Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Spadli jsme do propasti.“ Zástupce OSN viní Hamás i Izrael z válečných zločinů

Autor: ČTK, lig - 
9. listopadu 2023
10:22

Obě strany se v konfliktu mezi radikálním hnutím Hamás a Izraelem, který vypukl před více než měsícem, když palestinští ozbrojenci přepadli jih Izraele a zavraždili při tom 1400 lidí a unesli zhruba 240 dalších, dopustily válečných zločinů. Při návštěvě hraničního přechodu Rafáh mezi Pásmem Gazy a Egyptem to ve středu uvedl vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk, informoval dnes server BBC News.

„Zvěrstva, která spáchaly palestinské ozbrojené skupiny 7. října, byla ohavná, brutální a šokující a byly to válečné zločiny, stejně jako pokračující zadržování rukojmích,“ řekl Volker Türk na egyptském přechodu Rafáh. „Kolektivní trestání palestinských civilistů ze strany Izraele je rovněž válečným zločinem, stejně jako nezákonná násilná evakuace civilistů,“ dodal

Při izraelském ostřelování Pásma Gazy zemřelo od 7. října přes 10 500 Palestinců, včetně více než 4300 dětí, uvedly ve středu úřady spravované hnutím Hamás. Tyto údaje z válečné zóny nelze nezávisle ověřit.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Türk hovořil o humanitární pomoci, která byla dodána přes Rafáh. „Toto životně důležité záchranné lano bylo nespravedlivě a nehorázně ztenčeno,“ prohlásil. Přes přechod dosud přejelo více než 560 nákladních vozů s pomocí. Provoz na přechodu Rafáh byl obnoven 21. října, nefunguje však každý den a obyvatelé Pásma Gazy podle humanitárních organizací pomoc zoufale potřebují.

Türk při návštěvě přechodu obě strany konfliktu vyzval k uzavření humanitárního příměří, které má podle něj obsahovat tři lidskoprávní imperativy. Jedná se o „dodávku dostatečné humanitární pomoci do Gazy, propuštění rukojmích a realizaci trvalého ukončení okupace“. „Spadli jsme do propasti a takhle to dál nejde. Činy jedné strany neomlouvají činy strany druhé,“ řekl vysoký komisař OSN pro lidská práva.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovaně prohlásil, že žádné příměří neuzavře, dokud Hamás nepropustí zajatce. Hamás tvrdí, že nepřestane bojovat, dokud bude Gaza pod útokem.

„I v kontextu 56 let trvající okupace je situace pro lidi v Gaze, v Izraeli, na Západním břehu Jordánu, ale i v regionu nejnebezpečnější, jaké jsme čelili,“ řekl Türk.

Video  Hamás zaútočil na evakuační koridor v Gaze  - IDF
Video se připravuje ...

9876543 ( 9. listopadu 2023 11:05 )

Konečně aspoň kus pravdy, ještě je dobře upřesnit, proč tyto hrůzy!

Zobrazit celou diskusi