeč,“ uvedl na dotaz CCN Prima NEWS mluvčí Mahdii Farida Ben Jahha.

„Ministerstvo spravedlnosti v současné době k předmětné věci neobdrželo žádnou žádost o spolupráci ze strany tuniských orgánů,“ řekl v neděli Blesku Michal Pleskot z tiskového oddělení zmíněného ministerstva. Pokud by k dohodě došlo, trestní řízení by na české straně převzalo příslušné Nejvyšší státní zastupitelství. O součinnost ale nepožádala tuniská strana zatím ani policii Moravskoslezského kraje. Informovala o tom její mluvčí Pavla Procházková.

Víte, že...

V Tunisku nebyl trest smrti vykonán od roku 1990. Zároveň ale v zemi dosud nedošlo k jeho zrušení.

K choti měl respekt

Češka se hájí tím, že ji manžel týral. Někteří lidé z okolí páru o tom pochybují. „Když Martina vypila savo a ležela, tuším, ve fifejdské nemocnici v Ostravě, tak se o ni Mirek bál, brečel. Opravdu je to šílené. Mirek měl z manželky minimálně respekt. Pravda bude asi někde uprostřed. Myslím, že Mirek nebyl násilník ani psychický tyran. Ale to nikdo přesně neví,“ napsala známá mrtvého Čecha televizi CNN Prima NEWS.

Vězení v Česku?

Bude-li Martina v Tunisku odsouzena k nepodmíněnému trestu, je podle Michala Pleskota ministerstvo spravedlnosti připraveno jednat o jejím převzetí k výkonu trestu do ČR. Avšak tamní orgány by s tímto postupem také musely vyslovit souhlas.

Česká strana již v případu zahájila úkony trestního řízení. „Krajští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vraždy a v současné době provádí procesní úkony. Tyto byly zahájeny z důvodu, pokud by se tuniská strana rozhodla případ předat k trestnímu řízení do České republiky,“ uvedla Policie ČR na sociálních sítích.

Video  Petr Kramný – Chladnokrevná vražda manželky a dcery v egyptském hotelovém pokoji?  - Videohub
Odemknout video

stoura ( 22. srpna 2023 06:01 )

Přesně tak, pokud ho měla dost,proč tam s ním jezdila??

Tara-Tara ( 17. srpna 2023 14:00 )

já nevím, co se pořád řeší...udělala ? udělala ! v islamské zemi ? ano ! Tak ji budou soudit dle svého práva a nikdo do toho nebude kafrat...tečka
Možná to udělat tady, tak by se z toho udělala kauza jako prase a nakonec by byla osvobozená a možná by káplo i odškodné za vazbu.

blesik ( 4. srpna 2023 17:30 )

Když byl namol?

roxin ( 3. srpna 2023 06:44 )

Houby do Itálie, nejlíp přímo do Hurghady a v době RAMADANU to by ji pustili domů a tady by s ní udělali nešťastnou chudinku a kdyby došlo i na odsouzení tak by s ní udělali ještě HORÁKOVOU.

turista.z. ( 2. srpna 2023 23:05 )

Meli radeji zajet do Italie...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání