Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Oslavil 19. narozeniny a padl v boji s Hamásem: „V Gaze byl jen dva dny,“ pláče sestra vojáka

Autor: jmr, lig - 
6. prosince 2023
08:38

Během bojů v Pásmu Gazy padl v uniformě Izraelských obranných sil  (IDF) mladík narozený v Británii. Binjamin Needham oslavil své 19. narozeniny pouhé dva týdny před tím, než armáda oznámila, že spolu s dvěma dalšími zahynul, informuje deník Daily Mail.

Binjamin byl v Gaze pouhé dva dny, než v boji utrpěl smrtelná zranění. Měl hodnost seržanta v jednotce ženistů při 601. bataliónu. Právě dokončil učení a profesionální výcvik a poslední víkend před svým zabitím ještě strávil s rodiči.

Tento nadšenec do bojových sportů se narodil v Edgwareu na severu Londýna, ale před deseti lety se s rodiči Faye a Amnonem  přestěhoval do Izraele, kde se rodina usadila u Haify na severu země. Binjamin byl nejmladším z šesti dětí. Jedna z jeho sester a jeden bratr stále žijí v Londýně.

Jeho sestra Orli Ferrisová o něm řekla: „Byl to tak úžasný, úžasný bratr a milovali jsme ho celým srdcem a vždycky budeme. Bude nám všem chybět, ale v našich srdcích si ho budeme vždy pamatovat. Nic nebude jako dřív, ale všichni jsme moc hrdí na to, co dělal, a on byl také hrdý na to, co dělá.“

Ohledně okolností úmrtí svého bratra potvrdila, že rodina v době rozhovoru neměla žádné bližší informace. „Zrovna dokončil učení a nastoupil do profesionálního výcviku,“ uvedla. „Bližší detaily o tom, co se stalo, nemáme, ale v Gaze byl jen dva dny. Šel tam v pátek a v neděli zemřel.“  

Orli pak mluvila také o jeho sourozencích a o rodičích, kteří ho jako osmiletého vzali z Londýna do Izraele. „Jsme tak smutní a moji rodiče jsou zničení. Nedává to žádný smysl a naše srdce bolí. Uctíme ho a udržíme naživu jeho vzpomínku. Byl to úžasný chlapec a to o něm řekne každý, kdo ho znal. Zemřel s čistou duší a při ochraně své země. Přibližně jednou ročně se vracel do Londýna, aby navštívil ty sourozence, kteří tam stále žijí.“

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Binjamin obdrží tento týden v Haifě vojenský pohřeb. IDF v oficiálním prohlášení uvedly, že „sdílí zármutek rodiny a budou je nadále doprovázet.“

Izraelská média později oznámila, že Binjamin zemřel spolu s dvaadvacetiletým seržantem Benem Zussmanem při útoku skupiny teroristů ukrývající se v budově v severní Gaze. Dva další vojáci měli být zraněni, než byli všichni teroristé zneškodněni. Celkem od 7. října zemřelo 401 izraelských vojáků. Z toho 75 při pozemních operacích v Gaze.

Video  Aner (†22) zahodil 7 granátů pryč od nevinných.  - Twitter
Video se připravuje ...

nnnnnnnnnnnnnnnnnn ( 7. prosince 2023 17:17 )

Padl za dobrou věc, sice bojoval v obranné armádě, ale na území cizí národnosti jako agresor....

Zobrazit celou diskusi