Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přehledně: Zeman strávil sedm týdnů v nemocnici. Vrátil ho tam covid, pak jmenoval Fialu

Aktualizováno -
28. listopadu 2021
13:15
Autor: kal, vei, vr, simao, for, ČTK - 
10. října 2021
12:10

Prezident Miloš Zeman strávil na podzim 2021 sedm týdnů v Ústřední vojenské nemocnici, což byla jeho zatím vůbec nejdelší hospitalizace v úřadu. Sanitka hlavu státu převezla z Lán do pražských Střešovic ve vážném stavu bezprostředně po volbách 10. října, aby se Zeman dostal zpět na zámek 25. listopadu. Obratem ho na nemocniční lůžko vrátila nákaza koronavirem, ale nakonec se prezident dostal na konci listopadu zpět do Lán, kde 28. listopadu jmenoval šéfa ODS Petra Fialu premiérem. Podívejte se na zásadní momenty v onlinu přenosu Blesk Zpráv.

  • Prezident Miloš Zeman se vrátil do nemocnice ve čtvrtek 25. listopadu jen pár hodin poté, co byl propuštěn. Při převzetí do domácí péče mu byl zjištěn covid.
  • Předchozí hospitalizace hlavy státu trvala přes sedm týdnů. Zeman byl převezen do ÚVN v neděli 10. října ve vážném stavu. Ve čtvrtek 4. listopadu přesunuli prezidenta z oddělení KARIM na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení, v pondělí 15. listopadu se pak přesunul dál na běžné lůžko.
  • Politici začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy v říjnu poté, co předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) oznámil, že prezident Zeman podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.
  • V úterý 9. listopadu Senát uvedl, že pokud se stav prezidenta nezhorší a bude schopen jmenovat vládu, aktivaci článku 66 zatím řešit nebude. A prezident dal rozhovor Frekvenci 1 a pak i TV Nova.
  • Miloš Zeman se vrátil do ÚVN po necelých dvou týdnech, předtím ho propustili 22. září. Důvodem předchozí hospitalizace byla podle lékařů i Hradu jeho dehydratace i celkové vyčerpání, dostával infuze. Nicméně po návratu se začaly objevovat informace o tom, že Zeman trpí cirhózou jater.
  • Policie prověřuje, jestli někdo nefalšoval Zemanův podpis na dokumentu, kterým svolal jednání Sněmovny. A také to, zda nedošlo k trestnému činu neposkytnutí pomoci.
  • Prezident letos kvůli zdravotnímu stavu vůbec poprvé nevolil ve volební místnosti, ale přijela za ním komise přímo do zámku v Lánech. Hrad k tomu zveřejnil tři fotografie.

Video  Zeman: První rozhovor z nemocnice. O nechutenství prezidenta i Fialově vládě  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

Hospitalizace prezidenta Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Andrej Babiš Andrej Babiš Jiří Ovčáček Jiří Ovčáček Miloš Vystrčil Miloš Vystrčil Miloš Zeman Miloš Zeman Petr Fiala Petr Fiala Policie ČR Policie ČR Poslanecká sněmovna Poslanecká sněmovna Senát ČR Senát ČR ÚVN ÚVN
Zobrazit nové zprávy
23:05
10. 10. 2021

Přejeme vám pokud možno dobrou noc, situaci kolem prezidenta Miloše Zemana budeme samozřejmě podrobně sledovat na Blesk.cz i v pondělí.

23:00
10. 10. 2021

Neurolog Martin Jan Stránský na CNN Prima News uvedl – bez znalosti prezidentova chorobopisu –, že v této fázi Miloš Zeman výkonu funkce prezidenta určitě schopen není. Podle něj jde o důsledky Zemanova alkoholismu. „Je to strašně smutná situace. Převážně i pro pana prezidenta, který se stal naším nejdůležitějším pacientem a z hlediska komplikací z alkoholismu pacientem zůstane i nadále. Jakožto lékař jsem téměř přesvědčen, že pokud by se vrátil do úřadu, neměl by stoprocentně vykonávat další funkce tak, aby se šetřil a dožil delšího a zdravějšího života,“ uvedl.

„Ten klinický stav je takový, že jakmile se pacient jako pan prezident dostane do určité fáze dekompenzace, týkající se jeho životního stavu a alkoholu, tak tyto incidenty a tyto cesty do nemocnice začnou být čím dál tím častější. A toho jsme vlastně svědky. Vidíme, jak se do nemocnice znovu vrátil, v jakém stavu tam dorazil a bohužel ten organismus je v takové formě, že už se jen tak nedá dohromady,“ podotkl Stránský.

„Je téměř nepředstavitelné, že prezident by se vrátil do stavu, kde dle mého názoru by byl fyzicky a hlavně neurologicky v pořádku, aby vykonával funkci prezidenta tohoto státu,“ dodal neurolog, který už v lednu 2018 tvrdil, že Zemanovi začíná selhávat hlava – tehdy se odkazoval na údajně častěji mrkající levé oko.

22:51
10. 10. 2021

„Je evidentní, že zdravotní stav vytváří překážky k výkonu prezidentské funkce. Je namístě článek 66 ústavy, který mluví o závažných důvodech, kdy nelze vykonávat prezidentský úřad. Neznáme diagnózu, ale vidíme, že prezidentova způsobilost vykonávat úřad slábne a upadá,“ řekl ústavní právník Jan Kysela pro Seznam Zprávy.

22:29
10. 10. 2021

„My vlastně nevíme, v jakém stavu prezident je, jestli je vůbec schopen v tuto chvíli svoji vůli projevovat, jestli je schopen nějaká jednání vést  (...) Tady je potřeba, aby veřejnost a celá politická elita naprosto transparentně věděla, že případné kroky Hradu jsou skutečně kroky prezidenta a nikoli kroky jeho okolí,“ uvedl v pořadu 168 hodin na ČT politolog Tomáš Lebeda.

22:05
10. 10. 2021

Diagnózu prezidenta právo vědět nemáme, je to 77letý občan, který má právo na své soukromí, záběry prezidenta z nemocnice jsou neetické, říká kněz a odborník na lékařskou etiku Marek Orko Vácha v DVTV

Podle Váchy koná ÚVN správně, když bez souhlasu pacienta nesděluje další informace. 

21:30
10. 10. 2021

Hospitalizování hlavy státu řeší dokonce i v Zimbabwe. „Český prezident Miloš Zeman byl v neděli převezen do pražské nemocnice, krátce po setkání s premiérem Andrejem Babišem po volbách, ve kterých miliardářského populistu těsně porazila středopravá aliance. V současné době je na jednotce intenzivní péče,“ hlásí tamní médium. 

21:08
10. 10. 2021

Dostatek informací a především jisté ujištění, zdali Zeman zvládne v příštích týdnech vykonávat svůj mandát, by podle předsedy STAN Víta Rakušana předešlo spekulacím a především by to zamezilo zprávám, zdali nebudeme muset „aktivovat“ článek 66 Ústavy. „Chápu důvod pana doktora, ale čekal bych obecnější informace. Predikci, dohad toho, zdali bude v nejbližších dnech schopen vykonávat svůj mandát,“ uvedl Rakušan v pořadu Události, komentáře na České televizi. 

„Budeme pokračovat ve vyjednávání půdorysu, zatím tedy bez toho důležitého impulsu,“ podotkl. 

Předseda STAN Vít Rakušan v pořadu Události, komentáře
20:57
10. 10. 2021

Hospitalizaci prezidenta komentovala i šéfka TOP09 Markéta Pekarová Adamová v pořadu Události, komentáře. „Já bych očekávala od kanceláře prezidenta, od nejbližších spolupracovníků, že by měli informovat veřejnost – nikoliv do detailů, ale o míře závažnosti,“ uvedla. 

Podle ní nedostatek informací vede k tomu, že se veřejností šíří „množství fám a polopravd“. Lidé by si tak zasloužili vědět, zdali je Miloš Zeman schopný vykonávat kroky, které jsou mu dány Ústavou v povolebním vyjednávání. 

20:48
10. 10. 2021

„Pravděpodobnost, že má prezident cirhózu jater, je značná. Pak není nepravděpodobné, že mohl být přivezen v jaterním kómatu. No a pak asi nelze vyloučit, že je nyní operován s krvácením jícnu a to je ta intenzivní péče. Nebo nás někdo uvede na pravou míru?“ uvedl na twitteru Pavel Telička, bývalý komisař EU.

20:46
10. 10. 2021

Krátce před odvozem prezidenta Miloše Zemana do nemocnice jej v Lánech navštívil premiér Andrej Babiš (ANO). „Vrátil jsem se od prezidenta a budu točit Čau lidi,“ hlásil v neděli premiér

„Dnes jsem byl ráno u prezidenta, pan prezident byl hospitalizován, tak uvidíme, kdy bude ustanovena Sněmovna, kdy vláda podá demisi a jak to bude dál,“ podotkl Babiš v nedělním pořadu Čau lidi. „Chci popřát hlavně zdraví panu prezidentovi, aby byl v pořádku,“ vzkázal. Více se k prezidentovu zdravotnímu stavu a schůzce, ze které si neodvezl pověření k sestavení vlády, nevyjadřoval.

Andrej Babiš (ANO) v pořadu Čau lidi (10.10.2021)
20:13
10. 10. 2021

Jisté pohoršení nad mlčením Hradu projevil senátor a exkandidát na prezidenta Jiří Drahoš. „Nacházíme se v situaci povolebních vyjednávání, v nichž hraje prezident republiky klíčovou roli. Považuji proto za naprosto neakceptovatelné, že Hrad záměrně utajuje či přímo lže o zdravotním stavu prezidenta,“ uvedl na twitteru. 

19:35
10. 10. 2021

Ovčáček: Hospitalizace Zemana neohrožuje povolební vyjednávání

Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. Sdělil to jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Uvedl, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Vyzval média, aby projevila ohledně informací trpělivost.

„Pan prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodují lékaři. Po dobu pobytu v nemocnici má pan prezident zajištěn informační servis, včetně monitoringu médií, který si sám vyžádal dodávat každý den,“ napsal Ovčáček ČTK. „Nejdůležitější je ale teď zdraví, a proto s veškerou vážností žádám redakce, aby projevily trpělivost a nevyžadovaly informace každou hodinu nebo každý den. Informace budeme poskytovat s úměrou, jak bude nezbytné,“ dodal mluvčí na dotaz na aktuální stav prezidenta a na jeho plány ohledně povolebního vyjednávání.

18:41
10. 10. 2021
!

Lékařům v ÚVN se podařilo stabilizovat stav prezidenta Miloše Zemana, uvádí iDnes.cz. Hospitalizace se může protáhnout až na tři týdny, dodává web na základě vyjádření svých zdrojů.

18:35
10. 10. 2021

Prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v jednu hodinu odpoledne. Do Ústřední vojenské nemocnice za ním dorazila i dcera Kateřina a manželka Ivana. Obě ženy nyní, po pěti hodinách, odchází domů. Jejich odjezd zachytili novináři. 

Video  
Video se připravuje ...
18:32
10. 10. 2021

O méně významné roli prezidenta na současná povolební jednání mluvil v České televizi i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ačkoliv podotkl, že je samozřejmě dobré, když je prezident v roli moderátora a může jednání urychlit - případně přizpůsobit. 

Povolební jednání jsou nicméně v počátku a mohou trvat ještě nějakou dobu, dodal šéf horní komory. 

18:19
10. 10. 2021

Po pěti hodinách odchází z Ústřední vojenské nemocnice žena Ivana a dcera Kateřina. 

Náhlá hospitalizace prezidenta Miloše Zemana: Po pěti hodinách odchází z Ústřední vojenské nemocnice odchází žena Ivana a dcera Kateřina Náhlá hospitalizace prezidenta Miloše Zemana: Po pěti hodinách odchází z Ústřední vojenské nemocnice odchází žena Ivana a dcera Kateřina Náhlá hospitalizace prezidenta Miloše Zemana: Po pěti hodinách odchází z Ústřední vojenské nemocnice odchází žena Ivana a dcera Kateřina
18:16
10. 10. 2021

Experti neustále vysvětlují, jaký vliv má hospitalizování prezidenta Miloše Zemana jen den poté, co skončily volby do Poslanecké sněmovny. Shodují se, že Ústava má poměrně dost nástrojů na to, aby tuto krizy vyřešila. Navíc je nyní brzy na krajní řešení. 

„Já bych to nedramatizoval, chápu, že je to ožehavé téma, ale ono se skutečně dneska nic neděje, zítra také ne. Stávající Sněmovna má mandát do 21. října. Včerejškem začíná 30 denní lhůta ke svolání zasedání Sněmovny a teprve v jejím rámci bude svolána ustavující schůze. Čili ony mohou probíhat rozhovory bez prezidenta,“ uvádí na pravou míru ve vysílání ČT ústavní právník Jiří Hřebejk. 

Až po schůzích nové Sněmovny vláda podává demisi a až poté se reálně musí určit člověk, který sestaví vládu novou. 

17:51
10. 10. 2021

„Stav bezvědomí, který je indikací k přijetí osoby na jednotku intenzivní péče, není spánek, nýbrž kóma,“ podotkla na twitteru psychiatrička a exministryně Džamila Stehlíková. Reagovala tak na slova kancléře Vratislava Mynáře, který řekl Blesk Zprávám, že prezident Miloš Zeman při převozu pouze usnul. 

„Ať o prezidentově zdravotním stavu vydá zprávu lékařské konzilium! Celý svět nás sleduje a domnívá se, že jsme civilizovaní lidé,“ dodala. 

17:46
10. 10. 2021

Znovuzvolený poslanec Jan Skopeček na TV Nova poznamenal, že ačkoliv nesouhlasí s prezidentem Zemanem v řadě témat i ve způsobu výkonu nejvyšší funkce, tak mu teď přeje zdraví „A jeho blízkým hodně síly. Jakékoliv úvahy o jeho neschopnosti vykonávat úřad v den, kdy byl hospitalizován, považuji za předčasné a neetické,“ dodal. 

Poslanec Jan Skopeček (ODS) zvolený 9. 10. 2021
17:13
10. 10. 2021

„Miloš Zeman si zaslouží soukromí, péči a důstojnost. Pro prezidenta České republiky ale platí Ústava. Miloši Zemanovi přeji uzdravení. Po prezidentovi chci, aby začal konat dle Ústavy. Žádny rozpor v tom není a Ústava na to pamatuje,“ okomentoval náhlou hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana na twitteru expremiér Mirek Topolánek.

16:56
10. 10. 2021
!

Bývalý hradní protokolář Jindřích Forejt uvedl Blesku, že prezident Miloš Zeman má z lékařů respekt. „Řekl bych, že se jich i obává. Myslím si, že jak jsem ho poznal, tak v těchto situacích není komfortní a je mi líto, že ho doprovází takovéhle problémy. Myslím si, že to může těžko snášet,“ uvedl a dodal, že Zeman celý život nemá rád nemocniční prostředí a to velmi senzitivně. 

„Moje každodennost s Milošem Zemanem skončila s odchodem z Hradu. Nevím, jak kdo spolupracoval na péči prezidenta. Já jsem se vždycky snažil, aby on byl natolik v klidu a pohodě, aby mohl svoji funkci vykonávat co nejlépe. Můžu jen říct, že mě zaráží ta náhlá změna z divného referování o prezidentově stavu posledních dnů a dnešním dalo by se říci transparentním převozu do nemocnice. Je dobře, že mluví lékař prezidenta na veřejnosti, ale je to náhlá změna,“ odpověděl na dotaz, zdali hradní garnitura péči nezanedbala.

16:40
10. 10. 2021

Zemanova hospitalizace neunikla ani pozornosti zahraničních médií.

Ta informují o výsledku parlamentních voleb a v té souvislosti upozorňují, že právě prezident má v povolebním vyjednávání klíčovou roli. „Sedmasedmdesátiletý prezident je těžký kuřák a těžký pijan, který používá invalidní vozík a trpí cukrovkou,“ napsal například server britské veřejnoprávní stanice BBC.

Americká televize CNN upozornila, že Zeman se krátce před hospitalizací setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Český prezident Miloš Zeman byl hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny, a to krátce poté, co jednal s populistickým premiérem, jehož vůdčí role po dramatických volbách visí na vlásku,“ píše CNN.

Agentura AP k Zemanově roli poznamenala, že v České republice má prezident spíše reprezentativní úlohu. „Prezident má ale právo vybrat nového ministerského předsedu.“

Server agentury Bloomberg připomíná, že Zeman je zastáncem dobrých vztahů s Ruskem a že hájí i vztahy s Čínou.

Prezident Miloš Zeman náhle hospitalizován: O události píšou i zahraniční média Prezident Miloš Zeman náhle hospitalizován: O události píšou i zahraniční média Prezident Miloš Zeman náhle hospitalizován: O události píšou i zahraniční média Prezident Miloš Zeman náhle hospitalizován: O události píšou i zahraniční média
16:25
10. 10. 2021

Ozval se také hejtman Jihočeského kraje Martina Kuba. „Známe diagnózu, ale nemáme souhlas s jejím zveřejněním -  To co by měla veřejnost v této chvíli vědět, není ani tak diagnóza prezidenta ale současný klinický stav. Zda je při vědomí, komunikuje, cítí se dobře, může vést jednání….Diagnóza a klinický stav jsou dvě odlišné věci.“ napsal na twitteru. 

15:53
10. 10. 2021

Miroslav Kalousek je toho názoru, že není potřeba znát diagnózu prezidenta republiky. „Mám ale právo na informaci, zda je schopen vykonat svojí pravomoc jmenovat vládu, ať už je diagnóza jakákoliv,“ uvedl na twitteru. 

15:48
10. 10. 2021

Podle bývalé ministryně a psychiatričky Džamily Stehlíkové zřejmě zachránila prezidentovi Miloši Zemanovi život návštěva premiéra Andreje Babiše. „Nemocného prezidenta držela v Lánech skupina osob bez lékařského vzdělání, bez soudního pověření k opatrovnictví, lhala a tajila jeho nemohoucnost, konala jeho jménem (inscenovala, jak volil). Ohrozila ho tak na zdraví a životě,“ uvedla na twitteru. 

PPP150W ( 28. listopadu 2021 12:46 )

Tohle neuvěřitelně trapné a smutné divadlo naši zemi zviditelní na hodně dlouhou dobu. Neskutečné. Nikdy bych neřekl, že se nějaká vláda v čele s prezidentem k něčemu takovému sníží. To v sobě nemají špetku cti? A co hůř. Celá ta šaráda je živnou půdou pro nechutné a dehonestující reakce , které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Důstojnost úřadu prezidenta této země byla zašlapána na samé dno. Při tom stačilo, aby měl jeden jediný člověk špetku sebereflexe a nelpěl na něčem tak pomíjivém, jako je moc. Nemocný mocnář. Velmi smutné.

gogo56 ( 28. listopadu 2021 11:07 )

ten se na to třese Krhounek!!¨

kolotoc49 ( 28. listopadu 2021 10:46 )

jen at nám nejlepší prezident od špinavého převratu havla vydrží ještě dvacet let at potrápí slepenec křivá­ku,kmo­tru,u­dava­ču kde vyniká Gazdík neuvěřitelné zákeřný,křivák,zlo!

ingmarie ( 28. listopadu 2021 10:01 )

Seriál o prezidentu Zemanovi je nekonečný trapný bizár

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 00:06 )

Nejeví známky virózy, ale jeví známky života?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa