Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman pro Blesk: „Prymula není žvanil.“ A varoval před kudlou do zad Babišově vládě

Autor: simao, vr - 
2. března 2021
16:42

Prezident Miloš Zeman pro Blesk hájí svého nového poradce Romana Prymulu a promluvil i o možnosti vyznamenat Andreje Babiše (ANO). Vedle toho Zeman okomentoval návrh na to, aby Babišova vláda čelila hlasování o nedůvěře, neboť dle opozice nezvládá boj s pandemií covid-19. Navrhl to šéf SPD Tomio Okamura. Zeman míní, že kdokoli se pokouší svrhnout vládu v době epidemie, vráží kudlu do zad celému národu.

„Když tady probíhá epidemie, tak je nejméně vhodný způsob, kdy svrhnout vládu. To je totéž, jako kdybyste vládu chtěli svrhnout v okamžiku války. V době války, v době epidemie, v době hladomoru a nevím čeho všeho ještě se vláda nesvrhává. A ti, kdo se o to pokoušejí, vlastně ne jenom té vládě, ale celé zemi, společenství, národu vráží kudlu do zad,“ uvedl Miloš Zeman pro Blesk k návrhu na hlasování nedůvěře vládě.

„Je nutné umožnit rychlý vznik nadstranické vlády odborníků po dohodě s prezidentem republiky, který samozřejmě má v tomto ústavní pravomoce, protože tato vláda definitivně ztratila důvěru veřejnosti," vyzval přitom šéf SPD Tomio Okamura.

Prezident pro Blesk tuto variantu odmítl, navíc si nemyslí, že by skončila úspěchem. „Trochu znám politické siločáry a kromě toho si myslím, že krátce před volbami je neobvyklé a často nerozumné, když se snažíte vládu svrhnout. Nejrozumnější způsob, jak svrhnout vládu, jsou volby,“ podotkl Zeman.

„Jakoukoli politickou akci má smysl provést pouze tehdy, máte-li alespoň 51 procent pravděpodobnosti, že tato akce bude úspěšná. Vyvolat hlasování o nedůvěře nemá 51 procent pravděpodobné úspěšnosti,“ pokračuje prezident.

Babišovu vládu podobně jako o víkendu, kdy na CNN Prima News uvedl, že sice udělal chyby, ale ty jsou pochopitelné a při boji s covidem nevyhnutelné, Zeman opět hájil., „Já si myslím, že vláda je schopná,“ dodal pro Blesk prezident.

S čím bude radit poradce Prymula?

Jednoho z bývalých členů vlády přitom nyní Zeman čerstvě přijal mezi své neplacené poradce – exministra zdravotnictví Romana Prymulu, kterého prezident označuje za nejlepšího českého epidemiologa.

Co přesně bude Prymula pro Zemana dělat? „Já vám dám konkrétní příklad. Teď jsem dostal návrh nějakého odborníka, který říká, že bychom měli očkovat pouze 1. dávku vakcíny, aby bylo na všechny, a počkat s 2. dávkou. Já sám nejsem odborník na toto téma, i když vím, že rozpětí mezi 1. a 2. dávkou má být buď 21, nebo 28 dnů. No tak poprosím pana profesora Prymulu, aby se k tomuto návrhu, který je důkladně dokumentován nějakými anglickými abstrakty, tak aby se k tomu vyjádřil, to je naprosto konkrétní příklad,“ reagoval na dotaz Blesku Zeman a doplnil: „Já počkám, jak se k tomu vyjádří. Já nevím, jaké bude to doporučení.“

Zeman se přitom o víkendu nechal slyšet, že pandemie covid-19 by mohla skončit v září. Tedy již za 6 měsíců. Skončí s koncem pandemie i poradní role Prymuly? Patrně nikoli.

„Já si myslím, že je to tak špičkový odborník, že by skončit neměl, ale třeba se přesune na jiná témata,“ řekl Zeman. A proč má Prymulu prezident rád? „Protože není žvanil. Nemám rád žvanily. Prymula není žvanil a ví, o čem mluví,“ dodal prezident.

Video  Na zápase Slavie byl i Prymula. Pár hodin předtím vyzýval k tvrdému lockdownu.  - iSport TV
Video se připravuje ...

Vyznamenání pro Babiše?

Ohledně státního vyznamenání má proto Zeman jasno – Prymula si jej nadále zaslouží.

Epidemiolog Prymula má přitom na kontě i škraloupy – návštěvu uzavřené restaurace na Vyšehradě, před kterou ho přistihli fotografové Blesku a po které skončil jako ministr, či návštěvu fotbalového zápasu Slavia–Leicester poté, co celý den vyzýval k celorepublikovému lockdownu a tomu, aby lidé zůstávali doma. Prymula po Slavii skončil jako Babišův poradce. 

Dostane se při rozdávání metálů i na premiéra Babiše, kterého Zeman vytrvale hájí? „Premiér je vyznamenáván každodenně svojí prací. Teprve tehdy, jestliže přestane být premiérem, má smysl uvažovat o jeho vyznamenání, protože do té doby by to vyznamenání bylo chápáno jako lichotka,“ dodal pro Blesk Zeman.

Video  Babiše bych volil jako svého nástupce, řekl Zeman.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Johny44 ( 6. března 2021 10:15 )

Pan prezident má pravdu, navíc bych řekl, že pan Okamura by měl mluvit za sebe nikoliv za národ. Nevím co tady některým diskutujícím na prezidentovi a premiérovi tolik vadí. Měli by si uvědomit, že jsme v situaci v jaké jsme nikdy nebyli a nabyla v ní ani žádná vláda. Je nesmysl vyčítat chyby, v situaci kdy se s tím všichni učíme žít za pochodu se chyba může stát. Obzvláště jestliže povedená opozice nedělá nic jiného než, že hází klacky pod nohy vládě i panu Babišovi.

Michal Snobl ( 3. března 2021 14:11 )

To na hradě věští z jaké koule?

ksicht ( 3. března 2021 01:48 )

celou tu zkorumpovanou sebranku jsme viděli na tribuně Slavie

cervena_sedma ( 2. března 2021 21:31 )

Našeho Miloše zvracet nenecháme!!

cervena_sedma ( 2. března 2021 21:22 )

Žvanil nemá rád jiné žvanily.
Asi že mu berou prostor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa