Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politolog Argentieri: Ukrajina a Izrael spolu souvisí. A jak to připomíná druhou světovou?

Autor: Martin Valeš, lig - 
19. listopadu 2023
05:00

Že svět trápí dva regionální konflikty naráz, není podle něj náhoda. Italský politolog Federigo Argentieri vidí spojitosti mezi ruskou invazí na Ukrajinu a vpádem palestinských ozbrojenců hnutí Hamás do Izraele. „Agrese diktatury nebo diktátorské moci proti svobodné společnosti,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Jak podle vás souvisí invaze Ukrajiny s boji v Izraeli a Gaze?

Z pohledu útočníků určitě souvisí, i když jsou tu jisté podivnosti. Například to, že Volodymyr Zelenskyj chtěl navštívit Izrael, aby vyjádřil solidaritu. Navrhl Benjaminu Netanjahuovi, že přijede do Izraele projevit solidaritu – a zjevně mu na to nekývli s tím, že to není vhodná chvíle. A pak den poté Netanjahu konzultoval s Vladimirem Putinem, nebo aspoň ohlásil, že se s ním chystá konzultovat, válku. Jsou tu určitá šedá místa.

Ale každopádně agrese je to stejná, je to agrese diktatury nebo diktátorské moci proti svobodné společnosti, v obou případech o tom není pochyb. Izrael je bez ohledu na vše svobodnou společností. Ukrajina za 32 let nezávislosti dokázala, že je schopna být svobodnou společností. A to je zřejmě nepřijatelné pro diktátorské sousedy – Rusko a Hamás, který je manipulován Íránem.

Znamená to, že Netanjahu usiluje o dobré vztahy s Putinem?

Ano, ano. Myslím, že Netanjahu chce především udržet dobré vztahy s Ruskem, Ukrajinu příliš nepodporoval. Řekněme si to na rovinu. Izraelská společnost byla více, mnohem více nakloněná Ukrajině než současná vláda. Předchozí vláda byla  OK, ale tato vláda není vstřícná. A pravda je, že Netanjahu z politického hlediska stojí s... Ne přímo s Putinem, ale s Orbánem, s Morawieckým, který byl poražen – ne drtivě, ale poražen ve volbách, s Ficem, se Salvinim, Berlusconim. S pravicově populistickým táborem, takže jeho oddanost demokracii, v jakou Zelenskyj doufal, není příliš silná. Zelenskyj měl na mysli, že jsme demokracie, které brání svět před diktaturami. A Netanjahu řekl: „Počkejte, počkejte, na to nejsem připraven.“ To je moje interpretace.

Jak byste tedy interpretoval to, co Netanjahu hájí?

Obhajuje svou vládu, která podnikla různé kroky proti dělbě moci ve státě, proti svobodě tisku, rozdělila izraelskou společnost a učinila ji naprosto nepřipravenou na útok, který měl být identifikován, na nebezpečí, které mělo být identifikováno. Nepřipravenost státu Izrael, bezpečnostních složek Izraele byla tu sobotu evidentní a podle mého názoru – a nejen mého – zarážející.

Na druhou stranu, Vladimir Putin Izraeli příliš sympatií nevyjádřil.

Ne, ne, samozřejmě, Putin je zcela spjat s nepřáteli Izraele. Je zcela spřažen s Íránem a Írán je zcela spřažen s Hamásem. Ale Netanjahu si pravděpodobně myslí, že Putin může najít nějaké kompromisní řešení, třeba pomůže identifikovat některé vůdce Hamásu nebo pomůže Izraeli snížit sílu Hamásu výměnou za zachování Netanjahuovy neutrality. Nevím, jaké jsou otázky vyjednávání, ale něco takového tam být musí. Ale neberte to jako profesionální prohlášení, je to jen můj osobní názor.

Na konferenci Forum 2000 jste situaci přirovnal k druhé světové válce…

Konec jara 1940 byl asi nejhorším obdobím v dějinách lidstva. Určitě v evropských dějinách. Polsko rozdělené na dvě části. Finsko napadené a zmenšené zákeřným sovětským útokem později toho roku. Dánsko, Norsko, Belgie, Lucembursko a Holandsko napadené Hitlerem, v červnu pak Francie. A Stalin obsadil Moldavsko a tři pobaltské státy. V této chvíli začíná bitva o Británii, jejímž cílem je zničit britskou moc. A všichni tři jsou pohromadě: Hitler, Mussolini a Stalin. Mussolini a Stalin se přímo neúčastní, ale Mussolini 10. června vyhlásil válku. Stalin ne, ale podporuje Hitlera i Mussoliniho, například prodává Německu levně ropu.

Naštěstí to nebude trvat příliš dlouho. Potrvá to do konce roku a začátkem roku příštího. Později v roce 1940 udělá Mussolini velkou chybu, která bude pro celou Osu pravděpodobně osudná: Napadne Řecko, ale neúspěšně. Přinutí Hitlera, aby v dubnu 1941 vtrhl na Balkán a odložil invazi do Sovětského svazu. Sovětský narativ je však nechutně nesprávný. „Velká vlastenecká válka“. Dejte mi pokoj. Dvaadvacet měsíců těsného spojenectví, vražedného spojenectví s Hitlerem, a pak to zcela ignorujete, nemluvíte o tom. I západní historické prameny jsou v kritice dost slabé. Výklady musí zahrnovat více elementů této skutečnosti. Mnohem více.

A paralely s dnešní situací?

Paralela s dnešní situací je v tom, že existují dvě diktátorské mocnosti, které podporují Rusko, ale zatím nejednají. Čína zatím nejedná, ale připravuje se na akci. Írán je, myslím, na cestě k akci. Co nemohu dokázat, je souvislost mezi nedávnými teroristickými útoky v Evropě a Íránem. Írán neměl spojení s Islámským státem, především z náboženských důvodů a pro své protiirácké, protisaúdské postoje. Existuje souvislost mezi současnými teroristickými útoky a někým jiným na Blízkém východě? Nejsem si jistý, to mi uniká. Možná ji objevíme v blízké budoucnosti. Teroristické útoky či pokusy o ně rozhodně nejsou náhodné. Ale kdo tedy řekl těm lidem, těm spícím teroristickým buňkám, aby se probudili a jednali? To je dobrá otázka, na kterou nejsem schopen odpovědět.

Politolog Federigo Argentieri se specializuje na otázky Evropy – západní i východní, transatlantické vztahy či bezpečnostní problémy po studené válce. Přednáší na Univerzitě Johna Cabota, americké vysoké škole v Římě, kde je ředitelem Guariniho institutu pro veřejné záležitosti. Blesk Zprávám poskytl rozhovor na pražské konferenci Forum 2000.

Video  Hamás zaútočil na evakuační koridor v Gaze.  - IDF
Video se připravuje ...

lucie13 ( 19. listopadu 2023 10:20 )

Souhlasím s Vámi. Odveta Izraele byla opravdu na úrovni chování za protektorátu.
Na tom území není možný mír, na obou stranách je živena nenávist a na obou stranách jsou za ta desetiletí mrtví v rodinách. Izrael teď vyprodukoval pár tisíc Palestinců, kteří někoho ztratili a kteří se budou chtít pomstít.
Situaci způsobila i Evropa, kdy po válce odešlo velké množství Židů. Židé nebyli nikdy moc oblíbení, už ve středověku se jim dával za vinu mor, přitom byli čistotnější než většina místního obyvatelstva.
Evropě se to hodilo, že Židé odešli, sami jsme je za války zradili a okrádali o jejich majetky- většina mrtvých “Čechů” za 2.světové války byli Židé. Za podpory USA vznikl Izrael na palestinském území a to byl začátek současných problémů, kdy bohatí Židé kupovali od chudých Palestinců (arabských obyvatel) půdu.
Gaza je opravdu jedno z největších vězení, přes 2 miliony obyvatel v oblasti menší než Praha.

žanyn ( 19. listopadu 2023 09:47 )

Hmm... A on snad Stalin byl jedinej co prodával Hitlerovi? Pan politlog asi vidí hodně uzko a víc ho nezajímá...

lucie13 ( 19. listopadu 2023 09:26 )

Petr Kolar ( 19. listopadu 2023 07:56 )

Taky někdo asi hodně pil čučo, když sepsal takový blábol. Jediné co sedí je popis Netanjahu - je to populista a milovník moci.
Mezi státy neexistuji přátelství, max. spojenectví a to jen do doby, pokud jednotlivým stranám vyhovují. Hamas není stát, je to teroristická organizace. A za její vznik si může poděkovat Izrael, je to produkt jeho utahování šroubů. Gaze je přes 50 let největší vězení na světě, Palestinci se ve své zemi stali postupem času občané druhé kategorie (obdoba Apartheid) a je jim kradena půda (Izrael je silně imigrační zemí, za 75 let počet obyvatel narostli 11x). Hamas vznikl v roce 1987, právě jako odpor proti tomu co Izrael dělá.
Člověk nemusí být genius, aby mu došlo že dnes se Izrael dopouští genorocidy nejde o nic jiného než mstu. Jen to není oko za oko, ale oko za několik očí. Hamas v říjnu zabil cca 1,5 tis lidí, za 6 týdnů v rámci odvety Izrael zabil cca 18 tis lidí kde většinu tvoří děti a ženy. Za protektorátu se nacisté mstili za atentát na Heydricha v Lidicích a Ležácích. Obdobu dnes vidím v Gaze - jde jen o mstu.

milan59 ( 19. listopadu 2023 07:01 )

Italský politolog Federigo Argentieri vidí spojitosti mezi ruskou invazí na Ukrajinu a vpádem palestinských ozbrojenců hnutí Hamás do Izraele. ...........Hmm a jak REAGOVAL POLITOLOG když USA válčila v Afghanistánu cca 20let,to srovnával,nebo viděl jakou SPOJITOST a k čemu?

Zobrazit celou diskusi