Obsah seriálu Město strachu: New York versus mafie (Fear City: New York vs The Mafia)

Pět mafiánských rodin vládlo v 70. a 80. letech New Yorku krvavou rukou, dokud se skupina federálních agentů nerozhodla pokusit se o nemožné: dostat je za mříže.

Obsazení seriálu Město strachu: New York versus mafie (Fear City: New York vs The Mafia)

G. Robert Blakey - průvodece pořadem

Americký právník a profesor práva narozený 7. ledna 1936. Je známý především svou prací v souvislosti s přípravou zákona Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act a vědeckou prací na toto téma.

Blakey, americký katolík irského původu, se narodil v Burlingtonu v Severní Karolíně. V roce 1957 promoval na univerzitě Notre Dame, kde s vyznamenáním získal titul z filozofie, a byl zvolen členem Phi Beta Kappa. Poté navštěvoval právnickou fakultu Notre Dame, kde byl spolupracovníkem redakce Notre Dame Law Review a kde získal titul J.D. 1960.

V dubnu 1958, během prvního ročníku právnické fakulty, se Blakey oženil s Elaine Menardovou, absolventkou St Mary's College. Manželé měli osm dětí a zůstali spolu až do její smrti v roce 2002. Je otcem Johna Roberta Blakeyho, soudce okresního soudu Spojených států amerických pro severní obvod státu Illinois, který byl dříve šéfem Úřadu pro zvláštní stíhání státního zástupce okresu Cook a zvláštním asistentem státního zástupce u okresního soudu Spojených států amerických pro severní obvod státu Illinois.

John Alite - bývalý mafián

Bývalý americký mafián, spolupracovník zločinecké rodiny Gambino a vládní svědek, který v roce 2008 svědčil proti zločinecké rodině a Johnu A. "Juniorovi" Gottimu.

V témže roce se Alite přiznal k obvinění z vydírání, včetně dvou vražd a řady dalších trestných činů, a v roce 2011 byl odsouzen k celkem 10 letům vězení. Díky spolupráci se státními zástupci byl v roce 2012 propuštěn na pětiletý trest s dohledem. Alite odhaduje, že zastřelil 30 až 40 lidí, zbil baseballovou pálkou asi 100 lidí a šest lidí zavraždil.

V pozdějším věku Alite veřejně odsoudil život v organizovaném zločinu a stal se motivačním řečníkem, podcasterem a autorem knih. Alite se narodil 30. září 1962 v newyorské čtvrti Queens a vyrůstal ve Woodhavenu v Queensu, jeho prarodiče byli albánští přistěhovalci z Gjirokastëru, Alite vyrůstal ve stejné čtvrti jako syn Johna Gottiho, John A. Gotti, s nímž se v dětství přátelil.

Byl Gottiho svědkem na jeho svatbě v roce 1990. Alite získal baseballové stipendium na univerzitě v Tampě, ale po třech letech studia zanechal. Aliteho první manželka se jmenovala Carol a jeho druhou manželkou byla Claudia DiPippa; má čtyři děti.

Sam Hobkinson - tvůrce

Sam Hobkinson má více než 20 let zkušeností v televizním a filmovém průmyslu. Je autorem scénářů a režisérem řady dokumentárních a dramatických filmů pro malé i velké plátno. Jeho nejnovějším projektem je Zpověď, prémiový dokumentární thriller pro Amazon Studios, který bude na této platformě uveden koncem roku 2022.

Samův celovečerní dokumentární film Míša a vlci měl premiéru na festivalu Sundance 2021 a hrál se na festivalech po celém světě s velkým ohlasem. Byl uveden v kinech a zakoupen společností Netflix. A nedávno byl nominován na cenu Emmy za vynikající režii. Jeho projekt Fear City z roku 2020, originální dokumentární seriál společnosti Netflix o boji mezi mafií a FBI v New Yorku 80. let, se stal jedničkou na Netflixu v USA, Velké Británii, Irsku a Kanadě.

Kromě jiných ocenění je dvojnásobným držitelem ceny "Grierson" za britský dokumentární film: V roce 2007 za film Who Cares about Art (Komu záleží na umění) o tom, jak umělecká díla mění život těm, kteří kolem nich tráví nejvíce času - hlídačům, uklízečkám a správcům galerií, a v roce 2012 za film The Love of Books (Láska ke knihám): Sarajevský příběh; dramatický a dojemný příběh skupiny milovníků knih, kteří riskovali své životy, aby zachránili neocenitelnou sbírku islámských rukopisů během obléhání Sarajeva.

Byl scenáristou a režisérem experimentálních dobových dramat BBC Mr Loveday's Little Outing a Who Killed Mrs De Ropp.  Jeho dokumentární tvorba sahá od přelomových uměleckých seriálů, jako jsou Benátky pro BBC, až po dokumenty z válečných zón a filmy vedené svědectvím, jako je celovečerní film The Hunt For The Boston Bombers, který získal cenu Real Screen Award.a celovečerní film s konceptuálním umělcem Damienem Hirstem: Poklady ze ztroskotané lodi Neuvěřitelné.

Sama pro dokumentární tvorbu zastupují Patrick Feldman a Tyler Kroos ze společnosti ICM. Pro scénáře ho zastupuje Daniel Cohan v ICM. A pro komerční práci v USA společností Company Films a ve Velké Británii a Evropě společností Curate Films.

Město strachu: New York versus mafie (Fear City: New York vs The Mafia) - podrobné informace o seriálu

Zločinecké organizace Gambino, Colombo, Bonanno, Lucchese a Genovese jsou známé také jako "pět rodin" italsko-americké mafie. Tyto zločinecké organizace mají dlouhou a nechvalně známou historii a podílejí se na různých nezákonných činnostech, jako je vydírání, vyděračství, praní špinavých peněz, obchod s drogami a vraždy.

Rodina Gambino, kterou v 80. letech 20. století vedl John Gotti, byla jednou z nejmocnějších a nejvlivnějších z Pěti rodin. Rodina Colombo, kterou vedl Carmine Persico, byla známá svými vnitřními boji o moc a násilnými střety s orgány činnými v trestním řízení. Rodina Bonanno, vedená Josephem Bonannem, měla pověst tajnůstkářské a méně okázalé rodiny než ostatní rodiny.

Rodina Lucchese, kterou vedl Anthony "Tony Ducks" Corallo, byla zapojena do různých nezákonných aktivit, včetně vydírání v oblasti práce a hazardních her. Rodina Genovese, kterou vedl Vito Genovese, byla největší a nejmocnější z pěti rodin, se silným zastoupením v odborech, politice a stavebnictví. Přestože orgány činné v trestním řízení vynaložily značné úsilí na rozbití těchto zločineckých organizací, existují dodnes a pokračují v nezákonné činnosti.

Rodina Gambino sídlí v Brooklynu a je silně zastoupena na Staten Islandu a v některých částech Manhattanu. Rodina Colombů sídlí rovněž v Brooklynu a je významně zastoupena na Long Islandu. Rodina Bonanno sídlí v Queensu a působí po celém New Yorku. Rodina Lucchese sídlí v Bronxu a má silné zastoupení v okrese Westchester. Rodina Genovese, která historicky sídlí v manhattanské čtvrti Greenwich Village, je nejmocnější z pěti rodin a působí po celém městě i mimo něj.

Mafie, známá také jako La Cosa Nostra, má v New Yorku dlouhou a bohatou historii a pět rodin bylo po desetiletí nejmocnější zločineckou organizací ve městě. Tyto rodiny se podílely na různých nezákonných činnostech, včetně vydírání, vyděračství, praní špinavých peněz a obchodu s drogami. Mafie v New Yorku vznikla na počátku 20. století, kdy italští přistěhovalci vytvořili zločinecké skupiny, aby chránili sebe a své podniky.

Postupem času se tyto skupiny stávaly organizovanějšími a sofistikovanějšími a nakonec se zformovaly do Pěti rodin. Pět rodin funguje v hierarchické struktuře, na jejímž vrcholu stojí šéf, za nímž následují podřízení a kápové, kteří dohlížejí na různé skupiny vojáků. Každá rodina má své vlastní území a operace, ale na některých činnostech, jako je vydírání pracovních sil a obchod s drogami, spolupracují. Jedním z nejznámějších mafiánských bossů v New Yorku byl John Gotti, který vedl rodinu Gambino v 80. letech 20. století.

Gotti se stal známým jako "teflonový Don", protože se mu dařilo vyhýbat četným obviněním z trestných činů, až byl nakonec v roce 1992 odsouzen a poslán do vězení. Mafie v posledních desetiletích čelila značnému tlaku ze strany orgánů činných v trestním řízení a mnoho jejích vysoce postavených členů bylo zatčeno a odsouzeno za různé trestné činy.

Pět rodin však stále existuje a pokračuje v nezákonné činnosti, i když je méně viditelná než v minulosti. V posledních letech se mafie podílí na různých trestných činnostech, včetně vydírání v oblasti práce, lichvy a obchodu s drogami. Byla také zapletena do různých závažných trestných činů, například do vraždy detektiva newyorské policie Ralpha D. V. Clementeho v roce 1972 a do vraždy mafiána, který se stal informátorem, Franka Caliho v roce 2019.

Viděli jste Město strachu: New York versus mafie? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Město strachu: New York versus mafie Netflix

Fotogalerie
13 fotografií