Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Videohovor se Zemanem místo schůzky Babiš odmítl: „Absurdní, jsem na čekačce“

Aktualizováno -
4. listopadu 2021
18:16
Autor: kal, ČTK - 
4. listopadu 2021
14:10

Diář prezidenta Miloše Zemana se téměř po měsíci hospitalizace začne zřejmě opět plnit pracovními povinnostmi. Děje se tak poté, co Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) přeložila hlavu státu z oddělení intenzivní péče na standardní pokoj Rehabilitačního oddělení. U Zemana i tady platí zákaz návštěv, uvedl hradní protokolář Vladimír Kruliš. Premiér Andrej Babiš (ANO) dostal možnost videohovoru, tu však odmítl, jak prozradil Blesk Zprávám. Je však možné, že si v pátek přesto bude s prezidentem volat.

„Byl mi nabídnut webex, ale ten jsem odmítl,“ potvrdil Blesk Zprávám ohledně schůzky premiér Andrej Babiš (ANO). Jako třikrát očkovaný byl překvapený, že se nemůže s prezidentem v ÚVN osobně setkat ani po přesunu na standardní pokoj. Považuje to za absurdní i s ohledem na to, že na oddělení KARIM za Zemanem některé návštěvy mohly. „Jsem teď na čekačce,“ podotl premiér.

„Nechápu, když jsem třikrát očkovaný a šel bych tam s respirátorem, proč bych ho nemohl navštívit,“ podivoval se přittom Babiš. Je možné, že se premiér s hlavou státu spojí telefonicky, uvedla ve  čtvrtek v podvečer ČTK.

Miloš Zeman byl přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní lůžkové oddělení dnes dopoledne. V tiskové zprávě to uvedla Ústřední vojenská nemocnice, v níž je hlava státu od 10. října hospitalizována. Léčba, zejména komplexní nutriční podpora, vedla podle nemocnice ke zlepšení prezidentova klinického stavu.

Nemocnice v krátkém prohlášení uvedla, že zprávu zveřejnila se souhlasem prezidenta. Důvodem hospitalizace byly komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění, k nimž vedl zhoršený příjem potravy a tekutin.

„Zdravotní stav při příjmu do nemocnice nepochybně vyžadoval intenzivní péči. Léčba, a to zejména komplexní nutriční podpora, poskytnutá na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN, vedla ke zlepšení prezidentova klinického stavu. Dnes, tj. ve čtvrtek 4. listopadu 2021, byl prezident republiky přeložen na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení ÚVN,“ sdělila nemocnice.

Video  Premiér Babiš o vzniku republiky i zdraví prezidenta Zemana  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

ÚVN od středy zpřísnila pravidla pro návštěvy pacientů. Do odvolání jsou zakázané návštěvy osob hospitalizovaných na akutních odděleních. Důvodem je podle nemocnice zhoršující se epidemická situace v zemi související s výskytem covidu-19 a dalších respiračních onemocnění.

Podle šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše se to i nadále týká prezidenta. „Podle mých informací jsou návštěvy kvůli covidu zakázány,“ zmínil.

Jak to je s videohovory Zemana s Babišem a Fialou, nicméně Kruliš potvrdit neuměl: „Touto informací nedisponuji.“ Hradní mluvčí Jiří Ovčáček nechal dotaz zatím bez reakce.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Levsalonu ( 8. listopadu 2021 00:14 )

Sralino, proc se porad tak blbe smejes? Uplna Sralina Vyskoc.

Levsalonu ( 8. listopadu 2021 00:11 )

Kdyby Bures Zemana potreboval, spojil by se s nim treba i polnim telefonen. Ted dela cavyky, jako nejaka puberalni lopata.

sarina ( 5. listopadu 2021 07:13 )

Proč by měl prezident jednat přes video když jde o návštěvu. Když si zval politiky do lán na návštěvu hovořili v soukromí a až při jmenování to zveřejní kamery v TV.

leros ( 5. listopadu 2021 05:17 )

Rectum, Proto asi Fiala radši zvolí videohovor. Také bych měl strach.

vlajo ( 4. listopadu 2021 21:08 )

Andrej má strach že si Zeman zase půjčí odposlouchávaný mobil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa