Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
28. listopadu 2021
13:15

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
22:01
4. 11. 2021

Zeman podepsal milost podnikateli Podroužkovi již 9. září? Hrad upravil termín, původně šlo o 14. září

Prezident Miloš Zeman podle KPR podepsal udělení milosti pro nemocného podnikatele Podroužka již 9. září. Pražský hrad dosud uváděl, že Zeman rozhodl o udělení milosti 14. září, tedy v den, kdy nastoupil na zářijový pobyt v nemocnici.

Informaci Hrad upravil v tiskové zprávě na svém webu. V den podpisu, tedy 9. září, vstoupilo v platnost rozhodnutí o prominutí podmíněného trestu. Zastavení trestního stíhání začalo platit až 13. září, kdy jej spolupodepsal premiér Andrej Babiš.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček 14. září v tiskové zprávě uvedl, že Zeman udělil milost těžce chronicky nemocnému, který byl stíhán za zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Prominul mu také půlroční podmíněný trest, který dostal za ohrožení pod vlivem návykové látky. Zeman podle něj přihlédl ke zdravotnímu stavu omilostněného, "protože trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání".

Radiožurnál a server iROZHLAS.cz v úterý uvedly, že omilostněný olomoucký podnikatel Pavel Podroužek se od roku 2019 dostal do vedení šesti firem. Deset dní po udělení milosti zapsal do obchodního rejstříku českou pobočku společnosti EPI Private bank. Její mateřská firma sídlí v Dominikánské republice, i za ni sám Podroužek podle dokumentů z obchodního rejstříku jedná.

Hrad původně v tiskové zprávě uvedl, že Zeman 14. září "cestou milosti rozhodl o zastavení trestního stíhání a o prominutí podmíněného trestu". Nyní zářijovou tiskovou zprávu na svém webu doplnil o další informace, a to "na základě uložených listinných materiálů a příslušných administrativních pomůcek". Uvedl, že rozhodnutí o prominutí podmíněného trestu Zeman podepsal 9. září, čímž toto rozhodnutí vstoupilo v platnost.

21:27
4. 11. 2021

Předseda ODS Petr Fiala potvrdil, že se v sobotu spojí s prezidentem Milošem Zemanem formou videokonference. Uvedl, že Zemana seznámí s povolebním vyjednáváním a dohodou pěti stran o sestavení budoucí vlády. Očekává, že mu Zeman k tomu sdělí svůj názor na politickou situaci po volbách. Koaliční smlouva byla podle Fialy schválena širším vedením ODS "naprosto dominantní většinou", nikdo nebyl proti. Smlouva bude zveřejněna až v pondělí 8. listopadu po plánovaném podpisu, připomněl.

20:49
4. 11. 2021

To, zda bude novým ministrem školství, odmítl Petr Gazdík (STAN) potvrdit. Poukázal na dohodu stran, že jména kandidátů zveřejní, až s nimi kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) seznámí prezidenta Miloše Zemana. Kandidáty také podle Gazdíka ještě musí schválit celostátní výbor STAN. Starosty budou ve vládě zastupovat ministři vnitra, školství, průmyslu a obchodu a ministr pro evropské záležitosti.

18:55
4. 11. 2021

Premiér Babiš ČTK potvrdil, že se v pátek s prezidentem Zemanem spojí telefonicky. Návštěvy v ÚVN jsou na rehabilitačním oddělení zakázány.

17:53
4. 11. 2021

Prezident Miloš Zeman se v pátek spojí s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a v sobotu prostřednictvím videokonference s předsedou ODS a kandidátem na předsedu nového kabinetu Petrem Fialou. Dnes to oznámila prezidentova kancelář. Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), v níž se Zeman léčí, zakázala ve středu návštěvy na akutních odděleních, kam se řadí i rehabilitační lůžko, na které byl dnes Zeman přeložen.

Babiš dnes uvedl, že mu ředitel ÚVN a Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral nabídl možnost mluvit s prezidentem online, nepovažuje to ale za vhodné. Je možné, že se premiér s hlavou státu spojí telefonicky.

16:39
4. 11. 2021

Rehabilitační lůžka jsou lůžka akutní, vztahuje se na ně tedy ve středu oznámený zákaz návštěv, sdělila ČTK mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Návštěvy jsou kvůli zhoršující se epidemické situaci možné pouze v odůvodnitelných případech, například u pacientů v terminálním stadiu nevyléčitelné nemoci či u osob ve špatném psychickém stavu souvisejícím s hospitalizací, a to po dohodě s vedoucím nebo ošetřujícím lékařem, uvedla dnes na dotaz ČTK Zinke.

Lidé musí v takovém případě zároveň splnit podmínky platné pro dlouhodobá a sociální lůžka. Nesmějí mít příznaky covidu-19 či jiné respirační nemoci, po celou dobu návštěvy musí mít ochranu nosu a úst a musí prokázat bezinfekčnost. Návštěva může trvat maximálně půl hodiny, přítomny mohou být nejvýše dvě osoby.

16:00
4. 11. 2021

Schůze, na které se bude debatovat nad aktivací článku 66, se bude konat 9. listopadu. Vzhledem k pomalému zotavování prezidenta Miloše Zemana ale možná nebude třeba vůbec hlasovat. Podle předsedy pro Ústavu a senátora Zdeňka Hraby (STAN) se ale stále čeká na další zprávu o zdravotním stavu hlavy státu. Nová zpráva by měla být obsáhlejší a měla by uvádět, jak moc je schopen vykonávat Zeman svůj úřad. „Zdali je schopen jen vleže, nebo může i přijímat velvyslance,“ upřesnil Hraba. 

Podívejte se na celý záznam rozhovoru z pořadu Epicentrum Blesk Zpráv, kde se vedle Zemanova stavu řeší i nově vznikající vláda a rozpory v koalici Pirátů a Starostů a nezávislých. 

Video  
Video se připravuje ...
15:32
4. 11. 2021

Návštěvy v nemocnici jsou podle experta důkazem, že je prezident již pracovně čilý, ačkoliv je stále upoután na lůžko. Řekl to předseda pro Ústavu Zdeněk Hraba (STAN) v pořadu Blesku Epicentrum. 

„Já si myslím, že by mělo být jasno do konce listopadu,“ dodal s tím, že to vychází i časově. Blíží se totiž ustavující schůze Sněmovny, která je naplánována na 8. listopadu. Je pravděpodobné, že nebude trvat jen jeden den. Po jejím konci podá současná vláda demisi. 

15:25
4. 11. 2021

„Jsem zastánce toho, že by se měla vyžádat nová zpráva, nový lékařský posudek,“ uvedl v pořadu Epicentrum předseda Komise pro Ústavu Zdeněk Hraba (STAN). Podle Hraby je třeba ještě vyčkat, jak se bude vyvíjet zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana a zdali tedy bude vůbec legitimní svolat plénum a případně hlasovat pro aktivaci článku 66. 

Nová zpráva by měla být obsáhlejší, pokračoval Hraba. Osobně se Hraba domnívá, že aktivace článku bude závislá na tom, zdali je Zeman například schopen vykovánat svůj úřad konstantně, či třeba jen vleže z lůžka. Rozhovor byl natáčen ještě před tím, než byl Zeman převezen na normální pokoj. 

15:08
4. 11. 2021

Koalice SPOLU a PirSTAN se dohodly na koaliční smlouvě i programovém prohlášení společné vlády. To, kdy se s budoucím premiérem Petrem Fialou sejde prezident Miloš Zeman, není ale ani po přesunutí hlavy státu z JIP na běžný pokoj zatím jasné. Piráti navíc přišli s analýzou volebního neúspěchu, ze které mimo jiné viní právě své partnery – Starosty a nezávislé. Je tato vládní spolupráce v ohrožení? A kdy se dozvíme o prezidentovi víc? Sledujte od 15:00 Epicentrum Blesku se senátorem a předsedou komise pro Ústavu Zdeňkem Hrabou (STAN). Rozhovor byl natočen ještě před přesunem Miloše Zemana na rehabilitační oddělení ÚVN.

15:07
4. 11. 2021
!

„Byl mi nabídnut webex, ale ten jsem odmítl,“ potvrdil Blesk Zprávám premiér Andrej Babiš zprávu, že se nemůže fyzicky setkat s prezidentem. Jako třikrát očkovaný byl překvapený, že se nemůže s prezidentem v ÚVN osobně setkat ani po přesunu na standardní pokoj. Považuje to za absurdní i s ohledem na to, že na oddělení KARIM za Zemanem některé návštěvy mohly. „Jsem teď na čekačce,“ podotkl premiér a dodal udiveně: „Nechápu, když jsem třikrát očkovaný a šel bych tam s respirátorem, proč bych ho nemohl navštívit.“

14:35
4. 11. 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) se zatím s prezidentem Milošem Zemanem fyzicky setkat nemůže. Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) mu sdělila, že platí zákaz návštěv i po dnešním přeložení hlavy státu na standardní pokoj. Babiš to řekl ČTK. Původně byla podle něj víceméně domluvená páteční schůzka na čtyři oči.

Také kandidát na premiéra v příštím kabinetu a předseda ODS Petr Fiala dnes ČTK sdělil, že termín nemá a že předpokládá, že ho dostane, jakmile to bude možné.

14:20
4. 11. 2021

Diář prezidenta Miloše Zemana se téměř po měsíci hospitalizace začíná opět plnit pracovními povinnosti. Podle zjištění Blesk Zpráv se tak děje poté, co Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) přeložila hlavu státu z oddělení intenzivní péče na standardní pokoj Rehabilitačního oddělení. U Zemana i tady platí zákaz návštěv, uvedl hradní protokolář Vladimír Kruliš, nicméně to nebrání schůzkám prostřednictvím videokonference.

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf ODS Petr Fiala
13:35
4. 11. 2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) považuje za logické počkat, zda bude prezident Miloš Zeman schopen převzít demisi vlády. Pokud ne, bylo by podle něj nutné se opět nemocnice zeptat na zdravotní stav. Řekl to dnes českým novinářům ve Vilniusu před odletem z pracovní cesty.

Zeman byl dnes přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní lůžkové oddělení Ústřední vojenské nemocnice, v níž je hlava státu od 10. října hospitalizována. Vystrčil uvedl, že je to dobrá zpráva, nedá se z ní ale jednoznačně usoudit, zda se zlepšil Zemanův zdravotní stav. Léčba, zejména komplexní nutriční podpora, vedla podle nemocnice ke zlepšení prezidentova klinického stavu.

Kvůli Zemanově vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu prezidentových pravomocí na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

13:10
4. 11. 2021
!

Ani přeložení prezidenta Miloše Zemana na standardní pokoj zřejmě v dohledné době neumožní jeho schůzky s politiky. „Podle mých informací jsou návštěvy kvůli covidu zakázány,“ uvedl pro Blesk Zprávy šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

13:03
4. 11. 2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl v České televizi, že o dalším postupu k hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana se sejde 9. listopadu organizační výbor Senátu.

12:11
4. 11. 2021

Agentura Aktu.cz uvádí, transport prezidenta na standardní pokoj probíhal v ÚVN podzemním tunelem. Ten je standardně přístupný veřejnosti, ve čtvrtek byl nicméně uzavřen a prohlédl si ho policejní psovod.

11:55
4. 11. 2021

Jak to aktuálně vypadá u Ústřední vojenské nemocnice? Podívejte se na pavilony C5 a C3, kde má lůžka Rehabilitační oddělení. U pavilonu C3 zaparkovala před 12. hodinou prezidentova ochranka.

Pavilon C3 Ústřední vojenské nemocnice (4. 11. 2021) Pavilon C3 Ústřední vojenské nemocnice (4. 11. 2021) Pavilon C3 Ústřední vojenské nemocnice (4. 11. 2021) Pavilon C5 Ústřední vojenské nemocnice (4. 11. 2021) Pavilon C5 Ústřední vojenské nemocnice (4. 11. 2021) Pavilon C5 Ústřední vojenské nemocnice (4. 11. 2021)
11:21
4. 11. 2021

Pár podrobností z nemocnice: „Lůžková část následných rehabilitačních lůžek se nachází v pavilonu C5, 2. patro. Oddělení má kapacitu 18 lůžek, z toho 5 jednolůžkových a 3 dvoulůžkové nadstandardní pokoje.“

„Převážně jsou zde hospitalizováni nemocní s chronickým onemocněním, jejichž zdravotní stav je stabilizovaný a u kterých ambulantní forma péče v domácích podmínkách nevede ke zlepšení zdravotního stavu. Nemocní jsou na oddělení překládáni z jiných odborných oddělení ÚVN po provedení nezbytných akutních diagnostických a terapeutických postupů vedoucích ke stabilizaci zdravotního stavu,“ uvádí na svém webu ÚVN.

Prezident Miloš Zeman opustil Ústřední vojenskou nemocnici v Praze po osmidenním pobytu (22. 9. 2021)
11:00
4. 11. 2021
!

„Prezident republiky je hospitalizován v ÚVN od 10. října 2021. Důvodem byla dekompenzace známého chronického onemocnění, ke které vedl zhoršený příjem potravy a tekutin. Zdravotní stav při příjmu do nemocnice nepochybně vyžadoval intenzivní péči. Léčba, a to zejména komplexní nutriční podpora, poskytnutá na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN, vedla ke zlepšení prezidentova klinického stavu. Dnes, tj. ve čtvrtek 4. listopadu 2021, byl prezident republiky přeložen na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení ÚVN,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke. „Zpráva je zveřejněna se souhlasem prezidenta republiky Miloše Zemana,“ dodala.

10:50
4. 11. 2021
!

Hlava státu je hospitalizována od 10. října. ÚVN podle informací ČTK vydá zhruba v 11:00 tiskovou zprávu.

10:33
4. 11. 2021
!

Prezidenta Miloše Zemana dnes přesouvají téměř po měsíci z jednotky intenzivní péče na normální lůžko, uvedl Deník N a potvrzují to i zdroje Blesku.

7:31
4. 11. 2021

Na Hradě nikdo »návrat krále« neočekává. Jak řekl Blesku zdroj blízký prezidentovi, i kdyby se prezident Miloš Zeman dostal ze špitálu, už to nebude aktivní hlava státu, která odmítne jmenovat ministra či bude jinak komplikovat práci vládě. „Bude to už prostě starý muž, který udělá, co bude nutné, a po zbytek času bude odpočívat v Lánech,“ nastínil zdroj.

7:17
4. 11. 2021

O zdraví prezidenta Miloše Zemana se nyní zajímá nové lékařské konzilium, ve kterém jsou šéf špitálu Miroslav Zavoral (67), rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima (55) nebo kardiolog Pavel Pafko (81). Zasedne poprvé v pátek. Na verdikt o tom, zda je Zeman schopen práce, čekají poslanci i senátoři, kteří jsou připraveni ho zbavit pravomocí.

7:00
4. 11. 2021

Pěkné čtvrteční ráno, vítejte zpět u online zpravodajství o hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana a vším, co s ním souvisí, třeba jmenování nové vlády.

Hlava státu už je v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) nepřetržitě 25 dní. Podle zdroje Blesku se ale nyní počítá s tím, že Miloše Zemana (77) přesunou z kliniky intenzivní medicíny na běžný pokoj.

Podle dobře informovaného zdroje Blesku z nemocnice pro Zemana připravují normální pokoj, ale ne prý kvůli radikálnímu zlepšení, ale spíše proto, že se jeho stav stabilizoval.

Mluvčí ÚVN přesun zatím potvrdit nechtěla. „O přemístění pana prezidenta zatím rozhodnuto není. Jakmile k tomu dojde, budeme o tom určitě informovat,“ řekla Blesku Jitka Zinke.

Prezident Zeman v nemocnici podepisuje rozhodnutí o svolání schůze Poslanecké sněmovny (21. 10. 2021)

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa