Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
20:00
7. 11. 2021

Děkujeme, že jste sledovali naše online zpravodajství o hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana. Nedělní den mnoho informací ani změn nepřinesl. Níže najdete stručný přehled novinek. 

  • Možný budoucí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) neočekává, že by nová vládní koalice měnila seznam kandidátů na ministry v případě, že by Zeman vyjadřoval k některým z nich negativní postoj. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Podle Stanjury si dokáže budoucí premiér Petr Fiala (ODS) své kandidáty obhájit. 
  • Sestavování vlády by se mělo odehrát bez větších problémů. Prezident přijme seznam kandidátů na ministry na další schůzi s Petrem Fialou. Ta by se měla uskutečnit po ustavující schůzi Sněmovny a po předání demise Andreje Babiše (ANO).
  • Prezident Miloš Zeman byl narychlo hospitalizován 10. října 2021 v Ústřední vojenské nemocnici. Poprvé byl znovu viděn na videu, které sdílel kancléř Vratislav Mynář. 

Těšíme se na vás zase zítra a prozatím přejeme dobrou noc. 

17:35
7. 11. 2021

Naposledy byl prezident Miloš Zeman viděn 21. října, kdy jeho kancléř Vratislav Mynář zveřejnil video, kde hlava státu podepisuje prohlášení o svolání ustavující schůze. Ta proběhne zítra 8. listopadu. 

Video  
Video se připravuje ...
15:40
7. 11. 2021

Možný budoucí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) neočekává, že by nová vládní koalice měnila kandidáty na ministry kvůli možnému zápornému postoji prezidenta Miloše Zemana. Předpokládaný premiér a předseda ODS Petr Fiala by na takové případné požadavky nepřistoupil, uvedl Stanjura v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

„Jsem přesvědčený, že Petr Fiala jako budoucí premiér bude stát za svým návrhem a že si svůj návrh obhájí a prosadí,“ zdůraznil Stanjura i v souvislosti se spekulacemi, že prezident by mohl mít výhrady k možnému adeptu na ministra zahraničí Janu Lipavskému z Pirátské strany. „Myslím, že bychom kapitulovali hned na začátku, a je chyba těch, kteří na to někdy v minulosti přistoupili,“ poznamenal Stanujura, jenž je prvním místopředsedou občanských demokratů.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura (27. 10. 2019)
13:44
7. 11. 2021

Letošní vyjednávání o volbách do Poslanecké sněmovny by mohlo být méně problematické. Prezident Miloš Zeman podle dosavadních vyjádření nechce jmenování nové vlády zdržovat, chce se ale sejít s kandidáty na ministry, jejichž seznam poskytne hlavě státu předseda ODS Petr Fiala na dalším setkání. 

Nejrychlejší vyjednávání o vládě proběhlo v roce 2002, kdy to trvalo 30 dní. Nejdéle to trvalo v roce 2013, kdy vyjednávání trvalo 95 dní. Tehdy ve volbách zvítězila ČSSD (50 mandátů), následovaly ANO (47), KSČM (33), TOP 09 (26), ODS (16), KDU-ČSL (14) a Úsvit (14). Ačkoliv koaliční sestava sociálních demokratů, ANO a lidovců se zrodila poměrně rychle, a to přes utajenou povolební schůzku části vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem a Bohuslav Sobotka (ČSD) byl pověřen jednáními o sestavení vlády čtyři týdny po volbách, jmenování ministrů přišlo až 29. ledna 2014. Důvodem byla mj. prezidentova podmínka, aby ministři měli negativní lustrační osvědčení a pozdější požadavek, aby byl v prvním čtení přijat služební zákon.

11:50
7. 11. 2021

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové byla vždy debata nad článkem 66 brána tak, že se k jeho aktivaci přistoupí jen z nejnutnějších důvodů.

„Neznamená to, že se vrací zpátky do úřadu,“ konstatovala dále Pekarová Adamová k tématu a k tomu, že prezident již komunikuje. Řekla to v pořadu Partie na TV Prima.

10:34
7. 11. 2021

Blíží se ustavující schůze Sněmovny. Konat se bude v nejzazším termínu po volbách - její termín potvrdil z ÚVN také Zeman - a to v pondělí 8. listopadu.

Poslanci budou v příštích dnech skládat slib, zvolí si mandátový a imunitní výbor a také si zvolí předsedu. Samotné volbě ale může předcházet debata kvůli postoji sněmovní většiny k nominaci Radka Vondráčka (ANO) a ke snaze SPD o zastoupení ve sněmovním vedení. Naposledy zástupci koalic kritizovali Vondráčka v souvislosti s jeho návštěvou hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana. Nevoli v minulosti vzbudilo také zveřejněné video, které Vondráčka zachycovalo při večírku v jednacím sále, jak na předsednickém pultu hraje na kytaru a zpívá. Hnutí ANO na Vondráčkově nominaci nyní ale trvá.

08:00
7. 11. 2021

Pěkné ráno, také dnes budeme sledovat vše, co souvisí s hospitalizací a zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana, v podrobné reportáži.

Hlava státu je už čtyři týdny v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. Prezident tam byl převezen v neděli po parlamentních volbách. Více než tři týdny strávil na specializované jednotce KARIM, ve čtvrtek byl přeložen na standardní lůžko na rehabilitačním oddělení. Prezident ani lékaři jeho diagnózu neprozradili, jeden z členů konzilia, Pavel Pafko, ale naznačil, že Zemana trápí jaterní cirhóza. V médiích se o této nemoci spekulovalo od počátku.

Připomeňte si na fotografiích, jak vypadal Zemanův převoz do nemocnice.

Prezidenta Miloše Zemana odvezla sanitka ze zámku Lán krátce po setkání s premiérem (10. 10. 2021) Miloš Zeman byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice. Miloš Zeman byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice.

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa