Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sáhne Putin po jaderných zbraních? Expert varuje: Pokud by Zelenskyj získal Krym, pak ano

Autor: DVL, swp - 
5. prosince 2023
05:00

Pokud by se ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému podařilo znovu získat Krymský poloostrov, hrozí, že ruský prezident Vladimir Putin použije jaderné zbraně na Ukrajině, myslí si brigádní generál americké armády ve výslužbě Kevin Ryan. Pro Putina by to znamenalo ponížení, kvůli kterému by nebral ohledy na následky, píše britský deník Daily Mail. Expert dodal, že pro Putina je jaderná válka „zcela proveditelnou možností".

Kevin Ryan, který sloužil jako náčelník štábu armádního velitelství pro vesmírnou a protiraketovou obranu, uvedl, že pro Putina je jaderná válka „zcela proveditelná“, pokud ukrajinské síly získají územní zisky, nebo dokonce znovu obsadí území, jako je Krym. „Použití jaderných zbraní na Ukrajině je zcela proveditelné,“ okomentoval expert s tím, že pro Rusko je horší alternativou porážka než to, co by jaderné zbraně mohly způsobit.

Ryan, který sloužil také jako atašé obrany v Rusku, dále řekl, že Moskva není ve válce jenom s Ukrajinou, ale i se Západem, proto také častěji používá rétoriku o jaderných zbraních k odstrašování. 

Ruské jaderné zbraně mohou mít výtěžnost až 100 kilotun, což je pětinásobek množství amerických atomových bomb, které byly v roce 1945 svrženy na Hirošimu a Nagasaki. „Myslím, že ruští vůdci by zvážili použití jaderných zbraní i na okupovaných územích, když by prohrávali válku, přišli o Krym nebo o velkou část své armády,“ řekl expert.

Podle Ryana je jediný důvod, proč Putin ještě taktické jaderné zbraně nerozmístil, to, že tolik očekávaná protiofenzíva Kyjeva se před druhou válečnou zimou zastavuje. Navíc ukrajinští vojáci nedosáhli výrazných zisků a ztráty jsou na obou stranách. „Jediný důvod, proč jsme neviděli taktické jaderné zbraně, je ten, že ukrajinská protiofenzíva nebyla tak úspěšná, jak jsme doufali,“ vysvětlil expert.

Připravuje se Rusko na větší konflikt?

Moskva své jaderné zbraně považuje za způsob kompenzace síly NATO. „Ačkoli Západ od konce studené války více sázel na konvenční zbraně, Rusko se muselo i nadále spoléhat na taktické jaderné zbraně, aby bylo schopno dosáhnout vojenských cílů. Je to z velké části proto, že Rusko nebylo schopno uspokojivě modernizovat své konvenční síly,“ uvedl Ryan. 

Expert dále varoval, že Ukrajina je „prvním bojištěm“ Putinovy války se Západem, poukázal na to, jak Putin připravuje Rusko na „větší konflikt“ tím, že přesouvá své vojáky a jaderné zbraně do Běloruska. „Západ se plně neprobudil do reality, že jsme ve válce s Ruskem. Země jako Polsko a Pobaltí věří Putinovým slovům a činům a myslí si, že jsme ve válce. Ale USA, Velká Británie a velká část NATO? Myslím, že se domnívají, že jde pouze o válku mezi Ruskem a Ukrajinou, o válku, kde můžeme být na vedlejší koleji a pomáhat," myslí si odborník. 

„Ukrajina je prvním bojištěm Putinovy ​​války se Západem," varoval Ryan. „Existují důkazy, že Rusko se připravuje na větší konflikt, než jaký se děje na Ukrajině."

Poukázal na to, jak Putin nařídil, aby se jeho armáda zvýšila na více než 1,5 milionu aktivních vojáků do roku 2026, zvýšil svůj vojenský rozpočet na 109 miliard dolarů na rok 2024 (v přepočtu přibližně 2.431.114.200.000 Kč, pozn. redakce) a přesunul vojáky a jaderné zbraně do sousedního Běloruska. „To naznačuje, že Putin dělá víc než jen nahrazování ztrát ve své ‚zvláštní vojenské operaci' na Ukrajině,“ dodal Ryan s tím, že by Ukrajina měla od Západu dostat více zbraní a že by se nemělo zdržovat její přijetí do NATO a EU.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa