Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Erdogan kritizoval Izrael za útoky na Gazu: Hamás nejsou teroristé, jen brání svou zemi, tvrdí

Autor: ČTK, lig - 
25. října 2023
17:07

Palestinské hnutí Hamás není teroristickou organizací, ale skupinou bojovníků za svobodu, kteří chrání svou zemi. Dnes to v projevu k poslancům své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zároveň oznámil, že zrušil své plány na návštěvu Izraele, který znovu ostře kritizoval za údery na Pásmo Gazy. Turecký prezident také vyzval k zastavení útoků na izraelské území a k příměří. Izrael Erdoganovy výroky týkající se Hamásu odsoudil, informují tiskové agentury.

Podle Erdogana celý Západ považuje Hamás za teroristickou organizaci. „Hamás není teroristickou skupinou, je skupinou bojovníků za osvobození, kteří brání svou zemi,“ řekl turecký prezident. Podle jeho slov Turecko nemá problém s existencí státu Izrael a vůči tomuto státu nemá ani žádný historický dluh. Hamás za teroristickou organizaci pokládají mimo jiné Spojené státy i Evropská unie.

Erdogan vyzval Izrael, aby zastavil své údery na Pásmo Gazy i budování osad na Západním břehu Jordánu. „Nenajdete žádný další stát, jehož armáda si počíná tak nelidsky,“ řekl turecký prezident. Útoky na území Izraele musí rovněž přestat, uvedl zároveň a vyzval k příměří. „Všechny strany musí sundat prst ze spouště,“ dodal.

Erdogan také zopakoval svůj názor, že napětí mezi Izraelem a Palestinci zvyšují „aktéři mimo region“. Nikoho konkrétního však nezmínil. Izrael by podle něj měl více jednat o své bezpečnosti s okolními státy. Podle tureckého prezidenta by měl vzniknout systém mezinárodních záruk pro Palestince a jejich budoucí stát i pro Izrael.

Kritizoval i své spojence z NATO

Západní země, mezi kterými je řada tureckých spojenců z NATO, Erdogan kritizoval, že oplakávají jen izraelské oběti a Palestinci jim jsou lhostejní. Západní země se podle něj chovají pokrytecky, když burcují svět na pomoc Ukrajině, ale mlčí k civilním obětem v Pásmu Gazy.

Izraelské ministerstvo zahraničí Erdoganovy výroky ohledně Hamásu důrazně odsoudilo. „Pokus tureckého prezidenta obhajovat teroristickou organizaci a jeho provokativní slova nezmění nic na hrůzách, které viděl celý svět, ani na jednoznačné skutečnosti, že Hamás = Islámský stát,“ citovala agentura AFP z prohlášení ministerstva.

Turecko a Izrael se před útokem hnutí Hamás na izraelském území na začátku října sbližovaly. Erdogan se v září setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem na okraji Valného shromáždění OSN. Dnes Erdogan oznámil, že ruší veškeré plány na návštěvu Izraele a že Netanjahu zneužil jeho důvěry. „Vztahy se mohly vyvíjet jinak, což už se bohužel nestane,“ uvedl prezident.

Erdogan od začátku stávajícího konfliktu mezi hnutím Hamás a Izraelem silně kritizuje Tel Aviv a naznačil, že podle jeho názoru se Izrael chová jako teroristická organizace. V Turecku se také konaly početné demonstrace na podporu Palestinců. Velkou demonstraci chystá Erdoganova AKP na sobotu na bývalém istanbulském letišti. Zúčastnit by se jí měli i představitelé jiných stran.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Izraelská velvyslankyně pro Blesk: Naprostý šok po útoku Hamásu! Znám někoho, komu zabili syna.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

litvinovgool ( 25. října 2023 22:08 )

Tenhle Tureckej curak mne vždy dokáže vytočit 😡

Zobrazit celou diskusi