Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Izraeli zůstává asi 100 Čechů: Pokud budou chtít domů, ministerstvo je zařadí na let jiné země

Autor: ČTK - 
13. října 2023
15:04

Pokud by ještě nějaký Čech v Izraeli potřeboval asistenci s návratem domů, pokusí se jej ministerstvo zahraničí zařadit na repatriační lety jiných států. Na dnešním briefingu k ukončení českých repatriačních letů to řekl vrchní ředitel sekce právní a konzulární ministerstva Martin Smolek.

Dohromady šesti repatriačními lety se do Česka z Izraele v posledních dnech vrátilo 228 lidí, kteří v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Opačným směrem naopak některými z repatriačních letů dorazilo 73 Izraelců. Česko z velké části repatriovalo dlouhodobě žijící české občany v Izraeli, ti krátkodobě pobývající se podle Smolka dokázali většinou vrátit komerčními linkami.

Česko podle Smolka vyhovělo všem, kteří o repatriaci požádali. Pokud by ještě někdo další potřeboval asistenci s návratem do země, pokusí se jej úřad zařadit na let jiného státu. Dnes podle ředitele vysílají své repatriační letouny například Slovensko, Británie nebo Německo.

Jiné možnosti odcestování z Tel Avivu jsou nyní velmi omezené. „Existuje cesta lodí z Izraele na Kypr a potom odlet z Larnaky. Další možností jsou odlety z Ejlatu, což je letiště úplně na samém jihu země. Pokud byste ale cestovali z Tel Avivu do Ejlatu, je to zhruba 350 kilometrů, které vedou určitou část cesty velmi blízko Pásma Gazy. Takže cesta není bezpečná,“ upozornil.

V cestovatelském systému Drozd nyní úřad eviduje 238 Čechů v Izraeli, nicméně řada z nich už je zpět ve vlasti a pouze se dosud neodhlásila. Smolek odhaduje, že v Izraeli je nyní zhruba 100 českých občanů. Lidí s dvojím občanstvím, českým a izraelským, je tam podle něj asi 5000.

Někteří lidé měli s registrací do systému problémy. Vyplývaly mimo jiné z toho, že zprvu byl Drozd nastaven pro zpětnou registraci pouze se lhůtou sedm dnů. Vzhledem k tomu, že se hlásili zejména lidé dlouhodobě žijící v Izraeli, tak se nemohli zaregistrovat. Lhůtu následně ministerstvo odebralo. Úřad také zjednodušil zadávání telefonních čísel se zahraniční předvolbou.

Česko do Izraele jedním z repatriačních letů poslalo zhruba 650 kilogramů materiálu z veřejné sbírky, například čelovky nebo databanky, uvedl také Smolek.

Video  Ondřej Liška se svou rodinou přiletěl do Česka posledním repatriačním letem. "Létaly nad námi rakety, které rovnou nad námi sestřelovali," popsal po přítletu do ČR  - David Malík
Video se připravuje ...

Uživatel_5682490 ( 16. října 2023 07:56 )

Babiš to zařídí.

Zobrazit celou diskusi