Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hamás dával Izraeli falešný pocit klidu. Varoval před jiným hnutím a tvářil se jako parťák

Autor: ČTK, swp - 
7. prosince 2023
08:24

Radikální palestinské hnutí Hamás před útokem ze 7. října uvedlo Izrael v omyl a „falešný pocit klidu“ tím, že mu poskytlo zpravodajské informace o další ozbrojené skupině Palestinský islámský džihád. Uvedl to dnes list The Washington Post (WP) s odkazem na zdroje z izraelských tajných služeb, podle nichž Hamás plánoval svůj překvapivý útok na Izrael více než rok a řídil se při tom bojovými plány, které vycházely z otevřených zdrojů a zpravodajských informací.

Hamás „poskytl Izraeli zpravodajské informace o Palestinském islámském džihádu, aby posílil dojem, že má zájem o spolupráci“, řekl listu nejmenovaný izraelský zdroj.

V posledních měsících byly také u plotu v Pásmu Gazy pořádány velké demonstrace, aby si izraelské síly zvykly na pohled na davy lidí na hranicích, řekla deníku bývalá důstojnice izraelské armády Miri Ejsinová. Izraelská armáda a odpovědní činitelé se podle ní navíc více obávali libanonského šíitského hnutí Hizballáh. „Byly tam plány, které se braly velmi vážně - na severu, s Hizballáhem,“ řekla.

Hamás ve veřejných prohlášeních i v soukromé diplomacii po léta tvrdil, že mu jde spíše o ekonomické budování Gazy než o obnovení konfliktu s Izraelem. Šéf vojenské rozvědky Aharon Haliva v září 2022 uvedl, že ačkoli se Hamás podílí na vojenských aktivitách, „vidíme, že procesy, které jsou vůči Izraeli podnikány za účelem stabilizace ekonomiky a umožnění vstupu dělníkům, mají potenciál přinést roky klidu“.

Útok, při němž zahynulo na 1200 lidí a dalších zhruba 240 bylo uneseno, ohromil Izraelce, které premiér Benjamin Netanjahu a vojenští velitelé po léta ujišťovali, že Hamás byl zastrašen a jeho bojovníci jsou bezpečně zajištěni uvnitř Pásma Gazy. Napříč izraelskou armádou však analytici již několik měsíců varovali, že se chystá víceúrovňový útok: bezprecedentní průnik do Izraele po zemi, vzduchem i po moři.

Mnoho z 3000 bojovníků, kteří se 7. října za úsvitu vydali k plotu na hranici Izraele s Gazou, u sebe mělo bojové plány s konkrétními instrukcemi, sdělili izraelští zpravodajští důstojníci listu WP. Plány podle nich obsahovaly mapy vnitřních struktur vojenských základen a obcí, rozsáhlé seznamy zbraní a vybavení, které používaly jednotlivé jednotky, a kontrolní seznamy pro zabíjení a unášení mužů, žen a dětí. Ozbrojenci měli příkazy, aby rukojmí zabíjeli, pokud se ukáže, že jsou s nimi příliš velké potíže.

List The New York Times (NYT) dříve uvedl, že izraelské bezpečnostní složky měly už od loňského roku ve svých rukou dokument, který popisoval útok Hamásu na izraelské území. Podobný postup pak Hamás skutečně použil 7. října. Izraelské bezpečnostní složky však tento plán vyhodnotily jako příliš ambiciózní a mimo bojové schopnosti palestinského hnutí, napsal list.

Podle palestinských úřadů, které v Pásmu Gazy kontroluje Hamás, od začátku odvetných izraelských úderů a pozemních akcí zemřelo v této oblasti přes 16 200 lidí.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi