Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
22:47
21. 10. 2021

Přinášíme přehled dnešních událostí kolem hospitalizace hlavy státu Miloše Zemana a prezidenstké kanceláře:

  • Prezident Miloš Zeman pověřil kancléře Vratislava Mynáře ještě před svou hospitalizací, aby připravil podpisovou listinu svolávací zasedání nové Sněmovny. Rozhodl zároveň o přítomnosti předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) při podpisu listiny. Mynář to dnes řekl na tiskovém prohlášení na Pražském hradě. Kancléř také řekl, že ve středu 13. října o Zemanově rozhodnutí informoval premiéra Andreje Babiše (ANO).
  • Předseda vlády v reakci ČTK napsal, že mu Mynář sdělil, že schůze Sněmovny bude pravděpodobně svolána Zemanem na 8. listopadu. O Vondráčkově návštěvě u prezidenta hospitalizovaného v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podle něj nepadlo ani slovo.
  • Mynář dnes také před novináři zveřejnil video, na kterém Zeman podepisuje listinu a podpis komentuje. Na záběru jsou kromě prezidenta čtyři další osoby, mimo jiné kromě Mynáře a Vondráčka také prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský. Podle médií podpisu přihlížela také prezidentova ošetřovatelka.
  • Podle mluvčí ÚVN Jitky Zinke návštěvníci porušili pravidla, protože neměli nasazený respirátor, což kritizovali také někteří opoziční politici, například šéf STAN Vít Rakušan nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek ČTK sdělil, že se již případem začala zabývat hlavní hygienička ministerstva obrany, pod které ÚVN spadá.
  • Vondráček serveru Seznam zprávy sdělil, že si při návštěvě Zemana v nemocnici sundal respirátor, protože mu prezident špatně rozuměl. Jinak se podle svých slov po nemocnici pohyboval s respirátorem.

  • Zveřejněné informace prezidentovy kanceláře podle předsedy ODS Petra Fialy nic nemění na situaci a dalším postupu. Do 8. listopadu nejsou žádné aktivní kroky prezidenta Miloše Zemana nezbytné, pro případnou aktivaci článku 66 bude rozhodující zpráva nemocnice na začátku listopadu, uvedl v dnešním vyjádření pro ČTK. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové video, které dnes zveřejnil prezidentův kancléř Vratislav Mynář, potvrdilo, že Zeman má kolem sebe charakterově velmi křivé osoby. Podle předsedy SPD Tomia Okamury nemá být Zeman zbaven pravomocí.
  • Předávání státních vyznamenání bude z 28. října odloženo na pozdější termín, pokud prezident Miloš Zeman nerozhodne jinak. Na dnešním tiskovém briefingu na Pražském hradě to řekl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. 
22:11
21. 10. 2021

„Mně se k tomu samozřejmě špatně vyjadřuje, protože já neznám jeho (prezidentův) stav, já nevím, jak to bylo těsně předtím a jak to bylo poté. Samozřejmě vidím nemocného člověka, na druhou stranu vidím někoho, kdo podepisuje něco, o čem ví, o co se jedná. To znamená, že bylo zjevné, že ví, o jaký se jedná akt. Je otázka, jestli se to mělo udělat osobně, jestli to nešlo udělat i jinou cestou, ale domnívám se, že se to ukázalo proto, aby se doložilo to, že pan Vondráček tam skutečně byl, protože i to se zpochybňovalo,“ řekl ke dnes zveřejněnému videu KPR, na kterém hlava státu podepisuje dokument o svolání Sněmovny, vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Uvedl to v pořadu Události, komentáře České televize.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v pořadu Události, komentáře České televize (21. 10. 2021)
20:44
21. 10. 2021

„Toto konkrétně za problém nepovažuji, patrně je ustálená praxe, že se datum na úředních dokumentech doplňuje až vzápětí po podpisu,“ řekl Blesk Zprávám k chybějícímu datu na listině, kterou Zeman v nemocnici podepsal, ústavní právník Ondřej Preuss.

Advokát a expert na ústavní změny byl v úterý hostem pořadu Blesku Epicentrum.

Video  
Video se připravuje ...
20:00
21. 10. 2021

Blesk Zprávám poskytli vyjádření ke skutečnosti, že na dokumentu, který podepisuje prezident v nemocnici, chybí datum, také někteří ústavní právníci.

„Dopsáno bylo datum vyhotovení, tj. 14. říjen. A to není zvláštní problém,“ míní ústavní právník a vedoucí Katedry politologie a sociologie Právnické fakulty UK Jan Kysela.

Datum podepsání není obligatorní náležitostí listiny. Navíc se to tak často dělá i u jiných činitelů, protože předem např. nevíte, kdy se dostane k podpisové knize. Je to otázka dojmu, který to v kom vzbudí,“ myslí si zase docent Jan Kudrna, který je mimo jiné členem Legislativní rady vlády.

Prezident Zeman v nemocnici podepisuje rozhodnutí o svolání schůze Poslanecké sněmovny (21. 10. 2021)
18:44
21. 10. 2021

Předseda Senátu Vystrčil (ODS) i po vystoupení Mynáře míní, že stanovený postup pro případnou aktivaci článku 66 je v pořádku. České televizi dnes odpoledne řekl, že pokud Senát nedostane lékařskou zprávu, Senát se opět na podrobnosti dotáže a podle odpovědi se na začátku listopadu rozhodne, jak dále postupovat. Je podle něj nutné situaci vyřešit, aby prezident nebo někdo, kdo ho zastoupí, přijal demisi vlády. Zopakoval, že Senát se bude ptát na to, zda je prezident schopen vykonávat svůj úřad, a ne na to, na co se léčí.

Senátoři o zdraví prezidenta Miloše Zemana (18. 10. 2021): Miloš Vystrčil
18:21
21. 10. 2021

Hlavní hygienička ministerstva obrany Jana Fajfrová začala řešit návštěvu ve vojenské nemocnici u Zemana, při které Vondráček nebo Mynář neměli nasazené roušky.

17:42
21. 10. 2021
!

Prezidenta Miloše Zemana navštívila v nemocnici i ve čtvrtek první dáma Ivana. I tentokrát ji nicméně fotografové Blesku zachytili bez dcery Kateřiny, která jí v minulém týdnu bývala oporou.

První návštěva Ivana Zemanová navštívila prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici (21. 10. 2021) První návštěva Ivana Zemanová navštívila prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici (21. 10. 2021) První návštěva Ivana Zemanová navštívila prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici (21. 10. 2021)
17:20
21. 10. 2021

Podle europoslance a místopředsedy KDU-ČSL Tomáše Zdechovského „je fajn vidět, že měl Zeman docela dobrou náladu“. To ale nevypovídá o tom, jestli je schopný vykonávat svůj úřad. „Viděli jsme jedno podepsání listiny. Rozhodnout musí odborníci. Nevím, co na to řeknou lékaři, že nikdo u pacienta neměl roušku,“ uvedl na twitteru.

17:06
21. 10. 2021

Místopředseda ODS Martin Kupka uvedl, že dnešní prohlášení je důsledkem dlouhodobé „práce“ hradní kanceláře. „Nikdo už si dnes není jist, co je pravda a co ne. Vrhá to špatné světlo nejen na celou prezidentskou instituci, ale i na jednotlivé aktéry, kteří pak přistupují k tomu, že ukazují obrázky, které by veřejnost vidět neměla, protože zasahuje daleko do osobnostních práv Miloše Zemana, současnou situaci nikam neposouvá a nijak ji neřeší,“ sdělil.

16:58
21. 10. 2021

Pokud bylo cílem videa potvrdit, že Miloš Zeman má kolem sebe charakterově velmi křivé osoby, tak mohu konstatovat, že byl úkol splněn,“ napsala ČTK Pekarová Adamová. Zemanovi popřála hodně sil. „Ze záběrů se dá usuzovat, proč ÚVN vylučuje pracovní způsobilost, ale samozřejmě není několikavteřinové video podkladem pro rozhodnutí o aktivaci článku 66, tím je posouzení ze strany lékařů ÚVN,“ doplnila.

16:42
21. 10. 2021

MUDr. Pavel Pafko, bývalý přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Motol a také ošetřující lékař prezidenta Václava Havla, okomentoval návštěvu u prezidenta Zemana s tím, že „leží-li pacient na jednotce intenzivní péče nebo na ARO, tak tam jsou podmínky vstupu dané – je tedy určeno, jak může vstoupit personál či návštěvy“.

„Co se týče prezidenta, tak i zde rozhoduje o vstupu k němu vždy ochranka. Ochranku prezident má, i když je nemocný. Takto to měl i prezident Václav Havel. Nebylo myslitelné, aby se k němu do pokoje dostal někdo, kdo nebyl vpuštěn zdravotnickým personálem, který ho ošetřuje, kdo není oblečen tak, jak je pro dané oddělení určeno,“ řekl Blesk Zprávám Pafko a pokračuje: „Pokud personál návštěvu odsouhlasí, odsouhlasí i jejich oděv, který neodpovídá tomu, co mohou nosit ostatní návštěvy, tak je to jejich rozhodnutí, to mi nepřísluší komentovat, nad tím se mohu pouze podivit.“

Na to, že jde o zaměstnance prezidentské kanceléře, reaguje Pafko jasně: „To, že někdo je součástí jeho prezidentské kanceláře – co má být? Pacient je pacient, je to nemocný člověk, vyžaduje ochranu a vyžaduje ochranu proti šíření infekce, zejména dnes, když máme covid-19.“

„Mě by zajímalo, jestli třeba všichni ti lidé, co u prezidenta jsou, byli kontrolováni, zda jsou očkováni, zda prošli hygienickým filtrem. Tak to má být na dobře řízeném pracovišti a je úplně jedno, jestli je pacient prezident nebo kdokoliv jiný,“ uzavřel Pafko.

Profesor Pavel Pafko
16:31
21. 10. 2021

„Zveřejněné informace kanceláře prezidenta nic nemění na situaci a dalším postupu. Do 8. 11. nejsou žádné aktivní kroky prezidenta nezbytné. Pro případnou aktivaci čl. 66 bude rozhodující aktuální zpráva ÚVN ze začátku listopadu, zda je pan prezident schopen svou funkci vykonávat,“ reagoval na twitterovém účtu na tiskovou konferenci hradního kancléře Mynáře šéf ODS a kandidát koalice SPOLU na premiéra Petr Fiala. 

16:29
21. 10. 2021

Vondráček si podle svých slov sundal respirátor na JIP při schůzce s prezidentem po dohodě s Milošem Zemanem.

„V respirátoru jsem přišel, možná i na to by byly důkazy, ale pan prezident mi špatně rozuměl. Prostě hůř slyší, a tak jsem si po dohodě sundal respirátor, aby mně viděl na ústa a aby mně rozuměl, když jsem mu něco říkal,“ řekl Vondráček Blesk Zprávám.

16:24
21. 10. 2021
!

Končícího předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) mrzí, že se jako důkaz o průběhu návštěvy musí pouštět video z JIP s prezidentem Zemanem. 

„Mrzí mi, že se musejí ukazovat videa, když třetí nejvyšší ústavní činitel se někam dostaví a odsvědčí nějakou skutečnost, a že jsem tedy zažil týden dehonestace a zpochybňování toho a že jsem lhář a že jsem se snad měl dopouštět nějakého protiprávního jednání. Můžu být rád, že to video vůbec vzniklo. Teď zase koukám na televizi a marně hledám někoho, kdo by řekl: „Tak se Vondráčkovi asi trochu křivdilo.“ Nejsem ale plačka a nebudu si na to stěžovat,“ řekl Vondráček v rozhovoru pro Blesk Zprávy. 

„To video ale prostě potvrzuje v podstatě pomalu doslovně to, co jsem se snažil popsat, když jsem dával jednotlivá vyjádření a rozhovory. Včetně toho německého citátu, za který si mě dobírali. Video není z celé schůzky, ta začínala dřív a končila o trochu později,“ dodal Vondráček, kterému jako předsedovi Poslanecké sněmovny skončil mandát středeční půlnocí. 

16:17
21. 10. 2021
!

Přinášíme i kompletní záznam brífinku kancléře Vratislava Mynáře.

Video  
Video se připravuje ...
16:13
21. 10. 2021

Jak na tom aktuálně prezident Miloš Zeman je, nechtěla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke komentovat. Nevyloučila ale, že časem znovu vystoupí šéf nemocnice a Zemanův lékař, profesor Miroslav Zavoral a řekne víc. Ten naposledy o Zemanově stavu informoval senátory.

16:05
21. 10. 2021

Na slova kancléře Mynáře reagoval pro Blesk Zprávy už i premiér Andrej Babiš. Schůzku s kancléřem potvrdil, o Vondráčkově cestě za Zemanem prý ale nebyla řeč. 

„Pan Mynář 13. 10. v 10 h mě v přítomnosti ředitelky Úřadu vlády Tünde Bartha, která byla přítomna během celé schůzky, která trvala cca 15 minut, informoval, že schůze parlamentu bude pravděpodobně svolána panem prezidentem na 8. 11. O návštěvě pana Vondráčka u prezidenta nepadlo ani slovo,“ reagoval premiér. 

16:08
21. 10. 2021

Kompletní záznam prezidenta Miloše Zemana na videu, které pořídil kameraman Blesk Zpráv. 

Video  
Video se připravuje ...
15:59
21. 10. 2021

Prezident republiky Miloš Zeman v ÚVN podepsal dokument o svolání ustavující schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR bez datace, kdy se tak stalo. Upozornilo na to několik uživatelů sociálních sítích.

15:59
21. 10. 2021
15:51
21. 10. 2021
!

Představitelé prezidentské kanceláře i šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) porušili na návštěvě prezidenta Miloše Zemana pravidla. „Všude v nemocnici upozorňujeme – i piktogramy – na nutnost nošení respirátorů,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke. Připustila, že možnost potrestat takovéto porušení pravidel nemají, ale apelují na občanskou odpovědnost. Připomněla, že od 14. října – tedy den po návštěvě Vondráčka – nemocnice zpřísnila pravidla.

Prezident Zeman v nemocnici podepisuje rozhodnutí o svolání schůze Poslanecké sněmovny (21. 10. 2021)
15:47
21. 10. 2021

„13. 10. jsem obdržel dokument zvaný Lékařské stanovisko o pracovní neschopnosti prezidenta republiky. Rozhodnutí svolat ustavující zasedání Poslanecké sněmovny dle článku 62 písmeno b Ústavy ČR, tedy pan prezident učinil před tím, než jsem obdržel stanovisko z Ústřední vojenské nemocnice,“ pokračoval Mynář ve svém vystoupení před novináři. 

„Ústavní akt byl završen dne 14. 10. podpisem této listiny. Tím odpovídám na vaše dotazy, proč se předseda Poslanecké sněmovny setkal s panem prezidentem ve čtvrtek, a potvrzuji jeho slova o průběhu setkání,“ dodal. Na JIP nebyl ani jeden z návštěvníků ve speciálních oblecích a neměl nikdo nasazenou ani roušku. 

„Stejně jako v předchozích, i v tomto případě jsem připraven poskytnout 100% součinnost Policii České republiky při vyvrácení jakýchkoliv pochybností,“ dodal.

15:32
21. 10. 2021

Mynář odmítl, že by na listině nebyl vlastnoruční podpis prezidenta. Přidal i důkaz.

„Důrazně se ohrazuji proti tvrzení, že já nebo kdokoliv jiný z Kanceláře prezidenta republiky by si dovolil manipulovat, nebo dokonce falšovat podpis pana prezidenta.“

Jako důkaz pustil Mynář záznam z nemocničního pokoje, na kterém je Miloš Zeman ležící na lůžku, v ruce má tužku a komentuje připravený dokument a připojuje německý citát, tak jak o něm v minulosti mluvil šéf Sněmovny Radek Vondráček.

„Činím tak v zájmu ochrany cti a práv prezidenta republiky,“ dodal k videu Mynář.

15:30
21. 10. 2021

Kancléř Vratislav Mynář ve svém prohlášení tvrdí, že ho prezident Miloš Zeman pověřil připravením dokumentu o svolání schůze nové Poslanecké sněmovny ještě před převozem do nemocnice.

„Prezident republiky mi v neděli 10. října dal po schůzce s premiérem, která proběhla na zámku v Lánech, za úkol připravit k podpisu listinu o ustavující schůzi Poslanecké sněmovny ČR. Zároveň rozhodl o účasti předsedy Poslanecké sněmovny při podpisu a dal mi za úkol vše zorganizovat,“ řekl Mynář ve svém vystoupení a pokračoval výčtem posloupnosti dalších událostí.

„11. října jsem proto dal Odboru legislativy a práva Kanceláře prezidenta republiky za úkol připravit listinu příslušného rozhodnutí,“ přidal další termín Mynář.

„Ve středu 13. 10. v 10:30 jsem v Hrzánském paláci o tomto rozhodnutí informoval podle pokynů prezidenta premiéra Andreje Babiše,“ dodal kancléř a pokračoval dalším výčtem.

„Ve čtvrtek, při návštěvě prezidenta republiky v nemocnici, jsem oznámil připravenost k podpisu a prezidentu republiky jsem oznámil, že předseda Poslanecké sněmovny je připraven se na jeho pozvání podpisu osobně zúčastnit,“ objasňoval sled událostí Mynář.

„Prezident republiky dal pokyn k realizaci,“ dodal.

„Předsedu Poslanecké sněmovny doprovodila Policie České republiky do předsálí pana prezidenta, kde jsem jej převzal já a přivedl do pokoje, kde za účasti dalších svědků proběhlo završení ústavního aktu,“ dodal Mynář. Jako důkaz pustil na tiskovém briefingu video, kde je prezident Miloš Zeman na lůžku a komentuje podepsaný dokument. Mezi svědky byl na pokoji přítomen například také ředitel sekretariátu prezidentské kanceláře Jaroslav Hlinovský.

Briefing vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě (21. 10. 2021) Briefing vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě (21. 10. 2021) Prezident Zeman v nemocnici podepisuje rozhodnutí o svolání schůze Poslanecké sněmovny (21. 10. 2021) Prezident Zeman v nemocnici podepisuje rozhodnutí o svolání schůze Poslanecké sněmovny (21. 10. 2021)
15:29
21. 10. 2021

Podívejte se na záznam videa se Zemanem, které bylo puštěno během tiskové konference. 

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa