Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Návrat do pekla: Maya přežila masakr Hamásu na festivalu. Předstírala, že je mrtvá

Autor: ver - 
12. listopadu 2023
05:00

Barmanka, která přežil masakr na festivalu Nova díky tomu, že se schovala pod pódiem, potřísnila si obličej krví a předstírala, že je mrtvá, se vrátila na místo činu. A varovala svět před Hamásem. Maya Hayatová z Tel Avivu byla jednou z prvních, kdo byl svědkem skutečných hrůz války, když sledovala, jak ozbrojenci Hamásu zaútočili na hudební festival, kde zabili 260 lidí a další vzali jako rukojmí. Třicetiletá žena utekla poté, co byl zastřelen muž, který se ukrýval na stejném místě jako ona. Bojovník Hamásu se nad ní slitoval a řekl jí, aby utekla, zatímco jiný argumentoval, že by ji měli také zabít. Píše o tom britský Daily Mail

Poté se schovala pod jevištěm, potřela se krví jiné oběti a hrála mrtvou, zatímco mezi těly procházeli ozbrojenci. „Pokud si myslíte, že Hamás je organizace jednající v sebeobraně, vězte, že jsou to teroristé. Chtějí nás mrtvé, nic z toho nemohou ospravedlnit a je jim to jedno,“ řekla. „Nakonec se dostanou i do dalších zemí. Doufám, že vám to dojde dřív, než bude pozdě,“ dodala. 

Když se Hayatová poprvé od doby, co utekla, vrátila na místo masakru, oči se jí zalily slzami. Mrtvoly a velká část sutin byly odstraněny, a ona tak nemohla najít místo, kde se tak dlouho ukrývala. Nervózně nadskočila pokaždé, když uslyšela hlasitý zvuk a v jednu chvíli se vrhla na zem, když uslyšela něco jako raketovou palbu z Pásma Gazy.

Přestože jí návštěva místa vehnala slzy do očí, otřela si je a znovu se nerozbrečela. Při popisu hrůzného dne uvedla, že Hamás začal kolem půl sedmé ráno střílet rakety, když účastníci festivalu tančili.

Střelba začala, když ozbrojenci Hamásu přijíždějící z Pásma Gazy dorazili na hudební festival, někteří pěšky, jiní na motorkách. Když mluvila o tom, že ji v úkrytu objevil bojovník Hamásu, řekla: „V té době jsem prostě mluvila s Bohem a říkala jsem: Už nemůžu nic udělat, teď je to ve vašich rukou.“

Zachránila ji lítost bojovníka Hamásu

„Myslela jsem, že mě chtějí znásilnit.“ Muž, který se ukrýval s ní, byl zastřelen, ale Hayatová řekla, že se jí podařilo uprchnout poté, co se nad ní slitoval jeden ze dvou ozbrojenců, kteří ji drželi.

„Prostě mi řekl, abych šla. Druhý terorista se s ním hádal, řekl mu, že mě chce zabít, a já viděla, jak se přou o to, jestli mě zabijí, nebo ne, a utekla jsem,“ popsala. Poté se schovala pod jevištěm.

„Zatímco jsem ležela pod pódiem, viděla jsem, že střílejí do lidí, aby se ujistili, že jsou všichni mrtví,“ řekla. „Takže jsem vzala krev z těla, které leželo vedle mě a které mělo prostřelenou hlavu, a natřela jsem si ji na obličej. Pak jsem nehybně ležela a předstírala, že jsem mrtvá,“ dodala. 

Její utrpení skončilo, když několik hodin po začátku útoku Hamásu dorazili izraelští vojáci. „Když jsem slyšela přicházet armádu, trvalo mi několik minut, než jsem uvěřila, že to je skutečně armáda. Začala jsem volat o pomoc a oni přišli a vytáhli mě ven,“ vzpomíná. 

Při útocích Hamásu 7. října bylo zabito asi 1400 Izraelců, většinou civilistů, a více než 200 bylo uneseno. Od té doby izraelské útoky na Gazu zabily více než 10 000 lidí, z nichž asi 40 % byly děti.

Účastníci festivalu utíkající před teroristy z Hamásu. Účastníci festivalu utíkající před teroristy z Hamásu. | Instagram.com/dor_kapah_massage

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi