Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Výzva Netanjahua: Přes evropské státy tlačí na Egypt, aby přijímal uprchlíky?

Autor: ČTK, swp - 
31. října 2023
14:35

Velké evropské státy podle informací serveru Financial Times (FT) zavrhly výzvy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby tlačily na Egypt k přijímání palestinských uprchlíků z Pásma Gazy. Francie, Německo i Británie podle FT poukázaly na konzistentní postoj Káhiry, která svolila k otevření přechodu Rafáh do Pásma Gazy pro humanitární pomoc, ale odmítá odtud přijímat uprchlíky, a to ani krátkodobě. Nejmenované diplomatické zdroje však uvádějí, že na stole je možnost převozu zraněných z Pásma Gazy na léčení do Egypta.

Diplomaté některých evropských zemí, včetně České republiky a Rakouska, podle informací FT návrh šéfa izraelské vlády Benjamina Netanjahua zmiňovali při jednáních předcházejících summitu EU na konci minulého týdne. Český premiér Petr Fiala a jeho rakouský kolega Karl Nehammer navštívili Izrael a jednali s Netanjahuem den před summitem.

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí dříve v říjnu řekl, že Káhira „odmítá jakýkoliv pokus řešit palestinský problém vojensky nebo nuceným vysídlením Palestinců z jejich půdy, což by se stalo na úkor jiných zemí v regionu“.

Lídři EU se nakonec shodli, že Egypt by měl hrát roli zprostředkovatele humanitární pomoci, ale neměl by být tlačen k přijímání uprchlíků. Summit vyzval k „dlouhodobému, rychlému, bezpečnému a neomezenému dodávání humanitární pomoci potřebným prostřednictvím všech nezbytných opatření, včetně humanitárních koridorů a přestávek pro humanitární potřeby“.

Dva lidé obeznámení s diplomatickými rozhovory s Egyptem Financial Times nicméně sdělily, že předmětem jednání je nyní možnost převozu zraněných z Pásma Gazy na léčení do Egypta. Jestli rozhovory přinesou konkrétní dohodu, zatím není jasné.

Egypt zraněné Palestince v minulých konfliktech přijímal a nemocnice na severu Sinajského poloostrova jsou na takovou eventualitu do jisté míry připravené, podotýká FT.

Není jasné, kolik lidí je v rámci Pásma Gazy nyní vysídlených, číslo se však pravděpodobně pohybuje v rámci statisíců až milionu.

Izrael Pásmo Gazy rozsáhle bombarduje a podniká v něm vojenské operace poté, co ozbrojenci hnutí Hamás provedli 7. října brutální útok proti Izraeli, při kterém podle izraelských úřadů zahynulo okolo 1400 civilistů a další asi dvě stovky islamisté unesli přes hranici a drží je jako rukojmí. Izraelské odvetné operace proti Hamásu si vyžádaly životy více než 8000 Palestinců, také většinu civilistů, uvádí palestinské úřady ovládané Hamásem.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Fiala navštívil Izrael: Jednal s Netanjahuem, setkal se s oběťmi války  - Soc. síť X - Petr Fiala
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi