Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Biden nařídili zaútočit v Sýrii: Sebeobranné údery na íránské revoluční gardy, tvrdí Pentagon

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
27. října 2023
05:30

Americká armáda provedla údery na dvě zařízení ve východní Sýrii, která využívají íránské revoluční gardy a na ně napojené skupiny. V noci na dnešek to oznámil Pentagon. Šlo podle něj o reakci Spojených států na řadu nedávných útoků proti americkým ozbrojeným silám v Iráku a Sýrii. Údery nařídil prezident Joe Biden.

„Tyto přesné sebeobranné údery jsou odpovědí na sérii pokračujících a většinou neúspěšných útoků na americký personál v Iráku a Sýrii ze strany Íránem podporovaných ozbrojených skupin, které začaly 17. října,“ uvedl v prohlášení americký ministr obrany Lloyd Austin. Američtí vojáci a jejich partneři v Iráku a Sýrii se podle Pentagonu za posledních deset dní stali terčem nejméně 16 útoků – dvanácti v Iráku a čtyř v Sýrii – Íránem podporovaných skupin.

V důsledku těchto útoků zemřel jeden americký občan na srdeční příhodu, zatímco se ukrýval, sdělil Austin a poznamenal, že dalších 21 členů amerického personálu utrpělo lehká zranění a všichni se už vrátili do služby. „Prezident... nařídil dnešní akci, aby dal jasně najevo, že Spojené státy nebudou tolerovat takové útoky a budou bránit sebe, svůj personál a své zájmy,“ stojí v prohlášení.

Austin dále uvedl, že americké údery v Sýrii jsou oddělené od současné války mezi Izraelem a radikálním islamistickým hnutím Hamás. „Nepředstavují změnu našeho přístupu ke konfliktu mezi Izraelem a Hamásem,“ dodal americký ministr obrany, podle něhož Spojené státy nemají v úmyslu a nepřejí si zapojit se do dalších bojů.

USA v minulosti občas v regionu provedly odvetné údery proti silám podporovaným Íránem poté, co ony zaútočily na americké síly, poznamenala agentura Reuters. V březnu provedla americká armáda v Sýrii několik leteckých útoků proti skupinám napojeným na Írán, které obviňovala z útoku dronem, při němž zemřel jeden člověk pracující pro Američany.

arbitr ( 27. října 2023 06:35 )

Sebeobranný útok na americké jednotky v Sýrii?
Na takový blábol se nezmohl ani Putin na Ukrajině!

Hoonza ( 27. října 2023 05:42 )

Prý nebudeme se míchat mezi Izrael a Palestinu... Do měsíce tam jsou

Zobrazit celou diskusi