Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman promluvil z nemocnice! Zmínil potíže s jídlem, Fialovu vládu jmenuje rychle

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. listopadu 2021
15:00
Autor: ČTK, trm - 
5. listopadu 2021
12:03

Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že se jmenováním předsedy ODS Petra Fialy předsedou nového kabinetu nebude problém. Uvedl to v telefonickém rozhovoru na Frekvenci 1. Současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nemá zájem stát se premiérem, poznamenal. Zeman udělá vše pro to, aby vláda vznikla co nejrychleji. Rozhovor trval více než 10 minut a zprostředkoval ho kancléř Vratislav Mynář.

Prezident veřejně promluvil poprvé od 1. září, kdy v Brně zahájil školní rok. Médiu poskytl rozhovor poprvé od 22. srpna, kdy s ním hovořil server Blesk.cz. Zeman, který se léčí v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), řekl, že se cítí naprosto normálně. „Já se cítím naprosto normálně, a dokonce, protože nejsem přetížený, tak lépe, než obvykle, že například už měsíc nekouřím. Neříkám, že to vydržím, ale měsíc je už dlouhá doba,“ uvedl prezident.

Prezident připustil, že když ho sanitka přivezla den po volbách do ÚVN, nebyl na tom dobře. Jeho stav se ale rapidně zlepšil. Trápí ho prý především nechutenství. „Na začátku, když mě do této nemocnice přivedli, tak to nevypadalo dobře. A to z jednoho prostého důvodu. Můj skutečný stav, i když Džamila Stehlíková říká, že mám 10 nemocí, tak můj skutečný stav je založen na tom, že mi nechutná jíst a že špatně tráví. Kroky v nemocnici vedly k tomu, že už jsem zcela normální, díky bohu za to,“ doplnil prezident.

Ohledně možnosti, že by kvůli jeho stavu byl aktivován článek 66 Ústavy, se usmál. „Já myslím, že pánové Fischerové a další jsou nyní hluboce zklamáni tím, v jakém stavu se nacházím. Lidská nenávist je téměř nekonečná, alespoň u některých osob,“ dodal prezident.

Ve sněmovních volbách Zemana překvapil neúspěch Pirátů, byl extrémnější, než čekal. Piráti, kteří do voleb šli v koalici se Starosty a nezávislými (STAN), získali čtyři mandáty. Mají ale být součástí vznikající vlády společně s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. „Překvapil mě neúspěch Pirátů, který byl extrémnější, než jsem čekal, ale právě na tomto neúspěchu se můžete přesvědčit, jak prolhaná jsou česká média, ale i průzkumy veřejného mínění. Neboť v obou byli Piráti favorizováni, a to do té míry, že pan Bartoš už byl nahlížen jako budoucí ministerský předseda,“ uvedl prezident.

Vládu jmenuje v Lánech

Prezident Frekvenci 1 řekl, že počítá se jmenováním vlády koalic SPOLU a PirStan. „Myslím si, že tam nebude žádný problém. A víte proč? Protože Andrej Babiš, se kterým jsem před chvílí telefonicky mluvil, nemá zájem o to stát se premiérem. Důvod je celkem prostý, že s ním nikdo nechce jednat,“ doplnil Zeman. Vládu složenou z pěti stran ale považuje za risk. Zároveň řekl, že z politických programů se mu zamlouval program ODS.

Nová vláda by podle prezidenta měla vzniknout rychle. „Já ze své strany udělám vše pro to, aby vláda vznikala co nejrychleji. Samozřejmě některé oficiality bude asi zapotřebí omezit. Například tuto vládu jmenuji v Lánech, ne na Hradě. To ale existenci a legitimitě vlády nijak nevadí,“ doplnil.

Hlava státu též uvedla, že si váží svého kancléře Vratislava Mynáře za to, že zdokumentoval, jak Zeman v nemocnici podepisuje svolání Sněmovny. Samozřejmě je podpis pravý, řekl prezident. Mynář video 21. října zveřejnil. Žalobci v Praze 6 podle serverů Aktuálně.cz a Respekt.cz prověřují, zda se okolí prezidenta nedopustilo padělání jeho podpisu na dokumentu, a tím i přisvojení pravomocí prezidentského úřadu.

Zeman předpokládá, že bude po zbytek svého mandátu, zhruba rok a půl, plnit své povinnosti. „Poté jako šťastný penzista odejdu do důchodu. Doufám, že mezitím už bude hotový můj domeček, bungalov, který je shodou okolností také v Lánech,“ dodal.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Přepis části rozhovoru s prezidentem Zemanem pro Frekvenci 1

Včera Vás přemístili po skoro měsíci pobytu na jednotce intenzivní péče na rehabilitační pokoj. Zeptám se jak Vám je?

"Já se cítím naprosto normálně a dokonce, protože nejsem přetížený, tak lépe než obvykle. Představte si, že například už měsíc nekouřím. Neříkám, že mě to vydrží, ale měsíc to už je docela dlouhá doba.

Mrzí Vás nicméně, že nemůžete stále přijímat návštěvy kromě vašeho pana kancléře?

"No já už to pokládám za zbytečné, ale na druhé straně já si ještě pár dní počkám."

Nebudu chodit okolo horké kaše. Česko má měsíc po volbách. V době, kdy končily, jste musel do nemocnice. Měl jste v nějakou chvíli možnost si v hlavě ty výsledky voleb z analyzovat?

Samozřejmě, že ano. Překvapil mě neúspěch Pirátů, který byl extrémnější než jsem čekal, ale právě na tomto neúspěchu se můžete přesvědčit, jak prolhaná jsou česká média, ale dokonce i průzkumy veřejného mínění, neboť v obou případech byli Piráti favorizováni, a to do té míry, že pan Bartoš už byl nahlížen jako budoucí ministerský předseda.

Převzít moc je připravená pětikoalice Spolu a PirStan. Zítra by jste se měl formou videokonference spojit se šéfem ODS Petrem Fialou. Je hodně témat, která s ním chcete řešit?

Tak v tomto okamžiku je to především téma jmenování Petra Fialy premiérem. K tomu musí proběhnout ještě několik kroků. Vláda musí podat demisi po ustavující schůzi Sněmovny, no ale myslím si, že tam nebude žádný problém a víte proč, no protože Andrej Babiš, se kterým jsem před chvílí telefonicky mluvil, nemá zájem o tom stát se premiérem. Důvod je celkem prostý, že s ním nikdo nechce jednat.

Pět stran v jedné vládě. Je to pro Česko v této složité době risk podle vás?

Tak za prvé de facto máme v Parlamentu devět stran, některá je ad hoc vládní, některá je ad hoc opoziční a má to určitou dynamiku, ale ano risk to samozřejmě je.

Budete si důkladně číst programové prohlášení nebo už jste tak učinil, protože Česká televize některé úryvky zveřejnila.

No tak já jsem si především prostudoval programy všech politických stran. Některé se mi líbí více, některé méně. Není to devotní, ale například program ODS je mi sympatický. A víte, co jsem považoval za nejhorší program?

Nevím.

No program Strany zelených. Podívejte se, jestli chcete dát třikrát větší částku za auto s elektropohonem než za auto se spalovacím motorem, tak jste blázen.

Premiér Andrej Babiš říká, že by bylo dobré, aby nová vláda převzala moc rychle, mimo jiné kvůli narůstajícím případům covidu nebo energetické krizi. Je třeba podle vás spěchat?

No tak za prvé, já nevím, co by nová vláda měla co společného s narůstajícím počtem případů covidu, ale obecně souhlasím, a já ze své strany udělám vše proto, aby tato vláda vznikla co nejrychleji, samozřejmě některé oficiality bude asi zapotřebí omezit, například tuto vládu jmenuji v Lánech a nikoliv na Hradě, no ale to existenci legitimitě vlády nijak nevadí.

Pane prezidente určitě se k Vám dostala informace o případné aktivaci článku 66. Mrzí vás, že politici tehdy, když se to řešilo, nepočkali jak vám bude právě teď na startu listopadu a začali o něm mluvit už pár dní poté, co jste ležel v nemocnici?

Já si myslím, že pánové Fišerové a další jsou nyní hluboce zklamáni stavem, ve kterém se nacházím. Ale víte ona lidská nenávist, Karel Kryl kdysi říkal, že Česko by se mělo jmenovat země závisti, lidská nenávist je téměř nekonečná, alespoň u některých osob. Tak například veřejně prohlásil katolický kněz páter Halík, Tomáš Halík, že bych neměl žít, že by bylo lépe, kdybych nežil. Inu typický katolický kněz.

Co jste říkal na reakce některých politiků na zprávu ÚVN, o tom že nejste schopný vykonávat žádnou práci a že zpochybňovali mimo jiné Váš podpis na svolání nové Sněmovny?

Tak já si vážím pana kancléře, který zdokumentoval akt tohoto podpisu, samozřejmě, že ten podpis je pravý, což mohu jako jeho autor potvrdit, a jinak pokud jde o reakci ostatních politiků, chtěl bych býti benevolentní, u některých možná lze cítit zklamání, ale víte, ono na začátku, když mě do této nemocnice přivedli, tak to nevypadlo dobře, a to z jednoho velmi prostého důvodu. Můj skutečný stav, i když jakási Džamila Stehlíková říká, že mám deset nemocí, tak můj skutečný stav je založen na tom, že mě nechutná jíst a špatně trávím. No a kroky, které se tady v nemocnici udělaly vedly k tomu, že už jsem zcela normální. A díky bohu za to.

Měl jste možnost během toho měsíčního pobytu, zatím měsíčního pobytu, bilancovat, probírat se tím, co bylo dobře, co špatně, co dál. Jestli budete mít dostatek sil mandát dokončit?

Tak za prvé. Můj mandát končí už za rok a půl, a kromě toho v tomto časovém horizontu, nedojde-li ke třetí světové válce, se nedá očekávat nějaký velmi složitý problém, nehledě nato, že v prezidentském systému je řešení problému jiné, než v takzvaném kancléřském systému, kdy řešení je v rukou premiéra. Takže já předpokládám, že budu plnit svoje povinnosti rok a půl a poté jako šťastný penzista odejdu do důchodu. Doufám, že mezi tím už bude hotový můj domeček, tedy bungalov, který je shodou okolností také v Lánech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 6. listopadu 2021 08:12 )

SPÍŠ BYCH SE DIVILA KDYBYCH NEBYLA i na to se dá zvyknout, nikdy nepřekvapíš!

sarina ( 6. listopadu 2021 08:06 )

Klidně to použij, máš mé svolení.

sarina ( 6. listopadu 2021 05:18 )

Ještě vysvětlivka: víš proč fremodin? protože jsi měkký, měl bys přitvrdit asi stárneš.

sarina ( 6. listopadu 2021 05:15 )

fremodin taky jsem nenapsala, že tvrdíš že mám pocit, ale prý mám pocit a "zatím" se rozhoduji sama co napíšu a nebo nechci napsat, je ti to jasné nebo ještě něco?

sarina ( 6. listopadu 2021 05:06 )

Fremodin seš si jistý že chápeš význam psaného textu? Já netvrdím jsi psal sprostý(é) příspěvek na Babiše, ale jste používali (jakože všichni ANTIBABIŠOVCI a jestli se mezi ně počítáš zato nemůžu) ty nejsprostší slova a uráželi o sto šest a co opozice? A hledat? to si hledej sám, nechce se mi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa