Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Brečet začnete, až když přijdete domů.“ Izraelci pátrají po tělech lidí zavražděných Hamásem

Autor: ver - 
1. listopadu 2023
15:55

Yanir Ishay je jedním ze 120 dobrovolníků spolupracujících s náboženskou pátrací a záchrannou organizací ZAKA, která hledá těla lidí zabitých bojovníky Hamásu při útoku 7. října. Izraelské úřady uvedly, že při něm zemřelo více než 1 400 lidí. V reakci na útok Izrael vyhlásil Hamásu válku a zasáhl Pásmo Gazy nálety, které zabily více než 8 700 Palestinců. Týdny po vyostření konfliktu dobrovolníci ZAKA stále sbírají ostatky, píše CNN

Yanir Ishay za poslední dva týdny vyhodil tři krabičky cigaret. Myslel si totiž, že jsou nasáklé pachem smrti, když je měl v kapse při sbírání těl lidí zavražděných Hamásem. Pak mu jeho žena řekla, že jsou úplně nové, krabičky si přeci právě koupil. „Tehdy jsem si uvědomil, že zápach byl v mé mysli, ne v krabičce cigaret,“ řekl.

„I přes všechny naše přípravy a předchozí zkušenosti jsme si nikdy ani v nejhorších snech nepředstavovali, že uvidíme něco takového, ​​co jsme viděli tady,“ řekl dlouholetý člen ZAKA Snir Elmalih. On a další dobrovolníci uvedli, že oběťmi masakru byly celé rodiny, včetně malých dětí, miminek a těhotných žen, a že jejich těla byla nalezena v hrozném stavu, zohavená a spálená.

ZAKA dlouhodobě působí v Izraeli a po celém světě a reaguje na teroristické útoky, nehody a katastrofy. Většina jejích členů jsou hluboce věřící ortodoxní Židé a jejich poslání je řízeno touhou zajistit každému, bez ohledu na okolnosti jeho smrti, řádný židovský pohřeb.

„Věříme, že úcta k mrtvým není o nic méně důležitá než úcta k živým, někdy dokonce důležitější,“ řekl Elmalih. „Víme, jak důležitá je myšlenka pohřbívání mrtvých, protože sám Bůh se podílel na pohřbu Mojžíše,“ dodal. 

Na místa činu se několikrát vrací

V pátek ráno Elmalih pracoval na hřbitově v Ašdodu, městě asi 32 kilometrů severně od pásma Gazy. Řada čerstvě vykopaných hrobů na pohřebištích se každým dnem prodlužuje, protože jsou identifikovány a pohřbívány další a další oběti. Hřbitov přijal za poslední dva týdny tolik těl, že Elmalih musel na místo přivézt další chladící boxy.

Elmalih zrovna připravoval další pohřeb, když ho přišel pozdravit Yossi Landau, jeden ze zakládajících členů ZAKA. Landau říká, že se snaží poskytnout svým mužům emocionální podporu, ale trauma se zařezává hluboko a existuje jen omezené množství toho, co může udělat, aby jim pomohl.

„Znám své muže víc než kdokoli jiný. Znám velikost jejich bot. Vím, kdy ráno vstávají. Vím, jestli mají nějaké problémy. Vím, kdy potřebují pomoc a kdy by si měli vzít volno,“ řekl CNN.

Následky útoku jsou tak hrozné, že pouze nejzkušenější dobrovolníci ZAKA se mohou zúčastnit sběru těl. A i na ně je toho často příliš. „Všichni pláčou,“ řekl Eli Landau, Yossiho syn a další dobrovolník, v kibucu Be'eri. Podle Izraelských obranných sil (IDF) tam bylo zavražděno nejméně 130 z 1100 obyvatel a desítky dalších byly uneseny.

„Můžete plakat a každý to pochopí. Nejsou to věci, o kterých bych chtěl mluvit, a s těmito lidmi o tom mluvit nepotřebuji. Rozumíme si,“ řekl Eli Landau. V pátek on a další dobrovolníci ZAKA podruhé pročesávali domy v Be’eri, nacházeli další oběti a sbírali ostatky, které v kibucu zůstaly po jejich první návštěvě. 

Židovská tradice vyžaduje, aby bylo tělo pohřbeno celé, což znamená, že dobrovolníci usilovně hledají i ty nejmenší kousky ostatků a stopy krve. „Důležité je posbírat celé tělo. Dokonce i krev, která opustila tělo. Proto práce ještě není hotová. Vrátíme se do každé komunity, abychom vyčistili všechno, všechnu krev, aby těla mohla být pohřbena,“ vysvětlil Elmalih.

Je to úkol, který je s postupem času stále obtížnější. „Dobrovolníci jsou vystaveni nejtěžším částem války. Dostanou se přímo na místo, cítí ty pachy, vidí ty strašlivé následky,“ přiblížil Elmalih.

Šíření osvěty

Zatímco dobrovolníci ZAKA pracovali v kibucu Be'eri, přijelo několik autobusů se zahraničními novináři v doprovodu Izraelských obranných sil. Yossi Landau jim znovu zopakoval, co viděl, když na místo přišel poprvé a odpovídal na jejich otázky. Řekl, že si dal za úkol šířit osvětu o tom, co se odehrálo. 

Eli, jeho syn, to zpovzdálí sledoval a plakal. „Nevím, proč dělá to, co dělá, a mluví o tom znovu a znovu a znovu. Přijde o rozum. Není to pro něj zdravé, pro žádnou duši to nemůže být dobré,“ řekl.

Dobrovolníci ZAKA Yanir Ishay, Jicchak Ben-Shibrit a jeho syn Aharon strávili velkou část neděle prací jen pár set metrů od hranice s Pásmem Gazy a snažili se posbírat ostatky lidí, kteří tam byli zabiti. „Armáda nás chránila, ale dostali jsme se pod palbu a nebylo kam se schovat,“ řekl Aharon Ben-Shibrit a ukázal video dobrovolníků, kteří leželi přišpendlení k podlaze, zatímco nad nimi létaly rakety Hamásu.

Práce je nebezpečná fyzicky i psychicky. „Mentální stránka je však horší,“ řekl Ishay. „Když zemřeš, zemřeš, po tom už nic není. Ale s myslí je to jiné,“ dodal. Ishay uvedl, že svým kolegům dobrovolníkům zcela důvěřuje, a to nejen když řeší obtížné situace, ale také když mu řeknou, že je čas na chvíli ustoupit do pozadí. Minulý týden si vzal den volna poté, co své narozeniny strávil sbíráním mrtvých těl. „Bylo toho příliš,“ řekl.

Většina dobrovolníků ZAKA říká, že traumata zatím nezačali zpracovávat, a když mají šanci si od tragických scén odpočinout, chtějí myslet na něco jiného. „Odpojujeme se od světa. Přijdete na pole, začnete pracovat a na ničem jiném nezáleží. Plakat začnete, až když přijdete domů“ řekl Jicchak Ben-Shibrit.

Video  Fiala navštívil Izrael: Jednal s Netanjahuem, setkal se s oběťmi války  - Soc. síť X - Petr Fiala
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi