Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Novinářka zadržená Rusy před odletem do Prahy: Soud jí prodloužil vazbu do prosince!

Autor: ČTK - 
23. října 2023
11:35

Soud v ruské Kazani dnes do 5. prosince prodloužil vazbu rusko-americké novinářce žijící v Česku Alsu Kurmaševové. Informovala o tom agentura Reuters. Ruské úřady pracovnici Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) minulý týden zadržely, protože podle nich porušila zákon o „zahraničních agentech“. Hrozí jí až pětileté vězení. Kurmaševová vinu odmítá.

Právní zástupce novinářky označil rozhodnutí soudu za „příliš tvrdé“ a agentuře Reuters řekl, že se hodlá proti verdiktu odvolat. Server RFE/RL uvedl, že soud zamítl žádost advokáta Kurmaševové o předběžné opatření, které by nezahrnovalo zbavení osobní svobody. „Výsledek dnešního slyšení nás vážně zklamal,“ uvedl úřadující šéf RFE/RL Jeffrey Gedmin a vyzval k okamžitému propuštění Kurmaševové.

Tzv. zákon o zahraničních agentech v Rusku ukládá každému, kdo se zabývá „cíleným shromažďováním“ informací o ruských vojenských aktivitách, povinnost předem o tom informovat ruské ministerstvo spravedlnosti. Úřady ho využívají k pronásledování lidskoprávních aktivistů, opozice, nezávislých médií i běžných občanů, připomíná ruskojazyčný server BBC.

Kurmaševová, která podle RFE/RL žije v Praze a dlouhodobě se zabývá menšinovými etniky v ruském Tatarstánu a Baškortostánu, do Ruska odcestovala z rodinných důvodů v květnu. Při zpáteční cestě na začátku června ji však úřady zadržely na letišti a zabavily jí americký i ruský pas. Místo vrácení dokladů ji pak minulý týden obvinily z toho, že se neregistrovala jako zahraniční agentka.

BBC upozorňuje, že porušení povinnosti ohlásit se úřadům je v Rusku trestným činem už téměř tři roky. Doposud ale nebylo v tomto ohledu vedeno jediné trestní řízení.

„Skutečnost, že bylo poprvé zahájeno právě proti novinářce, potvrzuje, že samotný článek je doopravdy jen nepřímým zákazem sbírat jakékoliv informace týkající se armády, a to i těch, které nejsou citlivé a netýkají se státních tajemství,“ uvedla odbornice na mediální právo Centra ochrany práv médií Galina Arapovová. Jak centrum, tak Arapovová jsou v Rusku rovněž vedeni jako zahraničí agenti.

Od konce letošního března Rusko zadržuje amerického novináře listu The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkoviche, který čelí obvinění ze špionáže, za což mu hrozí až 20 let odnětí svobody. Je to první takový případ v rusko-amerických vztazích téměř za 40 let. Americké úřady i WSJ obvinění novináře důrazně odmítají.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

Zobrazit celý online

Video  Děti diktátorů: Nadané Putinovy dcery a jedna nemanželská hvězda instagramu  - Videohub
Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 23. října 2023 13:15 )

Kdysijsem měl ty obyčejné Rusy docela rád Dnes zjišťuji,že ti jejich představitelé jsou pěkné zákeřné bestie!

Zobrazit celou diskusi