Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jednání o osudu rukojmích Hamásu: V Kataru se sešli šéfové Mossadu a CIA

Aktualizováno -
9. listopadu 2023
19:23
Autor: ČTK, lig - 
9. listopadu 2023
15:42

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns, šéf izraelské tajné služby Mossad David Barnea a katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání dnes v Dauhá projednávali parametry dohody o propuštění rukojmích, které ozbrojenci z Hamásu unesli při útoku ze 7. října na Izrael. Řešili také humanitární pauzu v izraelském bombardování Pásma Gazy, které Izrael podniká v reakci za masakr 1400 lidí. Agentuře Reuters to sdělil její informovaný zdroj.

Výhodou trojstranného setkání bylo, že se všechny tři strany sešly u jednoho stolu v reálném čase, aby se proces urychlil, uvedl zdroj. Součástí rozhovorů byla podle něj také diskuse o povolení dovozu pohonných hmot do Gazy, které by sloužily k humanitárním účelům.

Provoz na hraničním přechodu Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy byl obnoven 21. října, nefunguje však každý den a obyvatelé Pásma Gazy podle humanitárních organizací pomoc zoufale potřebují. Přes přechod dosud přejelo více než 560 nákladních vozů s pomocí. Dodávky ale neobsahovaly pohonné hmoty, neboť Izrael tvrdí, že by se jich mohl zmocnit Hamás.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovaně prohlásil, že nepřistoupí k humanitárnímu příměří nebo pauzám, dokud Hamás nepropustí rukojmí, které unesl 7. října. Hamás podle odhadů Bílého domu drží asi 180 rukojmích, dalších 40 Palestinský islámský džihád a zbytek další radikální organizace v Pásmu Gazy.

Rozhovory se týkaly propuštění deseti až 15 rukojmích výměnou za jednodenní či dvoudenní humanitární přestávku ve válce, řekl zdroj Reuters.

Výsledek jednání v Kataru, kde sídlí několik politických vůdců Hamásu, však nebyl jasný, podotkl Reuters. Katarští představitelé vedou snahy o zprostředkování dohody mezi Hamásem a izraelskými představiteli o propuštění rukojmích již od počátku konfliktu.

Jeruzalémské brigády, ozbrojené křídlo islámského džihádu, dnes podle agentury AFP zveřejnily video s dvěma izraelskými rukojmími, ženou a chlapcem, které jsou prý připravené propustit, jakmile budou platit „příslušná opatření“. Není jasné, zda opatřeními měl mluvčí Jeruzalémských brigád na mysli dočasnou pauzu v bojích nebo jiné okolnosti.

Izraelský armádní mluvčí Daniel Hagari v reakci na video řekl, že je důležité vidět, že dvojice je naživu, odmítl ale komentovat, zda bude Izrael jednat o jejich propuštění. To by podle Hagariho „hrálo do karet psychologické hře“ Palestinského islámského džihádu, cituje jej Reuters.

Při izraelském ostřelování Pásma Gazy zemřelo od 7. října přes 10.800 Palestinců, včetně více než 4400 dětí, uvedly ve dnes úřady spravované hnutím Hamás. Tyto údaje z válečné zóny nelze nezávisle ověřit.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Eda Sztwiertnia ( 10. listopadu 2023 12:04 )

CIA + MOSAD jsou zločinci největšího kalibru. Hamás a dalši podobné organizace jsou jejich vedlejší produkty. Je to jedna obřezaná banda která si myslí že jsou vyvolení. A vyvoleným se odpouští obětovat i vraždit děti.

Zobrazit celou diskusi