Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přihlížela děsivé smrti zotročené jezídky (†5). Německá prokuratura chce pro nevěstu ISIS vyšší trest

Nejmenovaná jezídka
Nejmenovaná jezídka  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
21. srpna 2023
16:04

Trest vězení v délce 14 let a šesti měsíců požaduje německá prokuratura v novém procesu s bývalou členkou teroristického hnutí Islámský stát (ISIS) Jennifer Wenischovou, která přihlížela tomu, jak její někdejší manžel nechal v Iráku zemřít žízní zotročenou pětiletou jezídskou dívku. Verdikt vrchní zemský soud v Mnichově vynese příští týden v úterý. Wenischová původně dostala desetiletý trest vězení, Spolkový soudní dvůr (BGH) ale případ vrátil k novému projednání.

Německá média poznamenala, že zatímco během původního procesu žena převážně mlčela, nyní o činu hovoří s lítostí a se slzami v očích. Wenischová původem z Dolního Saska u soudu řekla, že sledovala to, jak jezídka na ostrém poledním slunci umírala. Nyní přiznala, že držela zbraň u hlavy dívčiny matky, protože ji tak chtěla přinutit, aby přestala plakat nad mrtvou dcerou. Matka byla rovněž otrokyní. To, že dívce nepomohla, zdůvodnila strachem ze svého násilnického manžela.

Předchozí soud ženu uznal vinnou z členství v teroristické organizaci v zahraničí, z účasti na pokusu o vraždu a z pokusu o válečný zločin a ze zločinu proti lidskosti. Bývalý manžel Wenischové, který pochází z Iráku, dostal v roce 2021 u soudu ve Frankfurtu nad Mohanem za genocidu a za spáchání válečného zločinu s následkem smrti doživotní trest vězení.

Teroristická organizace Islámský stát v roce 2014 obsadila severní Irák, kde jezídi žijí, a zůstala tam až do roku 2017, kdy se ji z oblasti podařilo vytlačit. Do příchodu IS žilo v horách v okolí Sindžáru na půl milionu příslušníků jezídské menšiny. Islamisté následně tisíce jezídských mužů brutálně zavraždili a tisíce žen a dětí unesli a zotročili. Na 360.000 jezídů před islamisty uprchlo. OSN tažení IS proti jezídům označila za genocidu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi