Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Američané se pochlubili úspěchem: V Sýrii zajali důležitého předáka ISIS

Autor: ČTK - 
25. září 2023
20:47

Při americkém útoku podniknutém z vrtulníku byl v severní Sýrii v sobotu zadržen významný člen teroristické organizace Islámský stát (ISIS). S odvoláním na Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM) o tom dnes informovala agentura Reuters.

„Během razie byl zajat Abú Halíl al-Fadání, operační a podpůrný důstojník ISIS v Sýrii. Al-Fadání byl vyhodnocen jako člověk s četnými vztahy v celé síti ISIS (Islámský stát v Iráku a Sýrii) v regionu,“ uvedlo ve zprávě pro média velitelství.

„Zajetí představitelů ISIS, jako je al-Fadání, zvyšuje naši schopnost lokalizovat, zaměřit a odstranit teroristy z bojiště,“ poznamenal mluvčí CENTCOM Troy Garlock. Při akci nebyli zabiti ani zraněni žádní civilisté, doplnil mluvčí.

Organizace Islámský stát na vrcholu moci v letech 2014 a 2015 vyhlásila na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát. V Iráku byl ISIS poražen na konci roku 2017, v Sýrii bylo jím původně ovládané území dobyto až v roce 2019.

Síť organizace ale existuje dál a její členové se hlásí k některým z teroristických útoků z poslední doby, v Sýrii ISIS své operace zintenzivnil loni v prosinci.

gabreta ( 26. září 2023 22:28 )

Hlídají Syrská, ropná pole a kradou ji Syřanům!!!

zkzkz ( 26. září 2023 10:24 )

Asi rozsévají demokracii.

Hoonza ( 26. září 2023 07:49 )

Co dělají američané v Sýrii?

Zobrazit celou diskusi